Amalia Öhmar och Nina Droudi trivs på Lindeskolan, men vill ha fler mötesplatser. Foto: Hans Andersson

”En bra skola men blanda eleverna mer”

Lindeskolan har 50 år bakom sig. Nina Droudi och Amalia Öhmar har säkert minsta lika många aktiva år framför sig. Nästa år tar de studenten.
– Det är en bra utbildning med bra lärare, säger de. Men man skulle blanda litet mer, så att man träffar andra elever också än bara dem i samma program, tycker de.

Nina Droudi och Amalia Öhmar har ett läsår kvar, när Lindeskolan firar 50 år i september. De är båda med i styrelsen för elevkåren och berättar att vid höstterminsstarten ska en elev från varje klass samlas för att planera hur de ska fira jubileet. Alla klasser, alla elever ska vara med i firandet.

Båda två säger att utbildningen är bra med unga lärare som hänger med i utvecklingen. De tycker det är praktiskt att ha gymnasiet i Lindesberg så att de kunnat bo kvar hemma. Det är en bra skola, men det finns saker som de skulle vilja ändra på. Nina Droudi tycker att lektioner kan läggas i olika hus, så att eleverna får chans att  träffa fler som går på skolan och inte som nu bara dem som går samma program i samma hus. Amalia har varit på studiebesök på det nya Möckeln-gymnasiet i Karlskoga, där alla finns i samma hus. Hon tycker att det borde bli bättre tillgång på datorer och berättar att de i hennes klass saknar personliga datorer, utan de får gå till ett särskilt datorrum.

– Vi  behöver ju personliga datorer lika mycket som andra. Vi skriver, söker och googlar –  går in på vårdguiden 1177, säger Amalia Öhmar som har ett läsår kvar på Vård- och Omsorgsprogrammet och av det val hon har mellan äldres hälsa och akut vård, så blev det akut vård.

– Jag har alltid vetat att det är det här jag vill göra – att ta hand om människor och jag valde akutsjukvård, för att det är ett arbete med variation. Drömmen är att köra ambulans – att bli ambulanssjukvårdare, säger hon och berättar att hon troligen söker sig till Masugnen för en utbildning till skötare inom psykiatrin – kunskaper som hon kommer att ha nytta av också inom akutsjukvården.

Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson
Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson

Nina Droudi går Ekonomiprogrammet och har riktat in sig på juridik och tänker flytta från Lindesberg för att plugga vidare. Hon har varit på studiebesök på Örebro Universitet och fått information om den juridiska utbildningen där.
– Jag har alltid varit intresserad av att läsa om brott i tidningarna, men jag är osäker på vilken inriktning jag ska välja så småningom, säger hon. Jag vill flytta från Lindesberg, men sedan flytta tillbaka.

Hon går en populär utbildning med full klass på 30 elever och den här populariteten har stått sig länge. För Amalia Öhmar och hennes klasskamrater på Vård -och Omsorgsprogrammet (VO) har det varit annorlunda.
– Vi är 23 i klassen och andra klasser har haft runt 20. Klasserna har blivit större och VO-programmet har fått ett bra rykte, säger hon. De hjälper en med praktikplats och man får jobb efter utbildningen. Jag har inte kunnat välja bättre.

Båda säger att studierna är krävande. Amalia Öhmar säger att de som tror att det är lätt och att man bara kan ”glida igenom” VO-programmet tar miste – det är tufft att lära sig alla medicinska termer. Nina Droudi berättar att det är hårt pluggande för henne med, men båda säger att det är nödvändigt annars blir det ännu svårare senare.

I den jubileums-skrift som kommer ut när Lindeskolan firar 50 år i höst skriver Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) att det finns mycket att vara stolt över och att skolan är på rätt väg. Hon blickar också framåt och så här inleder hon sin artikel:

”Om 50 år kommer Lindeskolan vara en skola dit andra gymnasieskolor åker på studiebesök för att se vad hemligheten är bakom de fantastiska resultaten. Lindeskolans elever är vida kända för sina goda studieresultat, framåtsyftande och kreativa idéer och sin handlingskraft. Under sin tid på Lindeskolan har de fostrats till goda samhällsmedborgare som kraftigt bidrar till att sätta Bergslagen och Sverige på kartan.”

