En av Lindesbergs mest uppskattade turistattraktioner fyller jämnt. M/S Råsvalen är från i år en pigg hundraåring som under sitt långa liv bytt uppgift från att vara timmerbogserare till att köra turister och Lindesbergare i det vackra sjösystemet mellan Lindessjön och Råsvalen. Nu firar Lindesbergs Turistbåtsförening jubileet under hela denna säsong med utställning och flera olika programpunkter.- I början av juli hälsar vi alla välkomna till en utställning i Lindesbergs biblioteket , säger Agnetha Svensson, ordförande i Lindesbergs Turistbåtförening. Här vill vi berätta historien om båtarna och trafiken i och kring Lindessjön.
I mitten av 1990-talet hittade några båtentusiaster i Lindesberg ett skrov som låg i Sollentuna. Det var en gammal timmerbogserare som sett sina bästa dagar men som kunde byggas om till en passagerarbåt likt dem som en gång fanns i Lindesberg. För i början av 1900-talet var det en livlig trafik av nyttobåtar på och mellan Lindessjön och Råsvalen. Båtarna behövdes för att transportera järn, trä och gods. Men på helgerna nyttjade man transportbåtarna till passagerartrafik. En av dessa båtar-Hilda- står som förebild när M/S Råsvalen byggdes om och sedan sattes i drift 1997.
– Man kan säga att det är 20 år sedan idén om en turistbåt föddes, säger Agnetha Svensson. Och intresset för M/S Råsvalen har inte minskat genom åren.
Föreningen bakom M/S Råsvalen, Lindesbergs Turistbåtförening, vill nu uppmärksamma båtens och traktens sjöfartshistoria och bjuder därför in till en historisk utställning på Lindesbergs bibliotek från den 1 till 11 juli. Föreningens eget båtmuseum kommer också att hålla öppet varje lördag under juli för alla intresserade. Museet ligger vid M/S Råsvalens hemmahamn, vid ån, strax nedanför Lidl i Lindesberg
M/S Råsvalen har under sjutton säsonger skeppat passagerare mellan Lindessjön och Råsvalen. Föreningen, som nu har 140 entusiastiska medlemmar, erbjuder flera olika alternativa turer från en och en halv timme upp till tre timmar. På båten finns också en liten servering.
– Därutöver kommer vi också att erbjuda guidade turer där det ingår mat, liksom att man faktiskt kan chartra båten för slutna sällskap.
Det är många som hjälper till i föreningen för att turverksamheten ska fungera. Agnetha Svensson är glad över att flera ungdomar anslutit som tar hand om exempelvis tryck och hemsida.
– Vi har faktiskt också en handfull ungdomar som nu studerar till skepparexamen, förklarar Agnetha Svensson. De kommer att få sin examen senare i år och kan därmed bli skeppare på vår turistbåt.

Turlistan för 2014 är precis färdig och kommer att läggas ut på hemsidan vilken dag som helst. Turerna, som utgår från Kyrkbryggan i Lindesberg, startar i vecka 26 och fortsätter åtta veckor framåt. Biljetter kan bokas i Turistbyrån eller köpas på båten.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Sedan förra helgen har jag varit hemma och sjuk, så kameran har fått vila mer än vanligt – men jag hann med att besöka ett av Örebro läns största naturreservat innan jag blev dålig. Det är Kindla naturreservat som är platsen för dagens fotokrönika.