Per Zetterlund heter den man som är ordförande i föreningen ”Solel i Lindesberg”, och idag under Rotarylunchen fick han tillfälle att berätta om vad de gör och vad som är så bra med just solel.
Det är inte första gången som Per Zetterlund föreläser vid ett Rotarymöte. Första gången pratade han i Kalix, andra gången i Nora och så nu för Lindesbergs lunchande medlemmar. Per beskriver sig själv som en person som lätt uppslukas av ämnen.
– Jag har antagligen någon bokstav, för jag snöar in väldigt på olika saker, säger Per och ler.
En av de saker Per brinner för är solel, och i föreningen ”Solel i Lindesberg” sitter han som ordförande. Per berättar hur vi

människor till vardags förbränner energi, och att solkraft är på gång runt hela jorden. I Tyskland kommer till exempel 5% av deras energi från solel, och fina dagar kan man utvinna halva elförsörjningen därifrån.
Solel i Lindesberg började med en tur upp till Nyberget där en man på egen hand byggt sig en sådan här anläggning.
– För mig är de här panelerna så otroligt vackra och alldeles himmelsblå, säger Per drömskt.
Föreningen hörde sig för med LIBO för att se var någonstans man skulle kunna tänkas vara för att bygga något sådant här. Det genialiska förslaget om att anlägga det på Lindeskolan dök upp. Till slut avgjorde man att den gamla gymnastiksalen, L-huset, var ett bra alternativ.
– Det ska helst vara 40 graders lutning, och där är det nästan 40 grader. Och det är inte några träd som skuggar och det står rakt åt söder, berättar Per.
Projektpengar ansöktes och då det gick vägen använde föreningen de till att ordna olika möten, samt göra bildande studiebesök.
– Vi var en hel buss som åkte till Sala där de bygger en sådan här anläggning per år. Man har gratis el efter klockan 19 och på helgen, då passar folk på att sätta på tvättmaskinerna, och då får man in folk på de här banorna, säger Per och fortsätter:
– Sedan hade vi lärt oss mycket och då ville vi värva medlemmar!
88 medlemmar bestämde sig för att köpa andelar, och 113 andelstecknare stod sedan klart. Dags att skrida till verket! Man fastnade för Solkompaniet från Stockholm, och grejer kom, lyftes upp på taket och lades sedan på plats.
– Det blev klart i maj och det har fungerat enligt våra förväntningar. Det producerar förvånansvärt mycket trots regn och moln, berättar Per och tillägger att två ungdomar från universitetet i Örebro har varit på plats för att skriva en D-uppsats om anläggningen.
På natten och vid för mycket snö produceras noll energi, men då får man kombinera med vattenkraft. Per beskriver en andel i solel som en perfekt julklapp till sina barn och barnbarn, en riktig framtida investering. Närmsta planerna är att resterande del av L-huset ska anläggas, då hitintills bara halva taket är fyllt.
– Insatsen producerar sin egen kostnad på nio, tio år, efter det är allt betalt och den kan då gå i ytterligare 25 år, avslutar Per.