Lindesbergs kommuns nye ekonomichef Lennart Jansson påvisar att ekonomin nu långsamt blir bättre. Samtidigt varnar han för att det helt plötsligt kan falla ihop och gå rakt åt skogen om det vill sig illa. Marginalerna är minimala och situationen bör tas på mycket stort allvar.
Attityden inne i de kommunala korridorerna är idag en helt annan än på 90-talet. Man har erkänt sig skuldsatt och i behov av radikala åtgärder. Så bedömer Lennart Jansson tankegångarna i ”huset” idag. –Man är väldigt tuff idag och tar nu det ekonomiska läget på stort allvar. På 90-talet var man alldeles för oförsiktig och levde över sina tillgångar, förklarar Jansson. Idag har man insett att man alldeles för ofta har trampat i klaveret och nu får ta konsekvenserna av det.
För att återblicka till det kommunanalytikern Hans Jensevik tidigare påpekade ligger det i politikernas händer att göra något åt skulderna. Det är dom som måste bli tuffare. Jensevik menar att politikerna ofta gömmer sig för problemet när det blir för stort att hantera. De stoppar huvudet i sanden som han uttryckte sig. Jansson håller delvis med Jensevik men hävdar att politikerna är mer ovan jord(sand) än vad som framgick i vår artikel den 5 oktober.
–Problemet är mer kommunikationen mellan parti och väljare faktiskt. Politikerna är självklart medvetna om allvaret, men de måste få väljarna med sig i skuldsaneringen. Väljarna måste informeras innan man vidtar åtgärder. Annars blir det massor av upprörda människor runt om i kommunen som nästan går ut och demonstrerar i ren ilska, det är mycket därför man arbetar som man gör. Man måste bli bättre på att ge invånarna och väljarna en klar bild av hur kommunen mår. Först då kan man vidta de åtgärder som krävs och få folket med sig i arbetet, säger ekonomichefen.
Kommunens ekonomi är idag på bättringsvägen enligt Jansson. Nu har man börjat amortera och långsamt bygga upp en starkare ekonomi igen. Vägen är lång att vandra men man har äntligen påbörjat den långa promenad som ligger framför oss. Under tidsperioden 2001-2004 kommer följande att ske:
Skuldbördan minskar med ca 8 miljoner kronor. Avsättningar för framtida pensionsutbetalningar görs med 14 miljoner kronor. Investeringar för 165 miljoner sker utan att nya lån tas upp. Samtidigt ökar kassaflödet med 7 miljoner under denna period. Enligt Jansson kommer kommunen att klara balanskravet under den aktuella perioden.
Samtidigt som mycket tyder på bättring varnar man för att allt kan gå helt snett om man inte ser upp. Det är idag så pass små marginaler att det lätt kan falla åt fel håll om man inte fortsätter att vara målmedveten och försiktig i hur man hanterar budgeten. Om drygt en vecka kommer Jansson att ge sina synpunkter till kommunstyrelsen, vilket LindeNytt kommer att följa upp.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.