Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist tar båda studenten om några veckor, och får en minst sagt annorlunda student. Foto: Ida Eriksson

Elevernas tankar om en annorlunda student

För studenterna var det sista gymnasieterminen innan klivet ut i vuxenvärlden. En festlig vår med studentkamper och studentvecka låg framför dem. Så svepte coronaviruset in och studentlivet vändes upp och ner.

Det är en solig dag på torget utanför aulan, där Lindeskolans studenter brukar springa ut till musik och jublande folkhav. Det är lätt att tänka sig studentdagen, med studentsånger och föräldrar med pinsamma plakat, om det än är något kallt än.

Matilda Nilsson och Michaela Blomqvist går i trean på gymnasiet och båda är medlemmar i studentkommittén som ansvarar för studentaktiviteterna och festerna. När Lindeskolan övergick till distansundervisning enligt regeringens beslut var det ingen av dem som förväntade sig att studenten skulle påverkas.

– Jag trodde inte det skulle bli så stort, berättar Michaela.
– Jag trodde kanske distansundervisningen skulle pågå till påsklovet, fyller Matilda i, och medger att det var en naiv tanke.

När påsklovet var till ända fortsatte distansundervisningen, utan besked från myndigheter och regering om när eleverna kunde återvända till skolan. Matilda och Michaela menar att i början var studiemotivationen fortfarande på topp. Distansundervisningen innebar att det kanske var svårare att få hjälp av läraren, men ett bekvämare arbetssätt för de båda. De båda såg fortfarande fram emot studenten.

– Man hade alltid ett hopp om studenten, säger Michaela dystert.

Sedan höll utbildningsminister Anna Ekström pressträff. Ekström poängterade att huvudfokus fortfarande var att minska smittspridningen och säkra vården, och att det traditionella studentfirandet inte skulle kunna bli av. Stora baler, studentfiranden och utspring skulle ställas in.

Studiemotivationen sjönk direkt. Att lämna in uppgifter kändes inte längre så viktigt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer, som förbjudet mot evenemang med fler än 50 personer gjorde att möjligheten till studentfiranden kändes avlägset. Matilda berättar att hon bestämde sig för att inte ens köpa studentklänning och balklänning.

– Det känns som att dagen slits ifrån en, säger Michaela.

De påpekar hur jobbigt det känns, både efter tiden man lagt ner i skolan men också tiden de lagt ner som studentkommitté. Studentkampen, en tävling mellan avgångsklasserna där de ska utföra olika uppdrag, var ett av de evenemang som inte kunde bli av.

– Många känner att de inte får ett bra avslut, säger Matilda.

Studenten är mer än bara en fest, det är ett avslut på tre tuffa år i gymnasiet. Michaela tror att alla såg fram emot studenten. Efter det dystra beskedet från utbildningsministern höjdes rösterna runtom i Sverige bland studenter. Många delade inlägg där studenterna argumenterade för sin sak, och tyckte att regeringen och Folkhälsomyndigheten tog beslut utan att diskutera lösningar först. Michaela jämför det med uteserveringarna och restaurangerna som får hålla öppet med restriktioner varje helg, medan studenterna inte kan få en dag.

Studentkommittén bestämde sig för att ändå kämpa för att få till något firande. Enkäter där elever fick ge förslag på hur studentveckan skulle kunna genomföras och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Dagen innan vårt möte har studentkommittén haft möte med skolledningen. Det var ett bra möte, där de kände att de var på samma bana. Ett firande vill både studentkommittén och skolledningen få till, om än ett annorlunda sådant.
Balen kommer genomföras, men med olika insläppsintervall och klasserna fördelade i olika rum. Borden kommer inte heller dukas undan för dans, men det utlovas musik och trevligt umgänge. Michaela och Matilda skrattar när Matilda berättar att hon ska köpa en studentklänning och balklänning direkt efter vårt möte.

Resten av studentveckan kommer studentkommittén försöka anordna fester och aktiviteter. Eftersom inga restauranger eller skolan kan anordna studentfester och aktiviteter kommer de mest hålla sig till Loppholmarna. På måndagen planerar de mösspåtagning. Förhoppningsvis blir vädret lika fint då.

– Fint väder är det minsta man kan be om! skrattar Michaela.

Studenterna kommer trots allt få ett utspring, men det kommer vara under vissa restriktioner. Gymnasiechef Staffan Hörnberg berättar att som mest tre anhöriga till varje student kommer få vara på det indelade torget. Det kan bli fler än femtio personer, säger han, men det viktiga är ändå den sociala distansen. Han vädjar att folk ska hålla avstånd till varandra för att kunna ge studenterna en så bra dag som möjligt.

