Amalia Öhmar och Nina Droudi trivs på Lindeskolan, men vill ha fler mötesplatser. Foto: Hans Andersson

”En bra skola men blanda eleverna mer”

Lindeskolan har 50 år bakom sig. Nina Droudi och Amalia Öhmar har säkert minsta lika många aktiva år framför sig. Nästa år tar de studenten.
– Det är en bra utbildning med bra lärare, säger de. Men man skulle blanda litet mer, så att man träffar andra elever också än bara dem i samma program, tycker de.

Nina Droudi och Amalia Öhmar har ett läsår kvar, när Lindeskolan firar 50 år i september. De är båda med i styrelsen för elevkåren och berättar att vid höstterminsstarten ska en elev från varje klass samlas för att planera hur de ska fira jubileet. Alla klasser, alla elever ska vara med i firandet.

Båda två säger att utbildningen är bra med unga lärare som hänger med i utvecklingen. De tycker det är praktiskt att ha gymnasiet i Lindesberg så att de kunnat bo kvar hemma. Det är en bra skola, men det finns saker som de skulle vilja ändra på. Nina Droudi tycker att lektioner kan läggas i olika hus, så att eleverna får chans att  träffa fler som går på skolan och inte som nu bara dem som går samma program i samma hus. Amalia har varit på studiebesök på det nya Möckeln-gymnasiet i Karlskoga, där alla finns i samma hus. Hon tycker att det borde bli bättre tillgång på datorer och berättar att de i hennes klass saknar personliga datorer, utan de får gå till ett särskilt datorrum.

– Vi  behöver ju personliga datorer lika mycket som andra. Vi skriver, söker och googlar –  går in på vårdguiden 1177, säger Amalia Öhmar som har ett läsår kvar på Vård- och Omsorgsprogrammet och av det val hon har mellan äldres hälsa och akut vård, så blev det akut vård.

– Jag har alltid vetat att det är det här jag vill göra – att ta hand om människor och jag valde akutsjukvård, för att det är ett arbete med variation. Drömmen är att köra ambulans – att bli ambulanssjukvårdare, säger hon och berättar att hon troligen söker sig till Masugnen för en utbildning till skötare inom psykiatrin – kunskaper som hon kommer att ha nytta av också inom akutsjukvården.

Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson
Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson

Nina Droudi går Ekonomiprogrammet och har riktat in sig på juridik och tänker flytta från Lindesberg för att plugga vidare. Hon har varit på studiebesök på Örebro Universitet och fått information om den juridiska utbildningen där.
– Jag har alltid varit intresserad av att läsa om brott i tidningarna, men jag är osäker på vilken inriktning jag ska välja så småningom, säger hon. Jag vill flytta från Lindesberg, men sedan flytta tillbaka.

Hon går en populär utbildning med full klass på 30 elever och den här populariteten har stått sig länge. För Amalia Öhmar och hennes klasskamrater på Vård -och Omsorgsprogrammet (VO) har det varit annorlunda.
– Vi är 23 i klassen och andra klasser har haft runt 20. Klasserna har blivit större och VO-programmet har fått ett bra rykte, säger hon. De hjälper en med praktikplats och man får jobb efter utbildningen. Jag har inte kunnat välja bättre.

Båda säger att studierna är krävande. Amalia Öhmar säger att de som tror att det är lätt och att man bara kan ”glida igenom” VO-programmet tar miste – det är tufft att lära sig alla medicinska termer. Nina Droudi berättar att det är hårt pluggande för henne med, men båda säger att det är nödvändigt annars blir det ännu svårare senare.

I den jubileums-skrift som kommer ut när Lindeskolan firar 50 år i höst skriver Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) att det finns mycket att vara stolt över och att skolan är på rätt väg. Hon blickar också framåt och så här inleder hon sin artikel:

”Om 50 år kommer Lindeskolan vara en skola dit andra gymnasieskolor åker på studiebesök för att se vad hemligheten är bakom de fantastiska resultaten. Lindeskolans elever är vida kända för sina goda studieresultat, framåtsyftande och kreativa idéer och sin handlingskraft. Under sin tid på Lindeskolan har de fostrats till goda samhällsmedborgare som kraftigt bidrar till att sätta Bergslagen och Sverige på kartan.”

00-talet utanför Lindeskolan
Hösten 2003 demonstrerade runt 2000 personer mot planerna på nedskärningar på Lindesbergs Lasarett. 18 520 namn på protestlistor överlämnades och planerna stoppades. Tingsrätten i Lindesberg lades ner 2004. Folkets Hus-föreningen i Lindesberg gick i konkurs och Samuel Karlssons Fastigheter AB tog över. 2006 såldes AssiDomän Frövifors kartongbruk till Korsnäs.

Terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 kommer att prägla stora delar av decenniet. I USA inleds ”kriget mot terrorismen”. Utrikesminister Anna Lindh mördas och den tsunami som sköljer in över Sydostasien dödar 300.000 människor – många svenskar.

Publicerad 17 juni 2015 klockan 09:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven avgjorde i förlängning

Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in från båda lagen och med 2-2 i slutet av den tredje perioden så blev det ett förlängningsspel som avgjorde utdelningen av de tre poängen.

25 oktober 2020 klockan 21:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kvä...

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

Jocke Saarenpää och hans kollegor sålde den vinstgivande lotten. Foto: ICA Supermarket

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon kronor rikare – direkt på skrapet.
– Det är jätteroligt, det var några år sedan vi hade någon storvinst, säger Jocke Saarenpää på ICA Supermarket.

23 oktober 2020 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Peter Jilke. Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-kliniks ”kostym” är så stor att den måste fyllas på med utomlänspatienter. Ohrnstein uppger att dessa utomlänspatienter ger inkomst 20-30 miljoner årligen. Men: Ohrnstein uppger inte kostnaderna för att tjäna dessa 20-30 miljoner! Vad blir nettot/vinsten?

23 oktober 2020 klockan 11:02 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona
I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under allhelgona. En färsk undersökning gjord av Fonus ...
23 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt
På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle utanför Lindesberg. Detta sedan personalen slagit larm om vad man misstä...
22 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år
Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från Region Örebro läns håll nu ser som en ...
22 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det är så här de ser ut när de säljs. Förhoppningen är att majblommorna återkommer i vår. Foto Majblommans Riksförbund.

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill stödja behövande barn. Föreningen Majblomman i Frövi/ Fellingsbro startar en insamling.

22 oktober 2020 klockan 09:28 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven så kom de snabbt tillbaka och avgjorde matchen redan under den andra perioden och lyckades således att spräcka säsongens hemmanolla.

21 oktober 2020 klockan 23:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Stor...

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter ...

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden

Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten på stort allvar. Det är fortfarande mycket viktigt att vara hemma vid minsta symtom och testa sig om symtomen håller i sig.

21 oktober 2020 klockan 09:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – ...

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik

Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under...

SMHI varnar för snöfall

Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning ...

Man anhållen för misshandel av partner

En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör...

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen

Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker ...

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och s...

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg
Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. ...
16 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”
Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området Bergshyttan, replikerar efter Sveaskogs debattsvar, som publicerades i ...
16 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Förlust efter en ljus inledning
Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en ...
16 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-14

2020-10-14

2020-10-14

2020-10-13

2020-10-13

2020-10-13

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-26 07:39