Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson
En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva
På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.
Under dagen pågår även flera olika aktiviteter för hela familjen med bland annat guidade turer i gruvområdet, tipspromenad och möjlighet att få prova på smideri hos konstsmeden Albin Gustafsson.
– Vi kommer att ha ett antal utställare på plats, bland annat Tom från företaget Geoloco Kopparberg. Han har jobbat med mineraler i över 30 år och letat efter dessa över hela världen, han kommer vara med och ha en utställning med sin stora buss. Sedan kommer våran egen förening att ha en egen utställning också, berättar Lasse Nilsson från Industrilandskap Bergslagen, en förening som verkar för bevarandet av industrimiljöer i Bergslagen.
Bergslagsstenar är egentligen glas som uppstår när man bränner kalk. Foto: Jennie Einarsson
I utställningen finns bland annat ett antal Bergslagsstenar i varierande färg och form. Något som många kanske inte känner till är att Bergslagssten inte är som det låter på namnet just en sten utan egentligen en biprodukt från järnframställning. De blå och gröna färgskiftningarna kommer från olika grundämnen som kobolt, krom och svavel.
– Det här är egentligen glas som blir när man bränner kalk, de finns i olika färger som blå, ljusblå och gröna och det beror lite på vad man använder för malm. Nu är det inte längre någon som bränner kalk så det som finns är det enda, det bildas inte mer. Därför är Bergslagsstenarna också skyddade, man får inte plocka dem hur som helst. Vid många hyttområden och slagghögar så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen, förklarar Pelle Holm.
En gnistrande vacker Zinkblände och en maffig Bergkristall som man med lite tur kan finna i stenras. Foto: Jennie Einarsson
För de som är intresserade av historiken kring Stripa Gruvområde så kommer man ha guidade turer i området tillsammans med föreningens ordförande Johnny Olsson.
– Han kommer att visa laven och visa spelhuset med maskinutrustning och anrikningsverket där man sorterade malmen som man fick upp. Där kan man även kika närmare på något som heter Striparännan, en uppfinning som spred sig runtom i Sverige och som finns kvar här. Den fungerade så att man med hjälp av vatten bland annat kunde få sorteringen att mer eller mindre sköta sig självt. Istället för att 30 personer sorterade så räckte det med 3-4 personer, förklarar Lasse.
Kikar man riktigt noga så ser man inslag av guld i kvartsen. Foto: Jennie Einarsson
En annan innovation som besökarna under dagen har möjlighet att få veta mer om är den nya tekniken kring energilagring i gruvor som är framtagen av företaget Mine Storage. De har utvecklat ett sätt att kunna lagra energi från sol- och vindkraftverk genom att använda den för att pumpa upp vatten i gruvorna som sedan kan frigöras när man behöver effekten genom att då släppa ner vattnet genom turbiner.
– Två av grundarna kommer faktiskt finnas just här i Stripa under dagen med ett eget bord och berätta mer om deras verksamhet, berättar Lasse entusiastiskt.
Geologins Dag i Stripa äger rum på lördag 10 september klockan 11-16.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat
Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Hudmottagningen. En mottagning som både utreder och behandlar hudsjukdomar som hudtumörer, psoriasis, eksem, akne och bensår.
– Vi träffar patienter i alla åldrar, men en stor del är äldre och kroniskt sjuka som kommer till hudmottagningen flera gånger om året, berättar en sköterska.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Ett knippe ögonblick från årets Lindemarken
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv...
Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open
Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tävlingen dessutom större än någonsin...
Behåll Lasarettet i Lindesberg!
INSÄNDARE/DEBATT: Det ekonomiska problemet är lätt att lösa.
Tillgången av sjukvård är central för ett samhälles funktion. Behovet ökar ...
Herman Bosson blev LIF Lindesbergs stora målgörare med sex bollar i nätet. Trots ett bra jobb så var hemmalaget långt ifrån en seger under torsdagen. Foto: Hasse Persson
Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. Seriefavoriten OV Helsingborg HK blev det nästa lag att gästa arenan, ett lag som vanligtvis hittas i tabelltoppen framåt våren. Trots ett kärt återseende av hemmalagets Martin Boija på planen, så blev det en tuff match för LIF Lindesberg.
De 16 intensivvårdsplatser som idag finns i länet, fördelat på tre sjukhus, kommer att reduceras till 14 stycken med start 4 december. Den reducering som görs berör endast Lindesbergs lasarett, där dagens fyra IVA-platser halveras till två.
– Vi har, som alltid, prövat olika alternativ för att behålla kapaciteten, säger Peter Asplund. Bland annat har vi tittat på möjligheten till ytterligare rotation från länet och anpassningar av viss administrativ tid. Vår egen personal täcker som alltid upp en väsentlig del av extrapass. Ändå ser vi inte att detta är tillräckligt, kommenterar Asplund i ett pressmeddelande på torsdagen.
I LindeNytts artikelserie om specialistmottagningarna på Lindesbergs lasarett, som nu ligger i farozonen med det nya sparförslaget, har turen kommit till Ögonmottagningen. En mottagning som idag tar emot alla typer av ögonåkommor som behöver öppen specialiserad ögonsjukvård.
– Om det här förslaget går igenom kommer det innebära en stor belastning på USÖ, och det har vi svårt att förstå att de ska mäkta med, säger en av sjuksköterskorna.
När klockan hade passerat 16:00 hade fortfarande inte Andreas Svahn (S) synts till vid kommunhuset i Lindesberg. Istället för regionrådet kom Bengt Storbacka (S) ut och mötte folksamlingen, dock bara för att förklara att Svahn redan var inne i byggnaden och att han var mycket stressad till nästa möte. Kritiken från demonstranterna var omedelbar, se klippet nedan.
– Det här är inget nytillkommet, allt kan inte centraliseras till Örebro, vi är väljare vi med! De ska skämmas! säger en upprörd Anne-Christine Östberg.