Idag är det Chokladens dag, en temadag som är relativt ny men troligtvis uppskattas av många i vårt avlånga land. Svenska folket är nämligen bland de ”bästa” i världen på att smaska i sig choklad.
Sedan den 11 november 2011 har chokladen haft en egen dag och det är ingen tvekan om att vi svenskar gillar denna kakaoskapelse. Vi äter årligen i snitt 5,6 kg choklad per person och det placerar Sverige på sjätte plats bland världens alla länder när det kommer till chokladkonsumtion.
Men chokladen har naturligtvis inte alltid funnits tillgänglig här, utan kom till Europa år 1502 med Christofer Columbus. Svenskarna fick dock vänta till 1600-talets senare del innan chokladen nådde dem. Och då var det endast i form av dryck. Det var först år 1847 som den första moderna chokladkakan skapades, vilket gjordes av det brittiska företaget J.S. Fry & Sons. Men äran för detta går till holländaren C.J. van Houten eftersom han på 1830-talet uppfann en process att pressa fettet ur kakaobönan, vilket gjorde det möjligt att tillverka chokladkakor.
Sedan britternas lansering av chokladkakan har det naturligtvis hänt mycket på den här fronten. Även här hemma i Bergslagsskogarna, där vi sedan ett par år har företaget Bergslagspraliner etablerade.
Dagen till ära tog LindeNytt kontakt med Ywonne Lindberg på Bergslagspraliner och frågade vilken choklad som är populärast hos dem och om de märker av att det är chokladens dag idag.
– Vi har någonting för alla. En av de populäraste är nog Bergslagspralinen även kallad blåbär. Det är en pralin med mörk choklad som innehåller tryffel, vit choklad och blåbär, säger Ywonne och tillägger:
– Nu när det är jultider är det också populärt med saffranspralinen.
Chokladens dag i all ära, men kommande högtid vi lackar mot tycks hålla en betydligt högre kakaohalt än vad temadagen Chokladens dag har.
– Vi märker inte av att vår försäljning ökar under chokladens dag, men våra återförsäljare märker kanske av det. Vi ser mer tydligt att det ökar till jul, då är vi ute på olika marknader och säljer. Nu i helgen står vi på marknaden i Färna och sedan har vi vår egna julmarknad den 10 december i Stripa och då blir det mycket godsaker, säger Ywonne.
Text & bild: Camilla Rasmussen, Lindeskolans mediaprogram, som gör sin praktik på LindeNytt vecka 45.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.