-Man kan slå folk på käften eller så kan man vara en kuplettgubbe från Lindesberg. Stefan Jansson citerar kollegan och visdiktaren Kristina Kjellsons ord om honom själv.
Och sannerligen är bättre att vara en kuplettgubbe men kombinationen Jansson & Friman är så mycket mer än kuplett. Med visor och ”textburen musik” med tillhörande anekdoter från vishistorien blir vi underhållna. Vi, ca 60 personer, som letat sig genom snöyran in till Vedevågsteatern denna söndagskväll. Stefan Jansson står för sången och Klas Friman för gitarrspel samt ett och annat utrop.
Det spelas visor av bland andra Olle Adolfsson, Carl-Michael Bellman, Birger Sjöberg, Allan Edvall, Kristina Kjellman, Povel Ramel, Evert Taube och Lars Winnerbäck. Några överraskningar i form av Karl-Johan Wallgren och Lasse Lucidor rör våra sinnen. För denna kväll är det närkontakt.
När ”Bluebrigg av Hull” börjar tänker jag att den är väl tråkig, varför har de valt den, men kommer snart på andra tankar. Janssons texttolkning är full av nerv och tillsammans med Frimans dynamiska ackompanjemang lyckas de frammana en klump i halsen på mig. Något jag inte är själv om, att döma av de harklingar som sprider sig genom publiken efter applåderna.
-Det är ju fantastiskt, utbrister en dam i publiken när föreställningen är slut. Och visst har hon rätt. En alldeles särskild fantastisk söndag i Vedevåg.
Fotnot: Särskild Söndag arrangeras av Lindesbergs Kultur- och Fritidsförvaltning. Denna föreställning, ”Vila vid denna mila – Visor från förr och nu, framförda idag” var nummer två av fem. Nästa söndag: ”I skuggan av en sonat” med Arpad Bikfalvy och Camilla Malén Friman.
Text och foto: My Thorin
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
En trafikolycka med två personbilar inblandade har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Stadshotellets Parkfester är för många starkt förknippade med sommar, semester och hemvändarfest. De senaste åtta åren har dock den mycket populära folkfesten arrangerats på andra ställen i Lindesberg, men i sommar tar den nyblivne hotellägaren Shavan Zakholi tillbaka konceptet, med råge.
– Hela hotellet ska leva som det var förr, med mycket folk, säger han till LindeNytt.
INSÄNDARE/DEBATT: Nu är Bengt Storbacka och Socialdemokraterna igång igen med att springa över invånarnas åsikter på landsbygden i norra länsdelen. Det låter som att man vill göra den vackra naturen och ”rekreationsområdena” runt Ramsberg, Löa och Stråssa till en vindkraftsindustri.
I 15 månader har Jimmy Perssons Audi S2 stått i garaget hos PPF i Avesta, där en totalförvandling av den tidigare gula fyrhjulsdrivna dragracingbilen har pågått. Under söndagen transporterades kraftpaketet till Lindesberg, där den nu kommer att stå tills banpremiären på lördag i Emmaboda.
– Mitt långsiktiga mål är att, inom ett par år, slå världsrekordet med fyrhjulsdriven Audi, säger Jimmy.
Masha Beseza var 14 år när hon lämnade sitt hem i Odessa, den där tidiga morgonen för snart två månader sedan. Hennes 15-årsdag firade hon i Sverige, där hon och hennes familj numera bor hos en svensk familj i Löa. Något som varit mycket viktigt under hela Mashas uppväxt är idrotten, och då framförallt judon, som ger henne avkoppling från vardagen. Sedan knappt en månad tillbaka tränar hon tillsammans med Frövi Judos ungdomsgrupp, där hon snabbt blev en en i gänget.