Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.

Under dagen pågår även flera olika aktiviteter för hela familjen med bland annat guidade turer i gruvområdet, tipspromenad och möjlighet att få prova på smideri hos konstsmeden Albin Gustafsson.

– Vi kommer att ha ett antal utställare på plats, bland annat Tom från företaget Geoloco Kopparberg. Han har jobbat med mineraler i över 30 år och letat efter dessa över hela världen, han kommer vara med och ha en utställning med sin stora buss. Sedan kommer våran egen förening att ha en egen utställning också, berättar Lasse Nilsson från Industrilandskap Bergslagen, en förening som verkar för bevarandet av industrimiljöer i Bergslagen.

Bergslagsstenar är egentligen glas som uppstår när man bränner kalk. Foto: Jennie Einarsson

I utställningen finns bland annat ett antal Bergslagsstenar i varierande färg och form. Något som många kanske inte känner till är att Bergslagssten inte är som det låter på namnet just en sten utan egentligen en biprodukt från järnframställning. De blå och gröna färgskiftningarna kommer från olika grundämnen som kobolt, krom och svavel.

– Det här är egentligen glas som blir när man bränner kalk, de finns i olika färger som blå, ljusblå och gröna och det beror lite på vad man använder för malm. Nu är det inte längre någon som bränner kalk så det som finns är det enda, det bildas inte mer. Därför är Bergslagsstenarna också skyddade, man får inte plocka dem hur som helst. Vid många hyttområden och slagghögar så krävs det tillstånd från Länsstyrelsen, förklarar Pelle Holm.

En gnistrande vacker Zinkblände och en maffig Bergkristall som man med lite tur kan finna i stenras. Foto: Jennie Einarsson

För de som är intresserade av historiken kring Stripa Gruvområde så kommer man ha guidade turer i området tillsammans med föreningens ordförande Johnny Olsson.

– Han kommer att visa laven och visa spelhuset med maskinutrustning och anrikningsverket där man sorterade malmen som man fick upp. Där kan man även kika närmare på något som heter Striparännan, en uppfinning som spred sig runtom i Sverige och som finns kvar här. Den fungerade så att man med hjälp av vatten bland annat kunde få sorteringen att mer eller mindre sköta sig självt. Istället för att 30 personer sorterade så räckte det med 3-4 personer, förklarar Lasse.

Kikar man riktigt noga så ser man inslag av guld i kvartsen. Foto: Jennie Einarsson

En annan innovation som besökarna under dagen har möjlighet att få veta mer om är den nya tekniken kring energilagring i gruvor som är framtagen av företaget Mine Storage. De har utvecklat ett sätt att kunna lagra energi från sol- och vindkraftverk genom att använda den för att pumpa upp vatten i gruvorna som sedan kan frigöras när man behöver effekten genom att då släppa ner vattnet genom turbiner.

– Två av grundarna kommer faktiskt finnas just här i Stripa under dagen med ett eget bord och berätta mer om deras verksamhet, berättar Lasse entusiastiskt.

Geologins Dag i Stripa äger rum på lördag 10 september klockan 11-16.

Publicerad 9 september 2022 klockan 11:55

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

En villa utanför Vedevåg totalförstördes i en brand på lördagen. Foto: Camilla Lagerman

Villa i lågor utanför Vedevåg: ”Fullt utvecklad brand”

UPPDATERAD. En villa i området Högstaboda, strax utanför Vedevåg, har totalförstörts i en brand. Larmet inkom vid 16-tiden på lördagen.
– Det handlar om en fullt utvecklad brand och man kommer låta villan brinna ner under kontrollerade former, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.

24 september 2022 klockan 17:12 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Idag stod gräddkastning på schemat vid Brotorpsskolan

Det bjöds på feststämning och ett toppenväder på Brotorpsskolan i Lindesberg när den 21:a upplagan ...

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Nya band, unga stjärnor och liten Harmonikör för Världens Barn

Nu på söndag arrangeras en konsert i Lindeskolans aula till förmån för Världens Barn-...

Det bjöds på solsken och mängder av godsaker när äldreboendet arrangerade sin egen marknad. Foto: Jennie Einarsson

Härlig stämning när äldreboendets marknad arrangerades – igen

Efter förra årets succé, arrangerades på torsdagen äldreboendet Ågårdens egna marknad för andra gången. Denna gång bjöds det förutom allehanda godsaker även på ett alldeles strålande marknadsväder som lockade ut merparten av de boende.
– Vi har sett fram emot den här dagen hela året, det är jätteroligt, berättar Anna Gustafsson som är en av initiativtagarna till arrangemanget.