00-talet utanför Lindeskolan
Hösten 2003 demonstrerade runt 2000 personer mot planerna på nedskärningar på Lindesbergs Lasarett. 18 520 namn på protestlistor överlämnades och planerna stoppades. Tingsrätten i Lindesberg lades ner 2004. Folkets Hus-föreningen i Lindesberg gick i konkurs och Samuel Karlssons Fastigheter AB tog över. 2006 såldes AssiDomän Frövifors kartongbruk till Korsnäs.

Terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 kommer att prägla stora delar av decenniet. I USA inleds ”kriget mot terrorismen”. Utrikesminister Anna Lindh mördas och den tsunami som sköljer in över Sydostasien dödar 300.000 människor – många svenskar.

Publicerad 17 juni 2015 klockan 09:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Polisinsats i centrum – yxbeväpnad man anträffad

UPPDATERAD. En större polisinsats pågick i centrala Lindesberg på fredagsförmiddagen. Insatsen inleddes sedan man hade fått uppgifter om en pågående narkotikaförsäljning. På plats anträffas sedermera en misstänkt person som visade sig ha en yxa på sig.
– Det är en man i 40-årsåldern som misstänks för brott mot knivlagen, kommenterar Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

18 juni 2021 klockan 11:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Moderaterna: Bemanna akuten i Lindesberg med specialistutbildade akutläkare

Flera av de politiska partierna har uttalat sig i frågan gällande ett återinfö...

Polisen söker naken man som ofredade jordgubbsförsäljare

En jordgubbsförsäljare i Fellingsbro blev under torsdagen utsatt för ett sexuellt ofredande. Den ...

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Polisen söker vittnen till rån: ”Gärningsmannen var udda klädd”

För drygt en vecka sedan blev en kvinna rånad på en summa pengar i anslutning till Bergslagens Sparbanks kontor på Kungsgatan 11. Efteråt försvann rånaren på cykel ned mot Strandpromenaden via Södra Torggatan. Polisen vill nu få kontakt med personer som kan ha sett själva rånet eller har sett gärningsmannen före eller efter rånet. Enligt polisen var han nämligen klädd på ett sätt som kanske inte riktigt hörde hemma i en varm sommardag, som denna måndag 7 juni var. Det gör att polisen tror att fler kan ha blivit uppmärksam på honom.
– Det kan ju vara någon som har varit nere på Strandpromenaden den här tiden – och kanske fotat eller filmat och har fått med den här gärningsmannen i bild fast man inte har tänkt på det. Därför går vi nu ut och vädjar till eventuella vittnen att höra av sig, uppger kommissarie Stefan Toll, polisen i Lindesberg.

17 juni 2021 klockan 11:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

KS-ordförandens vädjan till de som trotsar vattenskoterförbud: ”Visa respekt. Tänk efter före!”

INSÄNDARE: Man får bara köra vattenskoter i allmänna farleder och områden som har godkänts av Länsstyrelsen. I Örebro län är det Norrtorpssjön i Kumla kommun, vissa områden i Hjälmaren och i Vättern. Dessutom ska man köra minst 100 meter från land. Det är alltså förbjudet i Lindesbergs kommunens sjöar helt och hållet. Att som några gör, registrera skotern som en båt, är bara så fel. Det är likafullt en vattenskoter och förhoppningsvis kan utbildning med körkort få människor att sluta bryta mot lagen och visa respekt för andra.

