Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist tar båda studenten om några veckor, och får en minst sagt annorlunda student. Foto: Ida Eriksson

Elevernas tankar om en annorlunda student

För studenterna var det sista gymnasieterminen innan klivet ut i vuxenvärlden. En festlig vår med studentkamper och studentvecka låg framför dem. Så svepte coronaviruset in och studentlivet vändes upp och ner.

Det är en solig dag på torget utanför aulan, där Lindeskolans studenter brukar springa ut till musik och jublande folkhav. Det är lätt att tänka sig studentdagen, med studentsånger och föräldrar med pinsamma plakat, om det än är något kallt än.

Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist går i trean på gymnasiet och båda är medlemmar i studentkommittén som ansvarar för studentaktiviteterna och festerna. När Lindeskolan övergick till distansundervisning enligt regeringens beslut var det ingen av dem som förväntade sig att studenten skulle påverkas.

– Jag trodde inte det skulle bli så stort, berättar Michaela.
– Jag trodde kanske distansundervisningen skulle pågå till påsklovet, fyller Matilda i, och medger att det var en naiv tanke.

När påsklovet var till ända fortsatte distansundervisningen, utan besked från myndigheter och regering om när eleverna kunde återvända till skolan. Matilda och Michaela menar att i början var studiemotivationen fortfarande på topp. Distansundervisningen innebar att det kanske var svårare att få hjälp av läraren, men ett bekvämare arbetssätt för de båda. De båda såg fortfarande fram emot studenten.

– Man hade alltid ett hopp om studenten, säger Michaela dystert.

Sedan höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff. Ekström poängterade att huvudfokus fortfarande var att minska smittspridningen och säkra vården, och att det traditionella studentfirandet inte skulle kunna bli av. Stora baler, studentfiranden och utspring skulle ställas in.

Studiemotivationen sjönk direkt. Att lämna in uppgifter kändes inte längre så viktigt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som förbjudet mot evenemang med fler än 50 personer gjorde att möjligheten till studentfiranden kändes avlägset. Matilda berättar att hon bestämde sig för att inte ens köpa studentklänning och balklänning.

– Det känns som att dagen slits ifrån en, säger Michaela.

De påpekar hur jobbigt det känns, både efter tiden man lagt ner i skolan men också tiden de lagt ner som studentkommitté. Studentkampen, en tävling mellan avgångsklasserna där de ska utföra olika uppdrag, var ett av de evenemang som inte kunde bli av.

– Många känner att de inte får ett bra avslut, säger Matilda.

Studenten är mer än bara en fest, det är ett avslut på tre tuffa år i gymnasiet. Michaela tror att alla såg fram emot studenten. Efter det dystra beskedet från utbildningsministern höjdes rösterna runtom i Sverige bland studenter. Många delade inlägg där studenterna argumenterade för sin sak, och tyckte att regeringen och Folkhälsomyndigheten tog beslut utan att diskutera lösningar först. Michaela jämför det med uteserveringarna och restaurangerna som får hålla öppet med restriktioner varje helg, medan studenterna inte kan få en dag.

Studentkommittén bestämde sig för att ändå kämpa för att få till något firande. Enkäter där elever fick ge förslag på hur studentveckan skulle kunna genomföras och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Dagen innan vårt möte har studentkommittén haft möte med skolledningen. Det var ett bra möte, där de kände att de var på samma bana. Ett firande vill både studentkommittén och skolledningen få till, om än ett annorlunda sådant.
Balen kommer genomföras, men med olika insläppsintervall och klasserna fördelade i olika rum. Borden kommer inte heller dukas undan för dans, men det utlovas musik och trevligt umgänge. Michaela och Matilda skrattar när Matilda berättar att hon ska köpa en studentklänning och balklänning direkt efter vårt möte.

Resten av studentveckan kommer studentkommittén försöka anordna fester och aktiviteter. Eftersom inga restauranger eller skolan kan anordna studentfester och aktiviteter kommer de mest hålla sig till Loppholmarna. På måndagen planerar de mösspåtagning. Förhoppningsvis blir vädret lika fint då.

– Fint väder är det minsta man kan be om! skrattar Michaela.

Studenterna kommer trots allt få ett utspring, men det kommer vara under vissa restriktioner. Gymnasiechef Staffan Hörnberg berättar att som mest tre anhöriga till varje student kommer få vara på det indelade torget. Det kan bli fler än femtio personer, säger han, men det viktiga är ändå den sociala distansen. Han vädjar att folk ska hålla avstånd till varandra för att kunna ge studenterna en så bra dag som möjligt.

Efter utspringet brukar det vara en traditionell marsch till hotellet där studentflaken väntar. Marschen, likt den färgsprakande karnevalen är dock inställt. Vid intervjun hade inget beslut om studentflaken kommit än, men Matilda och Michaela hade förhoppningar om att studentflaken skulle få gå genom Lindesberg.

– Det tråkiga är att det är folkmassorna på stan som stoppar det, säger Michaela.

De hade en hel del förslag på hur det skulle kunna lösas, men det beslutet låg hos Transportstyrelsen. Enligt folkhälsomyndighetens vädjan upphävde de undantaget som tillät studentflak.

