Maria Lindstedt, informatör och Maria Gunnarsson, bitr utvecklingschef

Engagerad personal ökar patientsäkerheten och spar både tid och pengar

Vid Lindesbergs lasarett jobbas det intensivt med ett aktivt utvecklingsarbete, där förändring och förbättring av rutiner, arbetssätt och planering är något som berör alla 600 medarbetare.- Vårt utvecklingsarbete strävar efter att utveckla det goda sjukhuset där ledorden är bra patientsäkerhet och en vård med bra kvalitet, säger Maria Gunnarsson, biträdande chef vid sjukhusets utvecklingsenhet.

Vid utvecklingsenheten på lasarettet i Lindesberg jobbar tretton personer, varav sex på heltid, med bland annat utvecklings- och utbildningsfrågor. Maria Gunnarsson är biträdande chef och en av de ansvariga för bland annat det övergripande kvalitets- och utvecklingsarbete som bedrivs vid sjukhuset. Ett arbete som är systematiserat och strukturerat utefter beprövade metoder, som i delar påminner om den japanska industrin, kombinerat med egna utvecklingsmetoder. Mycket är reglerat i lag, men det är för patienternas bästa man arbetar och alltid måste ha i åtanke.

Därför jobbar utvecklingsenheten ständigt med att alla på sjukhuset, parallellt med sin ordinarie uppgift, också kontinuerligt jobbar med ett aktivt förbättrings- och utvecklingsarbete.

– Alla våra medarbetare ska ha blicken för det här förhållningssättet. Det skapar en förbättringskultur på arbetsplatsen, säger Maria Gunnarsson.

Maria Gunnarsson menar att det inte bara är de stora förändringarna som är viktiga och som gör nytta, utan det är lika viktigt att ta till vara även mindre förändringar. På sikt sparar också de små förbättringarna både tid och pengar. Gunnarsson ger ett exempel; letar du varje dag i tjugo minuter efter till exempel papper är det efter ett år lika med två veckors arbetstid.

– Vi vill förbättra vården och allt runt omkring och ta bort eller förändra sådant som inte har ett värde för patienten, säger hon.

Förbättringsarbete sker även inom administrationen där man strävar efter att ha samma struktur vid arkivering och sortering liksom en logisk mappstruktur i alla datorer på sjukhuset.

En viktig kugge i utvecklingsarbetet är också Maria Lindstedt, informatör i sjukhusledningen och ansvarig för att det som händer på sjukhuset kommer alla medarbetare, och i vissa fall också allmänheten, till del på ett ordnat sätt.

– Jag ser till att sprida de goda exemplen, säger Maria Lindstedt.

Förbättringsdagen
Som ett led i att sprida både den så viktiga förbättringsandan, som alla de goda idéerna har man en gång om året det man kallar Förbättringsdagen. Då får alla som lämnat in idéer på förbättringar visa upp sig och muntligt eller via affischer presentera sitt förslag. Tanken är att alla på sjukhuset ska få ta del av vad andra har gjort och samtidigt inspireras och ta med sig idéerna till sin arbetsplats.

– Delaktighet, engagemang och dialog är jätteviktigt. Vi jobbar för patienterna, betonar Lindstedt.

Ett av de exempel som visades under dagen är ett nytt sätt att på vårdavdelning 2 visa patientstatus när det gäller vem som har syrgas eller dropp, vem som äter en speciell medicin eller när någon är på väg att skrivas ut. Med hjälp av ett antal färgade magneter slipper man nu skriva om schemat på nytt vid varje förändring, nu flyttar man bara på en magnet.

– Att ta vara på de små förändringarna i vardagen, det vill vi bli ännu vassare på, säger Gunnarsson.

Annelie Andersson, avdelningschef och Benny Lekberg, sjuksköterska och projektledare för Akut förbättring som vann årets Förbättringspris vid Lindesbergs  lasarett. 
Vinnare vid årets förbättringsdag, för en sådan utsågs också, blev ett större projekt vars mål är att snabba på patientflödet på sjukhusets akutmottagning. Projektet har visat att det går att spara timmar i väntetid utan att försämra patientsäkerheten, bara genom en bättre planering och andra befogenheter. Ett exempel är att låta sjuksköterskan skriva remiss till handledsröntgen. En åtgärd som sparar över en timme i väntetid för patienten. Målet med projektet är att ingen ska behöva ha en längre väntetid än fyra timmar på akuten, oavsett orsak.

Projektet har också tagit fram en folder som alla som varit på akuten får med sig därifrån. I foldern har personalen fyllt i med information och noteringar om återbesökstid, röntgentid och annat av värde för patienten.

Patientsäkerhet, kortare väntetider och nöjda patienter är viktiga mål i förbättringsarbetet men det finns också ett ekonomiskt perspektiv.

– Vi måste värna om de skattekronor som kommer in, vi har inte råd att slösa med våra resurser. Vårt perspektiv är att få ut så mycket värde som möjligt ur varje skattekrona som kommer in, säger Maria Gunnarsson.

Publicerad 27 november 2013 klockan 10:23

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet

Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.

2 mars 2021 klockan 15:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Zila Conejeros enhetschef Arbetsmarknadsenheten. Foto: Camilla Lagerman

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.

25 februari 2021 klockan 11:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

AnnonsPer Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgä...

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm
Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans ...
20 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-03-02 17:29