Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson
En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva
På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.
Under dagen pågår även flera olika aktiviteter för hela familjen med bland annat guidade turer i gruvområdet, tipspromenad och möjlighet att få prova på smideri hos konstsmeden Albin Gustafsson.
– Vi kommer att ha ett antal utställare på plats, bland annat Tom från företaget Geoloco Kopparberg. Han har jobbat med mineraler i över 30 år och letat efter dessa över hela världen, han kommer vara med och ha en utställning med sin stora buss. Sedan kommer våran egen förening att ha en egen utställning också, berättar Lasse Nilsson från Industrilandskap Bergslagen, en förening som verkar för bevarandet av industrimiljöer i Bergslagen.
Bergslagsstenar är egentligen glas som uppstår när man bränner kalk. Foto: Jennie Einarsson
I utställningen finns bland annat ett antal Bergslagsstenar i varierande färg och form. Något som många kanske inte känner till är att Bergslagssten inte är som det låter på namnet just en sten utan egentligen en biprodukt från järnframställning. De blå och gröna färgskiftningarna kommer från olika grundämnen som kobolt, krom och svavel.
– Det här är egentligen glas som blir när man bränner kalk, de finns i olika färger som blå, ljusblå och gröna och det beror lite på vad man använder för malm. Nu är det inte längre någon som bränner kalk så det som finns är det enda, det bildas inte mer. Därför är Bergslagsstenarna också skyddade, man får inte plocka dem hur som helst. Vid många hyttområden och slagghögar så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen, förklarar Pelle Holm.
En gnistrande vacker Zinkblände och en maffig Bergkristall som man med lite tur kan finna i stenras. Foto: Jennie Einarsson
För de som är intresserade av historiken kring Stripa Gruvområde så kommer man ha guidade turer i området tillsammans med föreningens ordförande Johnny Olsson.
– Han kommer att visa laven och visa spelhuset med maskinutrustning och anrikningsverket där man sorterade malmen som man fick upp. Där kan man även kika närmare på något som heter Striparännan, en uppfinning som spred sig runtom i Sverige och som finns kvar här. Den fungerade så att man med hjälp av vatten bland annat kunde få sorteringen att mer eller mindre sköta sig självt. Istället för att 30 personer sorterade så räckte det med 3-4 personer, förklarar Lasse.
Kikar man riktigt noga så ser man inslag av guld i kvartsen. Foto: Jennie Einarsson
En annan innovation som besökarna under dagen har möjlighet att få veta mer om är den nya tekniken kring energilagring i gruvor som är framtagen av företaget Mine Storage. De har utvecklat ett sätt att kunna lagra energi från sol- och vindkraftverk genom att använda den för att pumpa upp vatten i gruvorna som sedan kan frigöras när man behöver effekten genom att då släppa ner vattnet genom turbiner.
– Två av grundarna kommer faktiskt finnas just här i Stripa under dagen med ett eget bord och berätta mer om deras verksamhet, berättar Lasse entusiastiskt.
Geologins Dag i Stripa äger rum på lördag 10 september klockan 11-16.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 lvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.