Idag stod hindren redo på Klockarsgården för Lindetraktens HSF:s klubbhoppning. Starthöjden började på en decimeter och växte allteftersom ekipagen tog sig över. Både små och stora ryttare var med och tävlade och hoppade runt banan med stort mod.
Röd dag, strålande sol och vad kan då tänkas passa bättre än en hopptävling. Ridklubben Lindetraktens HFS arrangerade idag klubbhoppning på Klockarsgården och ett 30-tal startande i olika åldrar tog sig an hinder på olika höjd. Första klassen bestod av en decimeter höga hinder, det vill säga, bommar som ligger direkt på marken. En höjd som kan vara nog så klurig när man själv kanske inte hunnit rida så länge, och dessutom sitter på en häst med korta ben. Ju högre hindren blev, desto högre tempo sattes också hästarna i.
De minsta små shetlandsponnyerna är med och skuttar över de låga hindren, liksom de större hästarna som får hoppa lite högre. Det finns en höjd att välja på som passar alla, oavsett vilken nivå man befinner sig på. Det är några privatryttare från klubben med egna hästar med och tävlar, men flertalet är ryttare som rider för Johanna Klockars och hyr häst från ridskoleverksamheten.
Emma Strand, 12 år, hoppade 40-centimetersbanan på hästen Myran. Emma berättar att hon har ridit i åtminstone fem år, och hoppning är det självklara valet om hon måste välja mellan de olika grenarna.
– Det känns som att man flyger, ler Emma som håller Myran i grimskaftet.
Också Beatrice Melin, 9 år, som har tagit sig runt en bana på 30 centimeter på hästen Flora, tycker hoppning är roligast.
– Man får lära sig så mycket ridning, det går alla lära sig mycket mer i hoppning än i andra sporter, säger Beatrice.
När Beatrice gav sig ut på banan med hästen Flora ansåg ponny-damen att det var en trevlig idé att stanna tvärt framför hindret, så Beatrice hamnade lite snett och berättar nu efteråt hur det gick till:
– Jag ramlade nästan av! Hon stannade precis framför hindret, det gick lite för långsamt även om vi galopperade, säger Beatrice.
– Ja, jag tänkte att du skulle ha drivit lite mer i hörnet, inflikar Emma.
– Så jag hamnade på mitten av manen, fortsätter Beatrice som inte är ledsen för det.
– Jag kände efteråt att jag ville visa jag går för, att det är jag som bestämmer!, säger Beatrice bestämt.
– När det blir sådär blir man inte ledsen, man vill bara fortsätta och visa vem det är som bestämmer, håller Emma med sin ridkamrat.
I och med att Beatrice fick en vägran så blev det tyvärr ingen rosett. Enligt reglerna måste man ta sig runt felfritt, utan avramling, vägran eller rivning. Men det gör Beatrice just ingenting.
– Jag är ändå nöjd. Jag blev helt nöjd över min insats. Men jag hade nog blivit ledsen om jag hade ramlat av, men nu gjorde jag ju inte det, konstaterar Beatrice.
Också Emma är utomordentligt nöjd med sin ritt.
– Det kändes bra, jag hade en bra känsla. Man måste tänka på att rama in hästen, annars springer de förbi, berättar Emma.
På söndag klockan 12:00 är det premiär för Pojkallsvenskan västra, där totalt 14 lag tävlar om att bli bäst i regionen. På Fröjevis konstgräs ställs IFK Lindesberg U15 mot FBK Karlstad i öppningsmatchen. LindeNytt hälsade på det taggade laget under torsdagskvällens träning för att ta pulsen inför söndagens premiär.
– Det är ju en ynnest att få fram elva bra fotbollsspelare, som jag hävdar att alla skulle kunna spela A-lagsfotboll, säger huvudtränare Aleksander Lazarevic.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.