Per Wernborg är rektor, som varit elev här och stortrivs på Lindeskolan. Foto: Hans Andersson.

En skola i ständig förändring kämpar för att pengarna ska räcka

– Det som är roligt med Lindeskolan är att den är en skola med över 1000 personer – 900 elever och runt 150 anställda. Det är en puls här, som även jag som sitter en bit ifrån märker. Roligt med en massa folk – det är ungdomar av alla de slag. Leif Lindström lämnar jobbet som gymnasiechef samtidigt som skolan fyller 50 år.

Leif Lindström lämnar jobbet som gymnasiechef och går i pension samtidigt som Lindeskolan firar 50 år. Foto: Hans Andersson
Leif Lindström lämnar jobbet som gymnasiechef och går i pension samtidigt som Lindeskolan firar 50 år. Foto: Hans Andersson

Leif Lindström har varit gymnasiechef sedan 2011 och han tycker att det är en väl fungerande enhet. Han känner att han kommit tillbaka till ”hemmaplan” efter en tur in i grundskolevärlden. Han var tidigare chef för Alléskolan i Hallsberg och Karolinska skolan i Örebro.
– Den stora utmaningen när jag kom hit var att få ordning på ekonomin, som var skakig. Visst var det något som gymnasier generellt sett led av på grund av minskat antal elever, men det var värre här, säger han. Ungdomarna räcker inte till.

Nu har skolan fått litet ordning på ekonomin bl.a. genom att de nationella programmen blivit färre, men fortfarande har man ett underskott – man lämnade 2014 med två miljoner i underskott – den totala budgeten är på runt 90 mkr.
– Lindeskolan är i en positiv utveckling. Det har jag tillsammans med personalen bidragit till. Och det har varit en dialog med nämnden, säger Leif Lindström.

Men vad önskar han för Lindeskolan framöver?
– Det är väl litet schablonmässigt att säga att man vill ha mer resurser. Men det som jag tycker är viktigt är att vi kan behålla den starka ställning vi har politiskt och det är så även med den nytillträdda nämnden. Skolan är viktig för kommunen och för bygden.

Per Wernborg är en av fyra rektorer på Lindeskolan. Han har varit Lindeskolan trogen nästan hela sitt liv. Nästan. För han fick liksom många andra jobb på Volvofabriken (idag Meritor) under en period, som kuggfräsoperatör. Det finns en del maskindelar från fabriken kvar på skolan som tecken på det samarbete som varit. Hans syskon gick på Lindeskolan, han tog studenten från ekonomiprogrammet 1989. Sedan januari 2000 har han varit anställd på Lindeskolan – först som lärare på barn- och fritidsprogrammet.

Han har alltså kunnat följa Lindeskolan länge även om han inte var med från allra första början.   – Lindeskolan har blivit större och spännvidden har ökat. Mångfalden är större och speglar samhället mer nu än när inte alla gick gymnasiet som idag. Då var det mer homogent.

Skolstaden Lindeskolan blir aldrig färdig kan Per Wernborg konstatera. Foto: Hans Andersson
Skolstaden Lindeskolan blir aldrig färdig kan Per Wernborg konstatera. Foto: Hans Andersson

Och just Per Wernborg är den som kanske mest märker den ökade mångfalden. Han ansvarar för IM-programmen – d.v.s.  de program som vänder sig till de elever som inte uppnått behörighet till nationella program i gymnasieskolan.

Utbildningen inom IM syftar till förberedelser, eller introduktion, till annan gymnasial utbildning eller till arbetsmarknaden. Här finns många som kommer t.ex. från Syrien, Eritrea, Somalia. I höstas hade språkintroduktionsutbildningen 100 elever. Idag är de ca 170.
– Jag är otroligt stolt över att alla de ca tio lärare, som vi har i svenska som andra språk, är behöriga!


Vad vill han se för utveckling framåt?

– Jag hoppas att vi kan hålla bredden i utbildningen med alla de program vi har. Just nu är det ju en nedgång i gymnasieelever och det blir dyrt för vissa program, men tar vi bort en del program, så blir det svårt att dra igång dem igen, när elevantalet ökar.

