Under en pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade Tillväxtnämnden att man tagit nya beslut för en budget i balans. Med ett beräknat underskott i nämnden på hela 4,1 miljoner har man tvingats ta till tuffa besparingsåtgärder.
– En sådan här pressträff hade jag hoppats att man skulle slippa att kalla till, men så är läget, inledde Tom Persson, (SD), ordförande Tillväxtnämnden.
En ny prognos visar att Lindesbergs kommun beräknas gå back med 82 miljoner kronor vid årets slut. I Tillväxtnämnden är siffran 4,1 miljoner kronor, varför man nu presenterar flera besparingsåtgärder inom det egna ansvarsområdet.
En stor kostnad för nämnden är stigande lokalkostnader, som de senaste två åren har ökat med 17%. Därför har man nu tagit beslut att dra sig ur hyresavtal gällande två av dessa lokaler. Båda lokalerna ägs av det kommunala fastighetsbolaget FALAB. Detta gäller lokalen på Kullgatan 1, även kallad Hillstreet, som för närvarande inhyser Studiefrämjandet med tillhörande ungdomsverksamheter.
– Vi har mycket bra verksamhet i den lokalen och den kommer inte att upphöra på något sätt. Kommunen kommer att gå ur sitt åtagande där, med det finns ett annat hyresavtal med Studiefrämjandet så de kommer att kunna fortsätta med sin verksamhet. Det här är också en rättvisefråga då det är många föreningar som inte får stöd för hyran, menar Tom Persson.
Den andra lokalen är samlingsplatsen Linden vid Norrtullstorget där flera föreningar huserar, däribland PRO.
– Förvaltningen har varit i dialog med de föreningarna som håller till där, och har erbjudit andra lösningar för dessa. Vi har bland annat lediga lokaler i Stadsbiblioteket Grenverket som är anpassade med hiss, förklarar Tom.
Besparingen för dessa lokalkostnaderna beräknas till en halv miljon kronor. Därtill går man ur ytterligare en lokal vid Masugnen som även den ger en halv miljon i besparing.
Andra besparingar kommer göras genom att dra in distansundervisning, byta lokal för det kommunala snickeriet, avstå sommarvikarier på SFI och avstå en vakant tjänst på teknikcollege. Detta ska spara en och en halv miljon kronor.
Dessutom gör man flera mindre åtgärder så som 10% sänkning av kommunalt bidrag till studieförbunden och neddragning på parkunderhåll.
– Sedan finns det flera andra åtgärder som förvaltningschefen redan har gjort som sparar in ytterligare en och en halv miljon kronor, tillägger Tom.
Allt som allt beräknar man att kunna spara totalt 4,3 miljoner kronor. Varför man lägger sig lite högre än det beräknade minusresultatet förklarar Tom med att man behöver tänka på de stigande omkostnaderna som kan förändra prognosen. Men man behöver även ha i åtanke att kommunen på det stora hela beräknas gå med en förlust på 82 miljoner kronor. Därför kommer man fortsätta utreda flera andra kostnadsposter som skulle kunna justeras.
– Totalt kommer vi hamna över de här 4,1 miljonerna, men det är inte så enkelt vi måste vara med och bidra till kommunens ekonomi. Vi ska även se över avgifterna för att hyra ut idrottshallarna, och hur vi kan öka intäkterna för ishallarna. Till 2025 kommer vi även att se över kostnaden för feriearbete och minska budgeten med 300 000, förklarar Tom och avslutar:
– Det var dystra besked jag lämnar idag, men jag hoppas ändå att det inte var så dystert som man kanske kunde ha väntat sig. Jag är ändå glad över att vi har kommit hit utan att kapa mer, säger han.