Efter utspringet blir det ingen studentfest som sista avslutning. Vill man ha studentmottagningar gäller förstås också försiktighet. Michaela planerar själv att ha två studentmottagningar för att minska risken för smittspridning men ändå kunna firas av familjen. Samtidigt lider hon med de som kommer utifrån Lindesberg som hade tänkt hyra lokaler för studentmottagningar. Något sådant går förstås inte att genomföra.

Tillslut låter de ändå ganska nöjda.

– Jag har mycket hellre det här än ingenting, säger Michaela. Man får vara glad för det lilla!

De hoppas att studenterna tycker studentkommittén löst det så bra som möjligt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas för att det något annorlunda studentfirandet ska kunna genomföras. Då kan studenterna ha en förhoppningsvis solig student att se fram emot.

Texten är skriven av Ida Eriksson, som just nu läser en kurs i praktisk journalistik vid Karlstad Universitet.

Publicerad 16 maj 2020 klockan 13:33

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Fredrik Norman

Kvinna i 40-årsåldern död i olycka med tåg

UPPDATERAD. En kvinna i 40-årsåldern förolyckades på onsdagskvällen när hon blev påkörd av ett godståg. Oyckan inträffade vid järnvägsstationen i Frövi vid 20-tiden.
– Det finns vittnen till händelsen, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

28 mars 2024 klockan 09:17 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo

Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens ...

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev ...

Magda Arnesson enhetschef på akutmottagningen gav Daniel Helldén en guidad tur på Lindesbergsakuten. Foto: Jennie Einarsson

MP:s språkrör lyssnade till vårdpersonalens oro för regionens sparförslag

Under måndagen fick akutmottagningen på Lindesbergs lasarett besök av Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Under det timmeslånga besöket fick Daniel en guidad rundtur och ta del av personalens tankar kring den nedläggningshotade akutkirurgin.
– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen i Lindesberg.

25 mars 2024 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är årets mottagare av UPP-priset. Foto: Privat

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris

Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra möjligheterna för personer med Downs syndrom. I år heter pristagaren Amanda Orrbo från Lindesberg.
– Hon blev väldigt rörd och känner sig hedrad, säger pappa Johan Orrbo.

25 mars 2024 klockan 11:35 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet
Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt ...
22 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

38-årig kvinna var god man – misstänks ha stulit miljoner från brukare
En 38-årig kvinna hemmahörande i den norra kommundelen åtalas vid Örebro Tingsrätt för elva fall av grov trolöshet mot huvudman samt ett fall ...
21 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett ...
21 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Man anhållen misstänkt för grov misshandel av kvinna

En man i 60-årsåldern greps i natt misstänkt för att ha misshandlat en kvinna grovt.

21 mars 2024 klockan 11:05 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Brödernas/Väsby blev för tuffa när slutspelet drog igång och vann med tre raka matcher över Lindlöven. Detta innebär att det inte blir några fler matcher under denna säsong. Arkivfoto: Hasse Persson

Lindlövens slutspelsäventyr är över

Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK HK inom AllEttan, så blev de desto svårare att hålla borta under semifinalen. Trots en tvåmålsledning efter den tredje matchens första period, så fick hemmalaget en ny andning efter ett självmål i Lindlöven. Truppen får istället tacka för denna säsong som ett av seriens tolv bästa lag.

20 mars 2024 klockan 21:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Hon vill öppna lekland i Linde: ”Stort intresse”

Det var ett bristande utbud av aktiviteter för småbarn som satte fart på tankarna. Tänk om det ...

Riskträd i nyckelbiotop avverkas – kan falla på hus

På fredag skall 15 träd avverkas i nyckelbiotopen Fågelsången vid Kyrkberget. Anledningen är att...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

En personbil totalförstördes i en misstänkt anlagd brand i natt. Foto: Läsarbild

Bilbrand i centrum misstänks vara anlagd

Natten till tisdag larmades Nerikes Brandkår till centrala Lindesberg där en personbil stod i lågor. Polisen misstänker att branden var anlagd – men någon misstänkt gärningsperson finns inte i nuläget.
– Vi har inte heller lyckats få kontakt med ägaren ännu, kommenterar Lars Hedelin vid polisen i region Bergslagen.

19 mars 2024 klockan 09:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Kvinna misshandlades inför flera barn – vårdas på sjukhus

En man i 35-årsåldern greps tidigt på tisdagsmorgonen misstänkt för att ha misshandlat en...

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En ...

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

Bodmans ord om gymnasiechefen: ”Förvirrar och ljuger”

Efter att LindeNytt publicerade en artikel under fredagen den 8 mars, gällande det kommande m...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Våren läggs på is – SMHI gulflaggar för kraftigt snöfall
SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall som tidvis kan vara kraftigt. Varningen gäller för lördagsdygnet.
15 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen
Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig spelartruppen nästsist i tabellen, vilket ...
15 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindetrio åtalas – innefattar även en fjärde man
De tre unga män från Lindesberg som häktades den 8 februari, misstänkta för grov misshandel och grovt hemfridsbrott, ska nu åtalas vid Örebro ...
14 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-03-14

2024-03-14

2024-03-13

2024-03-13

2024-03-13

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-11

2024-03-09

2024-03-08

2024-03-07

2024-03-07

2024-03-06

2024-03-06

2024-03-29 15:33