Igår berättade vi om hur Kristdemokraterna vill införa en ny polisreform, slopa det statligt styrda systemet och återgå till en kommunalt styrd polismyndighet som fanns förr. Kd menar att polisen måste förankras lokalt i kommunerna och leva upp till namnet ”närpolis”, för så är inte fallet idag, säger kristdemokraten Lilian Wahlqvist. Men detta förslag kan få motsatt effekt, varnar före detta polismannen och centerpartisten Kurt Scharnke.
Scharnke tycker det är ett behjärtansvärt försök av Kd, trygghetsfrågan är trots allt mycket viktig. Men att återgå till en modell med en kommunal polis, det skulle kunna få en mycket bitter eftersmak.
-Risken finns att kommuner med sämre ekonomi får en sämre polis eftersom de ekonomiska medlen naturligtvis blir styrda efter hur bra kommunen mår, säger Kurt.
Han ser hellre att man inför en lokal polisstyrelse och bygger upp en organisation med en riktig kvarterspolis istället. Begreppet ”kvarterspolis” var på gång att formas under 90-talet, men fick en törn av hårda besparingsåtgärder inom polisen.
-Det är nog läge att utveckla den modellen på nytt, för som jag ser det så är det en kvarterspolis vi verkligen behöver i dagens samhälle, konstaterar Kurt.
Minst två poliser på varje större ort
En sådan polis skulle inte vara centraliserad som dagens närpolis. Scharnke tror dock inte att det är hållbart med mindre och bemannade stationer runt om i kommunen, men modellen kvarterspolis skulle få ungefär samma effekt.
-Tanken är att poliserna skulle fördelas över hela kommunen. Då skulle t ex två poliser alltid finnas på plats i Frövi, två i Storå osv. Och istället för att bara åka runt i en bil så måste de ut på gatorna till fots, röra sig bland folk och få bra kontakt med invånarna. Då har vi börjat komma någon vart, säger Scharnke.
Militära tendenser
Kontakten med invånarna är mycket viktig. Det ökar trygghetskänslan i samhället – och effektiviteten i polisens arbete likaså. Men Kurt Scharnke menar att dagens poliser är alldeles för ”militära” i sitt kroppsspråk för att nå dit.
-Polisen måste släppa den där halvmilitära hållningen och börja se ut som poliser igen. Det håller inte med sådan ”utstrålning”. I regel är brottsligheten lokalt inte av sådan art att polisen måste hålla så strikt utseende. Lite mer glada och trevliga poliser skulle vara önskvärt för annars blir det svårt att få kontakt med invånarna, menar Kurt.
Fotnot: Kurt Scharnke började arbeta som polis i början av 60-talet. Idag, 66 år ung, har han en 40-årig karriär inom polisen bakom sig, vilket innebär att Kurt tjänstgjorde då polisen fortfarande var kommunalt styrd enligt den modell Kristdemokraterna vill återgå till.