Han tycker att skolan är väldigt fräsch och bibehållen. Det finns nästan inget klotter här. Men han tycker att man skulle kunna kosta på sig litet modernisering – ny färg på väggarna – ut med gamla golvmattor. Han tycker att det inte är så mycket ”vi och dom”, men vill skapa fler mötesplatser för eleverna.
– När jag var ung var det hit till Lindeskolan man ville. Det var målet. Det fanns ju inte då den möjlighet att välja vilket gymnasium man ville gå. Han berättar om att varje läsår är det 5 – 10 elever som valde bort Lindeskolan som vill komma tillbaka under senare delen av höstterminen.

Per Wernborg pratar gärna om vård- och omsorgscollege – ett av hans ansvarsområden som rektor. Ett college är ju som ett utbildningsprogram – men litet mer. Skolan har nära kontakt med branschen, yrkesområdet – i det här fallet representanter från både privata och kommunala verksamheter och från Lindesbergs lasarett. Skolan vet bättre vad som behövs ute i yrkeslivet och eleverna ”certifieras ” med ett diplom. Arbetsgivarna vet vad de får, elevernas utbildning valideras.

Han är utbildad lärare och fritidspedagog. Ibland kan han väl tycka att det är väl litet pedagogiska uppgifter i hans jobb, men han stortrivs på Lindeskolan.
– Jag är stolt över att arbeta här. Jag trivs här.

90-talet utanför Lindeskolan
Natten till den 28 september 1994 förliste M/S Estonia och 852 personer miste livet – 33 av dem från Lindesberg. De hade varit på en konferensresa för måltidspersonal i hela kommunen och skulle hem för att sätta igång något nytt. Katastrofen berörde hela kommunen – också Lindeskolan.

Lindesberg firar 350 år 1993 och Lindeskolan 30 år 1995. Sommaren 1990 står ett nytt företagshotell klart vid Masugnen och 1993 drar Masugnen igång, som ett nytt lärcentrum för den uppdragsutbildning för näringslivet som funnits sedan 1986. Året innan – våren 1992 kom signaler om att akutvården på lasarettet var hotad och 1200 demonstrerade för sitt sjukhus. Det blev inget av med det efter att politikerna tagit emot ca 15 000 namn. Samma år gick ett av Lindesbergs äldsta företag i konkurs – Oriel Tryck.

Sverige gick med i EU. ”Det kanske ger möjlighet till ökade internationella kontakter, även om sockerbiten i kaffet blir dyrare” skrev Leif Kalmö i årsboken 1994-1995. Volvo såldes till Meritor sommaren 1998.

Publicerad 15 juni 2015 klockan 13:44

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Fredrik Norman

Ladies Circle bjuder in till träningspass till förmån för psykisk hälsa

Välgörenhetsorganisationen Ladies Circle bjuder på söndag in till ett digitalt träningspass, där man förutom att röra på sig även kan delta i kampen mot psykisk ohälsa.
– Det här är något som ligger helt rätt i tiden, det är många som har lidit av ensamhet under coronan. Att träna kan vara en sak som i sig kan förebygga psykisk ohälsa, så nu gör vi i Ladies Circle Lindesberg vad vi kan för att bidra, berättar Emma Ehnevid som är ordförande för Lindesbergsklubben.

28 oktober 2020 klockan 14:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsArkivfoto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Nästintill fördubbling av antalet smittade i länet

På bara en vecka har antalet bekräftade fall av covid-19 nästan fördubblats i Örebro län. Från cirka 350 positiva fall under vecka 42, till en ökning med ytterligare 600 under vecka 43.
– Den oroväckande trenden håller i sig och vi ser en betydande ökning av antalet fall i Örebro län, säger Anna Lange, tf smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

28 oktober 2020 klockan 11:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Utställningen om Bergbolagen växer

I samband med att Bergsparken invigdes i början av januari, invigdes även en utställning i byggnadens atrium, där man ...

Håller rent och snyggt – ges hjältestatus

INSÄNDARE: Definitionen av en hjälte: (citat från wikipedia) Hjälte är i allmän betydelse en beundransvä...

Läslovstävling: Lös rebusen

Läslovet är i full gång för kommunens barn och ungdomar, och nu väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då b...

Foto: Camilla Lagerman

Man till sjukhus efter brand i bostad: ”Försökte släcka brinnande olja med vatten”

UPPDATERAD. En 38-årig man fördes på måndagen till sjukhus med oklara skador efter en brand i mannens kök. Enligt polisuppgift skall han ha gjort ett ödesdigert försök att släcka brinnande matolja med vatten.
– Det är naturligtvis något man absolut inte skall göra när det är olja som brinner, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

26 oktober 2020 klockan 15:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Så här såg det ut när NLF reste granen vid rastplatsen förra året. Foto: NLF, Nora Lindefrakt AB.

