Idag stod hindren redo på Klockarsgården för Lindetraktens HSF:s klubbhoppning. Starthöjden började på en decimeter och växte allteftersom ekipagen tog sig över. Både små och stora ryttare var med och tävlade och hoppade runt banan med stort mod.
Röd dag, strålande sol och vad kan då tänkas passa bättre än en hopptävling. Ridklubben Lindetraktens HFS arrangerade idag klubbhoppning på Klockarsgården och ett 30-tal startande i olika åldrar tog sig an hinder på olika höjd. Första klassen bestod av en decimeter höga hinder, det vill säga, bommar som ligger direkt på marken. En höjd som kan vara nog så klurig när man själv kanske inte hunnit rida så länge, och dessutom sitter på en häst med korta ben. Ju högre hindren blev, desto högre tempo sattes också hästarna i.
De minsta små shetlandsponnyerna är med och skuttar över de låga hindren, liksom de större hästarna som får hoppa lite högre. Det finns en höjd att välja på som passar alla, oavsett vilken nivå man befinner sig på. Det är några privatryttare från klubben med egna hästar med och tävlar, men flertalet är ryttare som rider för Johanna Klockars och hyr häst från ridskoleverksamheten.
Emma Strand, 12 år, hoppade 40-centimetersbanan på hästen Myran. Emma berättar att hon har ridit i åtminstone fem år, och hoppning är det självklara valet om hon måste välja mellan de olika grenarna.
– Det känns som att man flyger, ler Emma som håller Myran i grimskaftet.
Också Beatrice Melin, 9 år, som har tagit sig runt en bana på 30 centimeter på hästen Flora, tycker hoppning är roligast.
– Man får lära sig så mycket ridning, det går alla lära sig mycket mer i hoppning än i andra sporter, säger Beatrice.
När Beatrice gav sig ut på banan med hästen Flora ansåg ponny-damen att det var en trevlig idé att stanna tvärt framför hindret, så Beatrice hamnade lite snett och berättar nu efteråt hur det gick till:
– Jag ramlade nästan av! Hon stannade precis framför hindret, det gick lite för långsamt även om vi galopperade, säger Beatrice.
– Ja, jag tänkte att du skulle ha drivit lite mer i hörnet, inflikar Emma.
– Så jag hamnade på mitten av manen, fortsätter Beatrice som inte är ledsen för det.
– Jag kände efteråt att jag ville visa jag går för, att det är jag som bestämmer!, säger Beatrice bestämt.
– När det blir sådär blir man inte ledsen, man vill bara fortsätta och visa vem det är som bestämmer, håller Emma med sin ridkamrat.
I och med att Beatrice fick en vägran så blev det tyvärr ingen rosett. Enligt reglerna måste man ta sig runt felfritt, utan avramling, vägran eller rivning. Men det gör Beatrice just ingenting.
– Jag är ändå nöjd. Jag blev helt nöjd över min insats. Men jag hade nog blivit ledsen om jag hade ramlat av, men nu gjorde jag ju inte det, konstaterar Beatrice.
Också Emma är utomordentligt nöjd med sin ritt.
– Det kändes bra, jag hade en bra känsla. Man måste tänka på att rama in hästen, annars springer de förbi, berättar Emma.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
INSÄNDARE/DEBATT: Som ny i detta politiska spel/landskap så slutar jag aldrig att förundras. Förundras över det som skrivs i media av flertalet politiker. En av de stora frågorna som jag ställer till mig själv är: Om jag som är politiskt insatt i mycket av det som händer inte förstår det som skrivs, hur skall då alla andra veta vad som är rätt eller fel. När man läser alla olika inlägg så inser man snart att någon är ute och slirar lite på det de skriver om. Om de gör det medvetet eller omedvetet låter jag vara osagt. Om man inte själv är insatt i ärendena så är det tyvärr omöjligt att veta vad som är rätt och fel.
Det blev en tung andra period mot Mariestad på hemmaisen. Efter en mållös första period så kunde de tunga gästerna få in tre raka mål, innan Lindlöven kunde spräcka nollan efter 34 minuters speltid. Trots ett starkt försök till en upphämtning så visade sig gästerna för bra för dagen, vilket gav Lindlöven sin första seriematch för säsongen utan poäng.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På grund av återkommande hot mot bussförare, har fackförbundet Kommunal lagt Skyddsombudsstopp enligt arbetsmiljölagen. Med anledning av detta ställs flera turer med stadsbussarna in till och med den 1 november.
– Vi ser allvarligt på det inträffade och vi på Länstrafiken ser nu över hur stadstrafiken i Lindesberg ska utformas framöver, säger man i ett pressmeddelande.
Järnvägsövergången vid Lidl i centrala Lindesberg kommer att vara helt stängd för biltrafik från och med 1 oktober till 18 oktober. Anledningen är att en vattenläcka har uppstått längs vägsträckan, som nu skall åtgärdas.
Efter en säsong i Division 1 och en jumboplacering i Elitseriecomebacken, så siktar Linde Volley uppåt inför säsongen 2024-2025. När Gislaved gästade arenan under lördagen bjöd hemmalaget på en ren uppvisning, där Linde Volley tog sin första 3-0-seger i Elitserien sedan december 2021. Den nya säsongen inleds i toppen av tabellen.
På onsdagseftermiddagen var LindeNytts reporter inbjuden till fritidshemmet Ängen på Björkhagaskolan, där en grupp elever startat upp en fritidstidning. Syftet med besöket var att eleverna skulle få ställa frågor om hur det är att arbeta på en tidningsredaktion, och få lite tips inför deras kommande arbete.