Känner du någon som arbetar ideellt i ur och skur och är värd mer än en klapp på axeln för sitt engagemang? Då har du chansen att nominera honom eller henne till det av Erikshjälpens nyinrättade Eriksstipendiet.
Totalt 240 000 kronor har avsatts till Eriksstipendiet som delas ut för första gången i år. Pengarna har fördelats över landets alla kommuner där Erikshjälpen har en second hand-butik etablerad. Lindesberg är en av dessa och i kronor räknat handlar det om 5000 kronor som skall delas ut till någon i Lindesbergs kommun som arbetar ideellt i en verksamhet eller organisation som riktar sig till barn och ungdomar.
-Det kan exempelvis vara någon duktig människa i en förening eller rent av en så kallad ”extrafarfar” som ställer upp i kvarteret. Huvudkriteriet är att han eller hon arbetar ideellt med barn och ungdomar, säger Gun Andersson på Erikshjälpen i Lindesberg.
Gun ser det nyinrättade stipendiet som särskilt viktigt då många duktiga människor sällan får den uppskattning och det erkännandet man är värd.
-Det finns naturligtvis många eldsjälar där ute och vissa kanske verkar i det dolda många gånger. Genom Eriksstipendiet får dessa inte bara ett ekonomiskt stöd utan får också ett officiellt erkännande för det han eller hon gör, berättar Gun Andersson på Erikshjälpen i Lindesberg.
Vem som helst kan nominera kandidater och det görs antingen via nätet (se länk nedan) eller via en blankett som finns att hämta i second hand-butiken i Lindesberg.
-Vi kommer att bilda en jury på mellan 3-5 personer som skall utse årets stipendiat på Eriksdagen den 30:e april. Vår förhoppning är att juryn inte bara skall bestå av personer verksamma hos oss utan ha med någon helt oberoende också, säger Gun.
Sista datum för att nominera en kandidat är 11 april. ”Vinnaren” kontaktas den 25:e april och vem han/hon är offentliggörs alltså den 30:e april.
Klicka här för att nominera en eldsjäl i Lindesberg
Ett hundratal åskådare besökte under söndagskvällen den traditionsenliga ljuständningen på Dalvägen i Lindesberg, som i år var större än någonsin. Tre hushåll har arbetat i månader med att skapa en magisk stämning inför jul, med hjälp av tusentals meter ljusslingor och lysande figurer.
– Det tar ett par månader, och krävs mycket jobb, men det är värt det när man ser barnen, säger Dara Pech och tittar på alla barn som nyfiket går runt och tittar på allt som lyser.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige står inför en energiomställning som kräver stora satsningar på förnybar energi. Vindkraft är en central del i den utvecklingen, men det är avgörande att satsningarna genomförs med respekt för de människor som lever i dess närhet.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Vanligtvis åker jag ut i naturen för att fotografera, men ibland händer det att jag omvandlar den där fotorundan till en heldag ute i naturen istället.
UPPDATERAD: En brand i Stråssa, som initialt började med en brand i en ladugård, har eskalerat till en mer allvarlig situation. Branden har nämligen spridit sig till ytterligare en ladugård på platsen samt hotar nu en tredje.
– Två av ladugårdarna är helt övertända, man koncentrerar sig nu på att rädda den tredje från branden, uppger operatör vid SOS Alarm, som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
Under onsdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. Dessutom fick eleverna ta del av inspirerande föreläsningar, för att ge dem ytterligare verktyg i sitt företagande.
Ingen snö – men massor av julstämning när Frövifors Julmarknad arrangerades i dagarna två.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.