Under söndagens stormöte i Ramsberg gällande Ramshyttans skolas omdebatterade framtid, delades ett brev ut till politikerna som närvarade. Brevet är skrivet av en tidigare elev på skolan, som vill framföra sina åsikter om skillnaden mellan en liten och en stor skola. Eleven har valt att vara anonym inför publiceringen, därför har vi tagit bort namnet på brevskrivaren.
Låt skolan vara kvar
Jag heter NN och är 12 år och jag har gått på Ramshyttans skola under hela min skoltid fram till årskurs 6 nu har jag börjat i Storåskolan. Det har varit väldigt bra för mig att gå i ramsberskolan, jag kan hålla med om att det kan vara bra att gå på en större skola med flera möjligheter men fördelarna med dena lilla skolan är fler och större.
Jag har alltid haft svårt att koncentrera mig i skolan men i Ramshyttan fick jag till exempel ett eget arbetsrum där jag kunde få lugn och ro. När jag gick i årskurs 3 hade jag svårt i skolan och låg efter i böckerna specielt matteboken där jag låg ungefär en hel bok efter mina klasskompisar. Mina föräldrar och lärare såg det och blev oroliga att jag inte skulle klara nationalaproven för årskurs 3. Under den perioden fick jag mycket hjälp av min lärare och eftersom vi inte hade olika lärare i alla ämnen som i en stor skola så kunde mina föreldrar och min lärare hjälpa mig i alla ämnen. Jag fick toppresultat på alla delarna på nationelaproven tack vare all specialhjälp jag fick. Eftersom vi var en liten grupp så hade lärarna mycket tid för mig och jag vågade berätta vad som var svårt för mig.
Eftersom jag har haft problen med migrän har jag varit känslig för intryck såsom ljud ljus och rörelser omkring mig. Tack vare att vi va så få i gruppen så blev det inte lika mycket intryck som om jag hade gått på en stor skola med många elever.
Eftersom Ramshyttansskola är en liten skola där alla känner alla så var det en allmän trygghet i gruppen och inte lika mycket drama som på den skolan jag går på nu, i Ramsberg kunde vi ängna oss åt skolarbetet. På den nya skolan som är mycket större, är många otrygga och det går åt mycket energi på konflikter och fejder istället för studierna. Eftersom vi är så många på skolan och i koridorerna ser inte lärarna allt som pågår. Men det gjorde dom alltid i ramsberg.
Det finns barn som bor långt ifrån Ramsberg som får åka skolbuss till skolan varje dag och det är ganska långt tänk om dom skulle gå på tillexempel Hagabacken eller Lindesberg då skulle dom behöva åka ungefär dubelt så långt utan en vuxen som dom känner, det är inte kul om man är fem sex år.
Nu har jag gått sex år på Ramshyttansskola och det är jag väldigt glad för. Jag känner att jag har en bra grund. Jag vill att mina yngre syskon och andra barn ska få samma chans på en bra och trygg grund som jag, så låt skolan vara kvar!
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
INSÄNDARE/DEBATT: Att den kvarvarande minoriteten i Lindesbergs kommun redan från början kändes skakig i sitt styre har vi redan sagt. Det tog inte mer än knappt ett och ett halvt år innan Lpo lämnade samarbetet och sedan även Liberalerna några månader senare. Är Sverigedemokraterna näst på tur att lämna?
Med påsken runt hörnet väntar en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns möjlighet att prova på allt från att göra eget papper av äggkartonger till att utmana vänner och släkt i ett fartfyllt rutschbanerace.
LindeNytt har sammanställt de aktiviteter som hittills kommit till vår kännedom.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.