William Johnsson och Kevin Löfgren tycker att det är kul att läsa. Foto: Ida Lindkvist
Elevers läsning på lovet belönades
Att läsa är både nyttigt, spännande och roligt, ja, för att inte tala om hur coolt det faktiskt är. Detta belyste Camilla Boström, lärare vid Björkhagaskolan, genom att iklädd keps och tuffa solbrillor välkomna eleverna som läst under höstlovet till en sittning i bokens tecken. Att man lagt tid på att läsa ska belönas, och visst är det en trevlig mjukstart då höstlovet i framtiden kan komma att förvandlas till ett läslov.
Enligt förslag kan det nationellt tänkas bli att höstlovet från och med nästa år blir till att gå under namnet ”Läslov”. På Björkhagaskolan tyckte man att det här var en sådan bra idé att man slog slag i saken redan vid årets höstlov. Detta gjorde man genom att förbereda ett ”läsbingo” till eleverna som de fick ta med sig hem, där man bland annat skulle läsa i en bok i en kvart, eller mer, och äta en frukt, eller läsa i sängen, i soffan, eller på kvällen. En efter en bricka fylldes i under lovet och kunde till sist lämnas in när skolan åter drog igång.
218 elever nappade på den här roliga idén och idag, då det passande nog också är den nationella Läsdagen, bestämde sig Björkhagaskolan för att uppmärksamma och belöna dessa coola läslusar lite extra.
– Jag hade också ett sommarlovsbingo med mina elever i somras, men då var det bara 15 stycken som var med. Det är ju inte så lätt att komma ihåg och så på sommaren. Men när de kom tillbaka så fick de en liten belöning, så den här gången var de jättetaggade, berättar lärare Camilla Boström.
– Alla ni är helt suveräna, och vi vill visa er att läsning är coolt, säger Camilla till eleverna som håller med, visst är lärarna coola i solglasögon och keps.
Såhär ser en läsbingobricka ut. Foto: Ida Lindkvist
Eleverna får se en kort, animerad film om böcker och samtidigt äta lite fika. När ljuset åter tänts får barnen välja mellan några gåvor; en penna, ett sudd, en pennvässare eller gnuggistatuering.
– Det är jättekul att läsa böcker, jag gillar typ sådant som är läskigt. Jag läste ”Röda spår” och det är läskig bok, berättar Cajsa Marklund som går i fjärdeklass.
Eglan, Valida Istrefi och Cajsa Marklund har alla läst under lovet. Foto: Ida Lindkvist
Klasskompisen Valida Istrefi tycker också om att läsa, och kom tillbaka efter lovet med en väl ifylld läsbingobricka.
– Det är bra att läsa själv, då tränar man upp att läsa och då blir man bättre. Jag läste också ”Röda spår”, vi hade likadana böcker, säger Valida.
Även de sportintresserade, fjärdeklassgrabbarna William Johnsson och Kevin Löfgren har spenderat stunder av lovet åt
Två grabbar som verkligen gillar böcker. Foto: Ida Lindkvist
att läsa böcker.
– Det är kul, det finns så mycket fantasi i böcker, säger William.
Kevin håller med William, att läsa är roligt, men han har också förstått nyttan med att läsa olika sorters böcker.
– Jag brukar höra några nya ord i vissa böcker och så lär jag mig dem. Jag brukar läsa några gånger på kvällen innan jag ska sova, berättar Kevin.
– Jag brukar läsa lite då och då. Jag har läst massa böcker på lovet, och jag tycker allra bäst om fantasy och äventyr, och ”dagbok för alla mina fans” av Jeff Kinney, tillägger William.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.
Valet mellan ”tegel eller undervisning”
REPLIK: Man kan ju undra vad som menas? Som politiker i Lindesbergs kommun och med särskilt ansvar för barn och ungdomars utbildning så är det ...