Amalia Öhmar och Nina Droudi trivs på Lindeskolan, men vill ha fler mötesplatser. Foto: Hans Andersson

”En bra skola men blanda eleverna mer”

Lindeskolan har 50 år bakom sig. Nina Droudi och Amalia Öhmar har säkert minsta lika många aktiva år framför sig. Nästa år tar de studenten.
– Det är en bra utbildning med bra lärare, säger de. Men man skulle blanda litet mer, så att man träffar andra elever också än bara dem i samma program, tycker de.

Nina Droudi och Amalia Öhmar har ett läsår kvar, när Lindeskolan firar 50 år i september. De är båda med i styrelsen för elevkåren och berättar att vid höstterminsstarten ska en elev från varje klass samlas för att planera hur de ska fira jubileet. Alla klasser, alla elever ska vara med i firandet.

Båda två säger att utbildningen är bra med unga lärare som hänger med i utvecklingen. De tycker det är praktiskt att ha gymnasiet i Lindesberg så att de kunnat bo kvar hemma. Det är en bra skola, men det finns saker som de skulle vilja ändra på. Nina Droudi tycker att lektioner kan läggas i olika hus, så att eleverna får chans att  träffa fler som går på skolan och inte som nu bara dem som går samma program i samma hus. Amalia har varit på studiebesök på det nya Möckeln-gymnasiet i Karlskoga, där alla finns i samma hus. Hon tycker att det borde bli bättre tillgång på datorer och berättar att de i hennes klass saknar personliga datorer, utan de får gå till ett särskilt datorrum.

– Vi  behöver ju personliga datorer lika mycket som andra. Vi skriver, söker och googlar –  går in på vårdguiden 1177, säger Amalia Öhmar som har ett läsår kvar på Vård- och Omsorgsprogrammet och av det val hon har mellan äldres hälsa och akut vård, så blev det akut vård.

– Jag har alltid vetat att det är det här jag vill göra – att ta hand om människor och jag valde akutsjukvård, för att det är ett arbete med variation. Drömmen är att köra ambulans – att bli ambulanssjukvårdare, säger hon och berättar att hon troligen söker sig till Masugnen för en utbildning till skötare inom psykiatrin – kunskaper som hon kommer att ha nytta av också inom akutsjukvården.

Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson
Amalia Öhmar vill köra ambulans och Nina Droudi funderar på ett jobb med juridik. Foto: Hans Andersson

Nina Droudi går Ekonomiprogrammet och har riktat in sig på juridik och tänker flytta från Lindesberg för att plugga vidare. Hon har varit på studiebesök på Örebro Universitet och fått information om den juridiska utbildningen där.
– Jag har alltid varit intresserad av att läsa om brott i tidningarna, men jag är osäker på vilken inriktning jag ska välja så småningom, säger hon. Jag vill flytta från Lindesberg, men sedan flytta tillbaka.

Hon går en populär utbildning med full klass på 30 elever och den här populariteten har stått sig länge. För Amalia Öhmar och hennes klasskamrater på Vård -och Omsorgsprogrammet (VO) har det varit annorlunda.
– Vi är 23 i klassen och andra klasser har haft runt 20. Klasserna har blivit större och VO-programmet har fått ett bra rykte, säger hon. De hjälper en med praktikplats och man får jobb efter utbildningen. Jag har inte kunnat välja bättre.

Båda säger att studierna är krävande. Amalia Öhmar säger att de som tror att det är lätt och att man bara kan ”glida igenom” VO-programmet tar miste – det är tufft att lära sig alla medicinska termer. Nina Droudi berättar att det är hårt pluggande för henne med, men båda säger att det är nödvändigt annars blir det ännu svårare senare.

I den jubileums-skrift som kommer ut när Lindeskolan firar 50 år i höst skriver Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda Svahn (S) att det finns mycket att vara stolt över och att skolan är på rätt väg. Hon blickar också framåt och så här inleder hon sin artikel:

”Om 50 år kommer Lindeskolan vara en skola dit andra gymnasieskolor åker på studiebesök för att se vad hemligheten är bakom de fantastiska resultaten. Lindeskolans elever är vida kända för sina goda studieresultat, framåtsyftande och kreativa idéer och sin handlingskraft. Under sin tid på Lindeskolan har de fostrats till goda samhällsmedborgare som kraftigt bidrar till att sätta Bergslagen och Sverige på kartan.”

00-talet utanför Lindeskolan
Hösten 2003 demonstrerade runt 2000 personer mot planerna på nedskärningar på Lindesbergs Lasarett. 18 520 namn på protestlistor överlämnades och planerna stoppades. Tingsrätten i Lindesberg lades ner 2004. Folkets Hus-föreningen i Lindesberg gick i konkurs och Samuel Karlssons Fastigheter AB tog över. 2006 såldes AssiDomän Frövifors kartongbruk till Korsnäs.

Terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001 kommer att prägla stora delar av decenniet. I USA inleds ”kriget mot terrorismen”. Utrikesminister Anna Lindh mördas och den tsunami som sköljer in över Sydostasien dödar 300.000 människor – många svenskar.

Publicerad 17 juni 2015 klockan 09:14

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Vårstädningen får ställa om till snöröjning igen

Intåget i vårmånaden mars bjöd passande nog på varma temperaturer och en försmak på vad som komma skall. För alla som fann glädje i detta blev dock lyckan kort. Nu flaggar SMHI för att vintern kommer tillbaka och det med besked också.

8 mars 2021 klockan 11:37 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Polisen håller extra koll på trafiken denna vecka

Under den här veckan genomför polisen en nationell satsning på trafiken. Fokus ligger bland annat på hastigheter och nykterhet ute på vägarna.
– Påpekas bör dock att vi egentligen tittar bredare än så, eftersom det finns andra brott som uppdagas i samband med att trafikanter kontrolleras, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

8 mars 2021 klockan 11:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bra Bengt Storbacka – nu lägger vi på ett kol

INSÄNDARE/DEBATT: Så bra att du tagit på dig ansvaret för att leda och utveckla Lindesberg. I en ...

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till tabellen så placerar man sig ruggigt nära tabellettan, samtidigt som man har eliminerat alla risker med en placering för återkval.

5 mars 2021 klockan 22:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel
LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning...
5 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor polisinsats sedan allmänheten larmat om beväpnad man i samhället
Vid lunchtid på fredagen hade polisen en större insats i Storå med anledning av uppgifter från allmänheten som sade att en man gick omkring i ...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Annons


Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- ...

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-26

2021-02-25

2021-02-24

2021-02-24

2021-02-24

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-23

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-03-08 20:00