Nu kan din oönskade gran sprida julstämning till folket

Tröttnat på granen? Ja, granen – inte grannen. Nu letar nämligen Samhällsbyggnad Bergslagen efter 14 stycken granar modell större, som skall användas till att sprida julstämning och glädje till invånarna runt om i kommunen.
– Om det är så att man har en riktigt stor och fin gran på sin tomt och vill bli av med den, så är man välkommen att kontakta mig, säger enhetschef Monica Iwarsson Lindh på Samhällsbyggnad Bergslagens parkavdelning.

26 oktober 2020 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vi missunnar inte Värmlänningarna att befrias från ledbesvär – men…
INSÄNDARE/DEBATT: Sedan den 28 september finns det under delar av veckans timmar ingen läkare som primärjour för kirurgin på Akutmottagningen vid...
26 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindlöven avgjorde i förlängning
Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in ...
25 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fjärde förlusten för Linde Volley
Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin...
25 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Asso Eliassi var omöjlig för dagen med sju inspelade mål Foto: Hasse Persson

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kväll i Lindesberg när Allsvenskans sjunde omgång skulle spelas i Lindesberg Arena, de 50 åskådarna i publiken fick desto roligare och fick njuta av en ren hemmadominans.

24 oktober 2020 klockan 19:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter att spelat upp sig till en säker ledning under den andra perioden så kunde WSK gå undan med målen och utökade till en väldigt enkel derbyseger.

24 oktober 2020 klockan 18:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fullt utvecklad brand i uthus

Ett uthus tillhörande en bostad i Stråssa totalförstördes på fredagskvällen i en brand. Enligt uppgift från SOS Alarm skall ...

ICA Supermarket sålde miljonvinst på Triss

I tisdags såldes en Trisslott hos ICA Supermarket i Lindesberg, där en mycket lyckosam vinnare blev hela 1 miljon ...

Ohrnsteins kostym för stor?

INSÄNDARE/DEBATT: SvT publicerade 201013 en intervju med ortopedchef Evald Ohrnstein där Ohrnstein uppger att RÖL:s ortoped-...

AnnonsAnhöriga kan få hjälp att tända ljus vid gravarna. Foto: Fonus

Fonus hjälper anhöriga att tända ljus under allhelgona

I spåren av covid-19 är det allt fler i Lindesberg som inte kan besöka en anhörigs grav under allhelgona. En färsk undersökning gjord av Fonus och Sifo visar att 1 av 4 i Lindesberg vill men inte har möjlighet. Samtidigt är det 67 % av de i Lindesberg som förlorat någon under 2020 som inte fått ta farväl som de önskat, och flera har fortfarande inte fått en grav att besöka. Nu väljer begravningsbyrån Fonus att bistå med hjälp att tända ljus åt de som inte kan, helt kostnadsfritt.

23 oktober 2020 klockan 07:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Återvinningscentral hölls stängd: Misstänkt farligt ämne visade sig vara ofarligt

På torsdagsförmiddagen stängdes återvinningscentralen i Södra Måle ...

Regionens önskan: Hoppa över bus eller godis i år

Halloweenfirandets bus eller godis-rundor kan snabbt bli bus eller virus om man har otur. Något man från ...

Majblomman samlar in utan majblommor

De fanns inte i våras. Majblommorna, som skolbarn brukar sälja på vårkanten. Men nu kommer chansen för dem som vill st...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Stor...

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter ...

På hösten och vintern ökar risken för viltolyckor. Foto: Fredrik Norman

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område – och även trafikolyckor till följd av att vilt uppehållit sig på vägen. Polisen och Nationella Viltolycksrådet uppmärksammar nu alla trafikanter på den ökade risken som följer med de mörka årstiderna.
– Vi hade en olycka igår, i Rockhammar, där en bilist väjde för en älg och körde in i ett träd. Nu på morgonen hade vi en liknande olycka i Frövi, där föraren väjt för en älg och kört ner i ett dike, berättar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 10:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden
Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande högtider och höstlov uppmanas alla länsinvånare att ta de ...
21 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – kommer att vara en del av. Syftet är ...
20 oktober 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik
Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles f...
20 oktober 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-19

2020-10-19

2020-10-19

2020-10-18

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-15

2020-10-14

2020-10-14

2020-10-28 20:46