Efter utspringet brukar det vara en traditionell marsch till hotellet där studentflaken väntar. Marschen, likt den färgsprakande karnevalen är dock inställt. Vid intervjun hade inget beslut om studentflaken kommit än, men Matilda och Michaela hade förhoppningar om att studentflaken skulle få gå genom Lindesberg.

– Det tråkiga är att det är folkmassorna på stan som stoppar det, säger Michaela.

De hade en hel del förslag på hur det skulle kunna lösas, men det beslutet låg hos Transportstyrelsen. Enligt folkhälsomyndighetens vädjan upphävde de undantaget som tillät studentflak.

Efter utspringet blir det ingen studentfest som sista avslutning. Vill man ha studentmottagningar gäller förstås också försiktighet. Michaela planerar själv att ha två studentmottagningar för att minska risken för smittspridning men ändå kunna firas av familjen. Samtidigt lider hon med de som kommer utifrån Lindesberg som hade tänkt hyra lokaler för studentmottagningar. Något sådant går förstås inte att genomföra.

Tillslut låter de ändå ganska nöjda.

– Jag har mycket hellre det här än ingenting, säger Michaela. Man får vara glad för det lilla!

De hoppas att studenterna tycker studentkommittén löst det så bra som möjligt. Folkhälsomyndighetens rekommendationer måste följas för att det något annorlunda studentfirandet ska kunna genomföras. Då kan studenterna ha en förhoppningsvis solig student att se fram emot.

Texten är skriven av Ida Eriksson, som just nu läser en kurs i praktisk journalistik vid Karlstad Universitet.

Publicerad 16 maj 2020 klockan 13:33

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka. Foto: Camilla Lagerman

Kommunen backar om avgiftshöjning av matlådor

I slutet av november förra året lade socialnämnden fram ett förslag som skulle innebära att matlådor levererade av hemtjänsten skulle komma att bli betydligt dyrare än i dagsläget. Förslaget möttes av skarp kritik och under tisdagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S) att man backar från förslaget.
– Det var så vi ville göra egentligen, men det blev fel med hemkörningsavgiften, säger Bengt Storbacka.

25 januari 2022 klockan 13:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Arg kund återvände med förstärkning och hotade personalen

En man i 50-årsåldern har gjort sig misstänkt för olaga hot. Detta sedan vederbörande inför vittnen hotat personalen vid en bilfirma i Lindesbergs kommun.
– Mannen hade köpt en bil där en dag tidigare. När han kom tillbaka och begärde att köpet skulle hävas, hade han flera personer med sig och stämningen blev så otäck att polisen larmades till platsen, uppger Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 januari 2022 klockan 10:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Januariros och septembertips

INSÄNDARE: Den 8 januari blev jag, 77 år, troligen smittad med Covid-19. Tisdagen 11 januari fick jag feber och ringde 1177 för ...

Nya rekommendationer för testning och karantän

Den kraftigt ökade smittspridningen av covid-19 har fått Folkhälsomyndigheten att justera sina riktlinjer fö...

Rigoletto: Musik utan gränser – bara att njuta och nynna med!

Det BLIR live-sänd opera på bio i Lindesberg även 2022 trots allt. Året inleds med en av...

Solhagen i Torphyttan. Foto: Linde energi

Satsa på lokal energiförsörjning för att möta framtida utmaningar

INSÄNDARE/DEBATT: Att det råder elbrist i Sverige är en myt. I norra Sverige produceras ett överskott på el, medan förbrukningen är större i söder. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle eller under en kortare tidsperiod. Då behöver vi importera el. När, var och hur elen produceras och konsumeras kommer att påverka elpriset i framtiden.

19 januari 2022 klockan 11:16 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Regeringens lösning: el-bidrag för att betala skyhöga skatter

INSÄNDARE/DEBATT: Människor runt om i landet tvingas nu leva med konsekvenserna av regeringens energipolitik. 400% ökning av elpriset jämfört med december 2020 är ett faktum. Det är inte bara elpriset som rusat i höjden, även drivmedelspriserna har skenat. Efter årsskiftet nådde dieselpriset över 20 kr per liter, (näst) högst i världen. Nu försöker regeringen rädda ansiktet genom att betala ut el-bidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll, bara för att vanligt folk ska kunna betala samma regeringens skyhöga skatter. Socialism i ett nötskal.

