Under förmiddagen fick i första hand Barn- och fritidsprogrammet besök av Lisa Isman, som tidigare jobbat som barnmorska åt Läkare utan gränser. Hon höll en givande föreläsning, som vissa av eleverna i efterhand önskade att de fått innan startskottet i projektet, och därefter följde redovisningar av elevernas projekt- och grupparbete.
Först ut var logiskt nog grupp ett som har tillverkat fina armband med orden ”Save A Child” och sålt för 40 kronor. Vadan denna summa? Jo, de hade noterat att två tjugor räcker till att rädda tre barn från malaria.
– Vi investerade i vår egna pengar för material till armbanden, berättar Jalal Isam och fortsätter:
– Innan visste vi inte så mycket om Läkare utan gränser, men nu känns det bra att få vara med och hjälpa. Vi har gjort det bästa vi kunde och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb.
Grupp nummer 1 redovisar sitt arbete.
Grupp nummer två sålde kakor och Delikatesskungens varor, däribland korv, ost och praliner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om Läkare utan gränser, berättar gruppen.
Grupp 2 under prisutdelningen.
En grupp som har haft lite svårt att få fart på fantasin och kommit igång sådär riktigt ordentligt är nummer tre i ordningen. Dock sålde de fika i Kulturum under projektveckan.
– Men det har varit lärorikt och vi har upptäckt att sådant här kräver stor planering.
Grupp fyra har sprudlat av idéer och deras projekt har varit många, roliga och genomtänkta. De har anordnat brännbollsturnering, vandrat runt med en insamlingslåda, haft ett disco som involverade ungefär 50 barn och sist men inte minst har det sålts ett stort gäng räkmackor.
– 22 stycken räkmackor sålde vi till Meritor. Det har varit roligt! Alla i gruppen har bidragit till ett välgörande projekt, konstaterar det samspelta gänget.
Den idérika fyran.
Femmans gäng har förutom kakförsäljning satsat på företagssponsring. Två av gruppens medlemmar har också hörts på radio där de berättat om projektet.
– Vi har uppdaterat vår Facebook-sida så gott det går så folk har kunnat hänga med och sett vad vi gjort under tiden. Vi har lärt oss kommunikativförmåga och metakognitivförmåga, berättar Ellinor Johansson.
Marknadsföring var deras grej.
Den sista gruppen ut, nummer sex, har haft på sig bagarmössorna under de föregående veckorna. De har tagit emot fikabeställningar från lärare på skolan och därefter bakat bland annat tårtor och bullar. Man har också stått vid butik och sålt fikabröd.
Det här gänget har bakat med liv och lust.
Efter presentationerna sammanträder juryn och diskuterar vinnare i olika kategorier.
Juryn består av lärarna fr.v Birgitta Lindblom, Magdalena Rosenback och Stina Sundling.
Det blev efter följande:
Motivation/optimism samt mest pengar insamlade: Grupp nummer 1.
Bästa presentation: Grupp nummer 2.
Störst dolt lärande: Grupp nummer 3.
Idérikedom: Grupp nummer 4.
Marknadsföring: Grupp nummer 5.
Flit: Grupp nummer 6.
Sammanlagt samlade programmet in 22 040 kronor som kommer att skänkas till just Läkare utan gränser.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?