23 september 2022 klockan 08:13 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Stort intresse för helgens Linde Judo Open

På lördag arrangeras Linde Judo Open i Lindesberg arena, ett evenemang som lockar hundratals aktiva från både Sverige, Norge och Åland. Arrangerande hemmaklubben Frövi Judo ställer upp med hela 58 starter, från U11 ända upp till senior.
– Det ska bli jättehäftigt! Vi har hela tiden haft en målsättning att det här ska bli ett stort evenemang, och det känns som att vi är på rätt väg, säger Johan Orrbo.

22 september 2022 klockan 17:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ
Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i samarbete med LindeNytt - anordnar gratis ...
22 september 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek
Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i Lindesberg. Hon bestämde sig då för att göra slag i saken ...
21 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken
När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget ...
20 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Adrian Andersson är starkast i Sverige. Foto: Torbjörn Mark

bildspel Adrian från Lindesberg är Sveriges starkaste man

Trots ett krossat finger och en spökande ryggskada lyckades Adrian Andersson från Lindesberg uppfylla sitt mål att ro hem segern i Sveriges Starkaste Man på hemmaplan.
– Det känns jätteroligt, grundplanen höll! Tanken om att vinna hade jag nästan lagt ner efter skadorna, men det gick, säger han till LindeNytt.

19 september 2022 klockan 16:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Granngårdens nya inneboende söker sin ägare. Foto: Granngården

Ännu en katt har flyttat in på Granngården – ägare eftersöks

I slutet av januari 2021 rapporterade LindeNytt om den lilla katten Lee, som bosatt sig på Granngårdens lager i Lindesberg. Nu har ännu en katt flyttat in hos företaget, som med hjälp av organisationen Hemlösa Tassar nu efterlyser dess ägare.
– Återigen är vi här, det är så otroligt märkligt att det händer på samma ställe igen, säger föreningens ordförande Melissa Andersson.

16 september 2022 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bjuder in samtliga partier till förhandlingsbordet – med undantag för SD

Efter att samtliga 17 distrikt i Lindesbergs kommun har blivit räknade, står ...

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste...

Här byggs Nordens största solcellspark

På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra ...

Annons

Metalbandet Sabaton gästar Lindesberg Arena i februari. Foto: Pressfoto.

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari

Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt världen över och stoppet i Lindesberg blir det femte på deras kommande Sverigeturné.
– Det är en jättefin arena och jag vill gärna göra mer konserter där, och då passade det väldigt bra med just Sabatonturnén. Vi gjorde den i Örebro senast och nu passade det bra att göra den i Lindesberg den här gången, säger arrangören Kimmo Kirvesmäki på Laweka Event.

14 september 2022 klockan 14:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Höga utställningspoäng på Fornaboda

För andra året i rad så arrangerade flera av Fornaboda Travbanas intresseföreningar en unghästutställning för ...

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället

Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrä...

Tivoliparkens nyplanterade träd utsatta för skadegörelse

Två av de nyplanterade träden i den så kallade Tivoliparken har utsatts för skadegörelse. Trä...

LindeNytts partiutfrågning – Sista Minuten

LindeNytts läsare har ställt sina hetaste valfrågor och politikerna har svarat. Inför söndagens val hoppas...

Svar till Bengt Storbacka angående ekonomiskt stöd till Lions Club

INSÄNDARE/DEBATT: Att Lions Club ska ha fått bidrag av kommunen för bajamajor och el är ...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Pilkrogs busslinje i farozonen: ”Vore ett dråpslag”

Besparingar inom kollektivtrafiken under 2021 resulterade i att linje 308 mellan Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommuner upphörde och resenärer hänvisades istället till tåg. Efter kritik från såväl invånare som politiker kom man fram till en lösning där kommunerna gick in som medfinansiärer och på så vis kunde busslinjen fortsätta gå. Nu flaggas det dock för att ytterligare linjer ligger i farozonen, något som kommunstyrelsen försöker att motverka.
– Det är ett jättepussel som vi ska lägga nu, mitt prio är att få tillbaka bussen mellan Gusselby och Lindesberg och neråt Pilkrog, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka (S).

7 september 2022 klockan 08:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Svar till Lions, Bodman, Detlofsson m.fl.
Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka, svarar nu på en rad debattartiklar som har publicerats den senaste tiden.
6 september 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Han blir ny VD för byggbolagen
Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre ...
5 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Storm (C) svarar Detlofsson (L)
INSÄNDARE/DEBATT: För det första måste jag tacka för att du är ärlig och erkänner att Liberalerna sålde sin röst för nedläggning av ...
5 september 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-09-04

2022-09-03

2022-09-02

2022-09-02

2022-09-01

2022-09-01

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-31

2022-08-30

2022-08-30

2022-08-29

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-26 01:55