Under förmiddagen fick i första hand Barn- och fritidsprogrammet besök av Lisa Isman, som tidigare jobbat som barnmorska åt Läkare utan gränser. Hon höll en givande föreläsning, som vissa av eleverna i efterhand önskade att de fått innan startskottet i projektet, och därefter följde redovisningar av elevernas projekt- och grupparbete.
Först ut var logiskt nog grupp ett som har tillverkat fina armband med orden ”Save A Child” och sålt för 40 kronor. Vadan denna summa? Jo, de hade noterat att två tjugor räcker till att rädda tre barn från malaria.
– Vi investerade i vår egna pengar för material till armbanden, berättar Jalal Isam och fortsätter:
– Innan visste vi inte så mycket om Läkare utan gränser, men nu känns det bra att få vara med och hjälpa. Vi har gjort det bästa vi kunde och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb.

Grupp nummer 1 redovisar sitt arbete.
Grupp nummer två sålde kakor och Delikatesskungens varor, däribland korv, ost och praliner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om Läkare utan gränser, berättar gruppen.

Grupp 2 under prisutdelningen.
En grupp som har haft lite svårt att få fart på fantasin och kommit igång sådär riktigt ordentligt är nummer tre i ordningen. Dock sålde de fika i Kulturum under projektveckan.
– Men det har varit lärorikt och vi har upptäckt att sådant här kräver stor planering.

Grupp fyra har sprudlat av idéer och deras projekt har varit många, roliga och genomtänkta. De har anordnat brännbollsturnering, vandrat runt med en insamlingslåda, haft ett disco som involverade ungefär 50 barn och sist men inte minst har det sålts ett stort gäng räkmackor.
– 22 stycken räkmackor sålde vi till Meritor. Det har varit roligt! Alla i gruppen har bidragit till ett välgörande projekt, konstaterar det samspelta gänget.

Den idérika fyran.
Femmans gäng har förutom kakförsäljning satsat på företagssponsring. Två av gruppens medlemmar har också hörts på radio där de berättat om projektet.
– Vi har uppdaterat vår Facebook-sida så gott det går så folk har kunnat hänga med och sett vad vi gjort under tiden. Vi har lärt oss kommunikativförmåga och metakognitivförmåga, berättar Ellinor Johansson.
Marknadsföring var deras grej.
Den sista gruppen ut, nummer sex, har haft på sig bagarmössorna under de föregående veckorna. De har tagit emot fikabeställningar från lärare på skolan och därefter bakat bland annat tårtor och bullar. Man har också stått vid butik och sålt fikabröd.

Det här gänget har bakat med liv och lust.
Efter presentationerna sammanträder juryn och diskuterar vinnare i olika kategorier.

Juryn består av lärarna fr.v Birgitta Lindblom, Magdalena Rosenback och Stina Sundling.
Det blev efter följande:
Motivation/optimism samt mest pengar insamlade: Grupp nummer 1.
Bästa presentation: Grupp nummer 2.
Störst dolt lärande: Grupp nummer 3.
Idérikedom: Grupp nummer 4.
Marknadsföring: Grupp nummer 5.
Flit: Grupp nummer 6.

Sammanlagt samlade programmet in 22 040 kronor som kommer att skänkas till just Läkare utan gränser.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.