18 januari 2022 klockan 11:26 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Röklukt i livsmedelsbutik undersöktes av brandkåren
Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en livsmedelsbutik i centrala Lindesberg. - Inringaren upplevde rö...
18 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

434 nya fall i kommunen – på en vecka
Antalet bekräftade fall av covid-19 i Lindesbergs kommun fortsätter att öka i rekordfart. Enligt färska siffror från Region Örebro län ...
17 januari 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Bankhus utsatt för skadegörelse: ”Flera rutor har skadats”
På måndagsmorgonen larmades polisen till Kungsgatan i centrala Lindesberg, sedan någon eller några med ett tillhygge hade gett sig på fastigheten...
17 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Söndagens volleyboll är framflyttad

Ännu en volleybollmatch inom Elitserien flyttas. I början av året var det hemmaderbyt mot Örebro som flyttades på grund av spelare som testat sig positivt mot covid-19 och även nu på söndag, när Hylte Halmstad planerades att gästa Lindesberg, så ställer nya positiva coronatest till det.

15 januari 2022 klockan 22:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Johan Pettersson säkrar första målet för WSK under fredagskvällen. Foto: Timmy Lundegård

Publikfri hemmamatch slutade med förlust

Dörrarna var låsta när fredagens match mot Per-Ols skulle spelas, istället fick man följa matchen på Facebook. Efter ett beslut från WSK Lindesbergs styrelse, vill man testa att spela ett fåtal hemmamatcher utan publik i ett försök att minska Coronasmittan.
– Vi känner som förening att vi måste vara med och stävja det här med Corona som är i samhället, säger Magnus Lissmats.

14 januari 2022 klockan 23:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nattöppen akutmottagning från den 17 januari

Från och med måndag den 17 januari kan invånare återigen vända sig till akutmottagningen på Lindesbergs ...

Extremt halt: ”Det är tufft, men vi kämpar på!”

På många platser i kommunen råder just nu mycket svår halka till följd av väderomslaget frå...

Trafikolycka i Frövi – lastbil och personbil kolliderade

En lastbil och personbil var inblandade i en trafikolycka på torsdagsmorgonen i centrala Frövi...

AnnonsKlas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny toppnotering i coronafall ger längre väntetid på provsvar

Den senaste tidens kraftiga ökning av antalet coronafall i länet har återigen gett regionens ...

Nya restriktioner från och med onsdag 12 januari

Antalet bekräftade fall av covid-19 har ökat kraftigt i hela landet efter jul- och nyårshelgerna, och Ö...

Hur kan vi värna demokratin? Svar: Genom att utbilda och informera barn och unga

INSÄNDARE/DEBATT: ”Ungdomen är vår framtid”, ”Det är de unga som ska ...

Brandkåren larmades om rökutveckling i industrilokal

Strax före klockan åtta på måndagsmorgonen, larmades Nerikes Brandkår ut till en industribrand i ...

Kraftigt ökad smittspridning – omikron dominant

Under vecka 52 ökade smittspridningen av covid-19 i Örebro län kraftigt, då cirka 1 860 nya fall ...

Volleybollderby flyttas efter coronasmitta

Onsdagens elitseriemöte i volleyboll mellan Lindesberg och Örebro ställs in med kort varsel efter att en av ...

Genrebild. Foto: Ida Lindkvist

Brandkåren ryckte ut till häst i nöd: ”Föll omkull på isen”

På tisdagsförmiddagen larmades Nerikes Brandkår om en häst som hade fallit omkull på isen och inte kunde ta sig upp igen.
– Man skall försöka lägga en filt eller liknande under hästen och sedan dra den till barmark igen, uppger larmoperatör vid SOS Alarm.

4 januari 2022 klockan 12:06 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fyra personer misshandlades i stort slagsmål
På nyårsnatten larmades polisen om ett pågående slagsmål i Vedevåg. Enligt uppgift skall mellan 10-15 personer ha varit inblandade. - Vi ...
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

SMHI varnar för plötslig ishalka
Regn följt av uppklarnande väder och fallande temperaturer. Så ser prognosen ut, som SMHI nu flaggar gul varning för gällande plötslig ishalka.
3 januari 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gott Nytt År!
Med bara några timmar kvar av året, passar redaktionen på att tacka er alla för i år och samtidigt önska er ett Gott Nytt 2022!
31 december 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-12-29

2021-12-29

2021-12-28

2021-12-27

2021-12-26

2021-12-24

2021-12-23

2021-12-22

2021-12-21

2021-12-21

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-20

2021-12-19

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-01-25 17:20