17 juni 2021 klockan 10:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden
Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mälardalen, som tillsammans med Lindesbergs kommuns bidrag om samma ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt samarbete ska få fler att vaccinera sig
Då läkaren Per Zetterlund, som arbetar på vaccinationsmottagningen i Lindesberg, insåg att det var problem att nå vissa grupper i Lindesberg, ...
16 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel 6-årige Vide blev storfiskaren för dagen
I lördags arrangerades Fiskets Dag, som trots regnskurar blev en solskensdag för bland andra 6-årige Vide Persson, som kammade hem segern i tä...
15 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Polisen i Lindesberg

Ruttet hö dumpat utanför kommunhuset

UPPDATERAD. Natten till tisdag har någon eller några dumpat stora mängder med ruttet hö utanför kommunhuset i Lindesberg. Vem eller vilka som ligger bakom detta är just nu okänt. Enligt polisen rör det sig om totalt 15 rundbalar hö. Detta skall dock inte ha varit den enda platsen som utsattes under natten.
– Det har dumpats ungefär samma mängd på en plats till, säger Jan Gustafsson, arbetsledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.

15 juni 2021 klockan 09:09 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

13 augusti 2022 är det äntligen dags. Foto: Pressbild

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrangörer och publik såg fram emot. Sedan kom coronapandemin och alla evenemang tvingades ställas in. Men nu blickar man framåt, mot den 13 augusti 2022 närmare bestämt, då Ulf Lundell gör sitt efterlängtade turnéstopp i Lindesberg.

15 juni 2021 klockan 10:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Politikerna backar ytterligare: Erbjudandet om 10 månaders visstidsanställning kvarstår

Löftet från Lindesbergs kommun om 10 månaders visstidsanställning ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

20 000 vaccindoser till regionen under veckan

Under vecka 24 vaccinerar Region Örebro län med totalt 20 000 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra, där det just nu är personer födda 1981 eller tidigare som ska boka tid för vaccination.

14 juni 2021 klockan 11:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bengt Storbacka om Hälso- och sjukvårdsnämndens beslut

PRESSMEDDELANDE: Regionens Hälso- och sjukvårdsnämnd har beslutat följande angående nattakuten i ...

Sista skolavslutningarna för Kristinaskolan och Stadsskogsskolan

Under fredagen sprang de allra sista eleverna ut på sommarlov från Kristinaskolan och ...

bildspel Bildextra: Studenternas utspring

Trots hårda pandemirestriktioner lyckades Lindeskolans personal arrangera ett studentfirande som var så nära det normala som ...

bildspel Gamla elever tillbaka i skolan – för sista gången

I en 110 år gammal skola kan man bara tänka sig vilka historier som finns att berätta om mä...

Trots protesterna: Inget återöppnande av primärjouren på Lindesbergs lasarett

Under torsdagen presenterade Hälso- och sjukvårdsnämnden sin utvärdering om...

Fiskets Dag flyttar till Dalkarlshyttan – störande vattenskotrar huvudorsak

På lördag arrangeras det traditionella Fiskets Dag i Lindesberg, men det ...

Gänget i Dystopia, med kalkbrottet i bakgrunden. Foto: Viaplay

Snart premiär för Dystopia – skräckserien som spelades in i Lindesberg

Under sommaren 2020 spelades Viaplays kommande skräckserie, Dystopia, in på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Serien har nu fått sitt premiärdatum, och den 13 juni släpps samtliga åtta avsnitt hos streamingtjänsten.
– Vi gick verkligen all in med det visuella, men det hade inte blivit så här bra utan de fantastiska miljöerna vi filmade i, berättar regissören och upphovsmakaren Richard Jarnhed för LindeNytt.

9 juni 2021 klockan 11:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Räkna om och räkna rätt, Karin (S)undin!
INSÄNDARE/DEBATT: Ingen besparing uppnådd genom indragen primärjour på Akuten, Lindesberg! Indragen primärjour nattetid på halva Akuten, ...
9 juni 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år
Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten med Martin Almgren ute på sjön Råsvalen. Även i år är ...
8 juni 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kvinna rånad vid bankomat: ”Gärningsmannen försvann på cykel”
En kvinna i 45-årsåldern blev på måndagskvällen rånad av en ensam gärningsman i anslutning till bankomaten vid Bergslagens Sparbank i centrala ...
8 juni 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-07

2021-06-06

2021-06-05

2021-06-04

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-03

2021-06-02

2021-06-02

2021-06-01

2021-06-18 19:16