Under förmiddagen fick i första hand Barn- och fritidsprogrammet besök av Lisa Isman, som tidigare jobbat som barnmorska åt Läkare utan gränser. Hon höll en givande föreläsning, som vissa av eleverna i efterhand önskade att de fått innan startskottet i projektet, och därefter följde redovisningar av elevernas projekt- och grupparbete.
Först ut var logiskt nog grupp ett som har tillverkat fina armband med orden ”Save A Child” och sålt för 40 kronor. Vadan denna summa? Jo, de hade noterat att två tjugor räcker till att rädda tre barn från malaria.
– Vi investerade i vår egna pengar för material till armbanden, berättar Jalal Isam och fortsätter:
– Innan visste vi inte så mycket om Läkare utan gränser, men nu känns det bra att få vara med och hjälpa. Vi har gjort det bästa vi kunde och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb.

Grupp nummer 1 redovisar sitt arbete.
Grupp nummer två sålde kakor och Delikatesskungens varor, däribland korv, ost och praliner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om Läkare utan gränser, berättar gruppen.

Grupp 2 under prisutdelningen.
En grupp som har haft lite svårt att få fart på fantasin och kommit igång sådär riktigt ordentligt är nummer tre i ordningen. Dock sålde de fika i Kulturum under projektveckan.
– Men det har varit lärorikt och vi har upptäckt att sådant här kräver stor planering.

Grupp fyra har sprudlat av idéer och deras projekt har varit många, roliga och genomtänkta. De har anordnat brännbollsturnering, vandrat runt med en insamlingslåda, haft ett disco som involverade ungefär 50 barn och sist men inte minst har det sålts ett stort gäng räkmackor.
– 22 stycken räkmackor sålde vi till Meritor. Det har varit roligt! Alla i gruppen har bidragit till ett välgörande projekt, konstaterar det samspelta gänget.

Den idérika fyran.
Femmans gäng har förutom kakförsäljning satsat på företagssponsring. Två av gruppens medlemmar har också hörts på radio där de berättat om projektet.
– Vi har uppdaterat vår Facebook-sida så gott det går så folk har kunnat hänga med och sett vad vi gjort under tiden. Vi har lärt oss kommunikativförmåga och metakognitivförmåga, berättar Ellinor Johansson.
Marknadsföring var deras grej.
Den sista gruppen ut, nummer sex, har haft på sig bagarmössorna under de föregående veckorna. De har tagit emot fikabeställningar från lärare på skolan och därefter bakat bland annat tårtor och bullar. Man har också stått vid butik och sålt fikabröd.

Det här gänget har bakat med liv och lust.
Efter presentationerna sammanträder juryn och diskuterar vinnare i olika kategorier.

Juryn består av lärarna fr.v Birgitta Lindblom, Magdalena Rosenback och Stina Sundling.
Det blev efter följande:
Motivation/optimism samt mest pengar insamlade: Grupp nummer 1.
Bästa presentation: Grupp nummer 2.
Störst dolt lärande: Grupp nummer 3.
Idérikedom: Grupp nummer 4.
Marknadsföring: Grupp nummer 5.
Flit: Grupp nummer 6.

Sammanlagt samlade programmet in 22 040 kronor som kommer att skänkas till just Läkare utan gränser.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. Vindbruksplan är på gång och angelägen. Vi i Miljöpartiet de gröna i Lindesberg förhåller oss positiva till en Lokal Vindbruksplan. Vi har även en rad synpunkter och krav på planens innehåll, som vi önskar delge er läsare i denna insändare/artikel.