Under förmiddagen fick i första hand Barn- och fritidsprogrammet besök av Lisa Isman, som tidigare jobbat som barnmorska åt Läkare utan gränser. Hon höll en givande föreläsning, som vissa av eleverna i efterhand önskade att de fått innan startskottet i projektet, och därefter följde redovisningar av elevernas projekt- och grupparbete.
Först ut var logiskt nog grupp ett som har tillverkat fina armband med orden ”Save A Child” och sålt för 40 kronor. Vadan denna summa? Jo, de hade noterat att två tjugor räcker till att rädda tre barn från malaria.
– Vi investerade i vår egna pengar för material till armbanden, berättar Jalal Isam och fortsätter:
– Innan visste vi inte så mycket om Läkare utan gränser, men nu känns det bra att få vara med och hjälpa. Vi har gjort det bästa vi kunde och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb.

Grupp nummer 1 redovisar sitt arbete.
Grupp nummer två sålde kakor och Delikatesskungens varor, däribland korv, ost och praliner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om Läkare utan gränser, berättar gruppen.

Grupp 2 under prisutdelningen.
En grupp som har haft lite svårt att få fart på fantasin och kommit igång sådär riktigt ordentligt är nummer tre i ordningen. Dock sålde de fika i Kulturum under projektveckan.
– Men det har varit lärorikt och vi har upptäckt att sådant här kräver stor planering.

Grupp fyra har sprudlat av idéer och deras projekt har varit många, roliga och genomtänkta. De har anordnat brännbollsturnering, vandrat runt med en insamlingslåda, haft ett disco som involverade ungefär 50 barn och sist men inte minst har det sålts ett stort gäng räkmackor.
– 22 stycken räkmackor sålde vi till Meritor. Det har varit roligt! Alla i gruppen har bidragit till ett välgörande projekt, konstaterar det samspelta gänget.

Den idérika fyran.
Femmans gäng har förutom kakförsäljning satsat på företagssponsring. Två av gruppens medlemmar har också hörts på radio där de berättat om projektet.
– Vi har uppdaterat vår Facebook-sida så gott det går så folk har kunnat hänga med och sett vad vi gjort under tiden. Vi har lärt oss kommunikativförmåga och metakognitivförmåga, berättar Ellinor Johansson.
Marknadsföring var deras grej.
Den sista gruppen ut, nummer sex, har haft på sig bagarmössorna under de föregående veckorna. De har tagit emot fikabeställningar från lärare på skolan och därefter bakat bland annat tårtor och bullar. Man har också stått vid butik och sålt fikabröd.

Det här gänget har bakat med liv och lust.
Efter presentationerna sammanträder juryn och diskuterar vinnare i olika kategorier.

Juryn består av lärarna fr.v Birgitta Lindblom, Magdalena Rosenback och Stina Sundling.
Det blev efter följande:
Motivation/optimism samt mest pengar insamlade: Grupp nummer 1.
Bästa presentation: Grupp nummer 2.
Störst dolt lärande: Grupp nummer 3.
Idérikedom: Grupp nummer 4.
Marknadsföring: Grupp nummer 5.
Flit: Grupp nummer 6.

Sammanlagt samlade programmet in 22 040 kronor som kommer att skänkas till just Läkare utan gränser.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.