Axel och Alve hjälper till att förbereda inför helgens loppisfest. Foto: Jennie Einarsson
En hel ladugård fylls med fynd inför stora loppishelgen
Det vankas stor loppisfest till helgen, 15-16 juli, då Bergslagens Loppishelg går av stapeln för femte året i rad. På Carlssons familjegård i Östra Löa råder bråda dagar, här har tolv familjer gått ihop för att skapa en stor gårdsloppis inför evenemanget och nu är arbetet i full gång för att fylla den gamla ladugården med prylar.
– Vi har pratat om att göra det här ihop sedan i julas, är man ensam så får man kanske inte ihop så mycket saker, men nu kan vi få till en skapligt stor loppis, berättar Carola som är med och anordnar gårdsloppisen.
Omkring 200 loppisar från Grängesberg i norr till Fellingsbro i söder är anmälda till Bergslagens Loppishelg som till glädje för alla fyndsugna väntar runt hörnet. I den gamla ladan på Carlssons familjegård är hyllorna på god väg att fyllas med allt man kan tänka sig, allt från barnkläder till växter och prydnader.
– Vi har mycket barnkläder och leksaker på den här loppisen men det finns annat också som porslin, kastruller, tavlor, grönsaker och växter bland annat, berättar Carola som är med och anordnar Östannors gårdsloppis ihop med elva andra familjer.
Julia och lilla Lovis ser till att barnkläderna ligger snyggt på hyllorna. Foto: Jennie Einarsson
Ulf Lager nickar instämmande, han har lång erfarenhet av att anordna loppisar och hjälper till att guida gruppen.
– Ja det är mycket barnkläder, man använder kläderna så kort stund så det är ofta fin kvalitet och brukar sälja väldigt bra. Det är viktigt att allt är helt och rent, förklarar han.
Sedan Ulf Lager gick i pension har loppisprylar blivit hans stora pasion. Foto: Jennie Einarsson
Tillsammans bestämde familjerna att göra slag i saken och samla ihop sig under ett och samma tak i den gamla ladugården i Östra Löa.
– Vi har pratat om att göra det här ihop sedan i julas, är man ensam så får man kanske inte ihop så mycket saker, men nu kan vi få till en skapligt stor loppis, berättar Carola.
Efter regn kommer solsken. Enligt den senaste väderleksrapporten från SMHI ser det ut att kunna bli fint väder på lördag. Foto: Jennie Einarsson
Har man inte möjlighet att besöka Östannors gårdsloppis just denna helg, så finns det möjlighet att göra det under ett par veckor till.
– Efter loppishelgen så kommer vi också ha öppet under 14 dagar till. Vi kommer försöka att fylla på med saker allt eftersom för att det ska finnas lite nytt hela tiden. Eventuellt tar vi in fler säljare om det skulle bli tomt, förklarar Carola.
Den gamla ladan i Östra Löa fylls med prylar från golv till tak. Foto: Jennie Einarsson
Utöver loppisprylarna så kommer man även ha ett tillfälligt fik under tak och på lördagen planerar man dessutom att sälja kolbullar.
– Vi gräddar kolbullar som ett test på lördagen, beroende på hur det går och hur vädret blir så får vi se om det blir kolbullar på söndagen också, avslutar Carola.
Bergslagens Loppishelg går av stapeln 15-16 juli mellan klockan 11-16. För att hitta till loppisarna finns en digital karta som du hittar här.
För att hålla sig uppdaterad om Östannors gårdsloppis öppettider hänvisar gruppen till sin sida på sociala medier som du hittar här.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
En till sjukhus efter singelolycka i Vedevåg
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
- Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande ...