Under förmiddagen fick i första hand Barn- och fritidsprogrammet besök av Lisa Isman, som tidigare jobbat som barnmorska åt Läkare utan gränser. Hon höll en givande föreläsning, som vissa av eleverna i efterhand önskade att de fått innan startskottet i projektet, och därefter följde redovisningar av elevernas projekt- och grupparbete.
Först ut var logiskt nog grupp ett som har tillverkat fina armband med orden ”Save A Child” och sålt för 40 kronor. Vadan denna summa? Jo, de hade noterat att två tjugor räcker till att rädda tre barn från malaria.
– Vi investerade i vår egna pengar för material till armbanden, berättar Jalal Isam och fortsätter:
– Innan visste vi inte så mycket om Läkare utan gränser, men nu känns det bra att få vara med och hjälpa. Vi har gjort det bästa vi kunde och jag tycker att vi har gjort ett bra jobb.
Grupp nummer 1 redovisar sitt arbete.
Grupp nummer två sålde kakor och Delikatesskungens varor, däribland korv, ost och praliner.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om Läkare utan gränser, berättar gruppen.
Grupp 2 under prisutdelningen.
En grupp som har haft lite svårt att få fart på fantasin och kommit igång sådär riktigt ordentligt är nummer tre i ordningen. Dock sålde de fika i Kulturum under projektveckan.
– Men det har varit lärorikt och vi har upptäckt att sådant här kräver stor planering.
Grupp fyra har sprudlat av idéer och deras projekt har varit många, roliga och genomtänkta. De har anordnat brännbollsturnering, vandrat runt med en insamlingslåda, haft ett disco som involverade ungefär 50 barn och sist men inte minst har det sålts ett stort gäng räkmackor.
– 22 stycken räkmackor sålde vi till Meritor. Det har varit roligt! Alla i gruppen har bidragit till ett välgörande projekt, konstaterar det samspelta gänget.
Den idérika fyran.
Femmans gäng har förutom kakförsäljning satsat på företagssponsring. Två av gruppens medlemmar har också hörts på radio där de berättat om projektet.
– Vi har uppdaterat vår Facebook-sida så gott det går så folk har kunnat hänga med och sett vad vi gjort under tiden. Vi har lärt oss kommunikativförmåga och metakognitivförmåga, berättar Ellinor Johansson.
Marknadsföring var deras grej.
Den sista gruppen ut, nummer sex, har haft på sig bagarmössorna under de föregående veckorna. De har tagit emot fikabeställningar från lärare på skolan och därefter bakat bland annat tårtor och bullar. Man har också stått vid butik och sålt fikabröd.
Det här gänget har bakat med liv och lust.
Efter presentationerna sammanträder juryn och diskuterar vinnare i olika kategorier.
Juryn består av lärarna fr.v Birgitta Lindblom, Magdalena Rosenback och Stina Sundling.
Det blev efter följande:
Motivation/optimism samt mest pengar insamlade: Grupp nummer 1.
Bästa presentation: Grupp nummer 2.
Störst dolt lärande: Grupp nummer 3.
Idérikedom: Grupp nummer 4.
Marknadsföring: Grupp nummer 5.
Flit: Grupp nummer 6.
Sammanlagt samlade programmet in 22 040 kronor som kommer att skänkas till just Läkare utan gränser.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.