Entré Smedjegatan från Kristinavägen

Ett framtida centrum

Med visionen Bergis! Lindesberg – en ny shoppingdestination i och för Bergslagen togs det under hösten 2012 flera initiativ till att se över hur stadskärnan i Lindesberg skulle kunna gestalta sig i en framtid. Centrumutveckling i Stockholm fick i uppdrag att utreda hur realiserbart projektet är. – Utifrån min samlade erfarenhet bedömer jag idag att projektet är möjligt att få till stånd, säger Håkan Karlsson, projektledare hos Centrumutveckling.

Projektet fick arbetsnamnet Bergis! och en idéskiss togs fram som sedan presenterades för första gången i början av sommaren. Kommunen gjorde tummen upp och anslog pengar för en djupare analys och utredning om realiserbarheten i projektet. Uppdraget gick till Centrumutveckling, ett företag med mångårig erfarenhet av liknande arbeten. Uppdraget man fick var att utreda och undersöka möjligheterna att hitta externa finansiärer till projektet och samtidigt påbörja en dialog med större kedjeföretag om en eventuell etablering i Lindesberg.

Projektet är beräknat till drygt 700 miljoner kronor och innebär att kvarteren Ängen, Bromsen och Hatten byggs om och förses med glastak över Smedjegatan och Koppgatan. De flesta byggnaderna rivs för att ge plats åt nya fastigheter som ska inrymma butiker, vårdcentral, restauranger, hotell och bostäder. Husfasader och ytor mellan byggnaderna ska fortfarande ge en känsla av att man befinner sig utomhus. I planerna ingår det också att bygga ett parkeringsgarage under jord för 550 bilar.

Knäckfrågan i sammanhanget är givetvis finansieringen och utan att den löses på ett långsiktigt sätt är projektet givetvis inte genomförbart. Kommunen är i det här sammanhanget heller ingen tänkt finansiär, utan insatsen blir istället att bedöma om projektet gynnar Lindesberg på sikt. Arbetet med att hitta finansiärer är ändå i full gång, och det arbetet leds av Centrumutveckling med ägaren och projektledaren Håkan Karlsson i spetsen.

LindeNytt ringde upp Håkan Karlsson och ber honom kort beskriva hur arbetet med att lösa finansieringen har gått hittills.
– Det är alltid känsligt att i det skede vi befinner oss nu att namnge några tänkbara investerare, men jag kan säga så mycket att vi har haft kontakt med flera av de största svenska institutionella investerarna och ingen har backat ur ännu.

Håkan Karlsson fortsätter med att förklara att det finansiella upplägget är att paketera in Bergis! med liknande projekt i mindre och mellanstora städer. Genom en större helhet blir det mer intressant för de institutioner som normalt går in och finansierar den här typen av projekt.
– Lindesberg som ett eget enskilt projekt är sannolikt inte intressant för de externa investerare som finns, men om Lindesbergs läggs tillsammans med andra intressanta projekt så kan helheten bli tillräckligt stor för att börsnoteras varigenom ägandet blir likvitt, säger han.

Han berättar vidare att de kontakter som tagits med några av de mesta etablerade kedjeföretagen i Sverige har också varit positiva. Ännu har ingen kedja sagt blankt nej, några har varit lite svävande men flera har visat ett intresse. Förutsättningen är givetvis att Bergis blir av, det är inte Lindesberg som ort som är intressant utan mer det utvidgade marknadsområde som kan komma ifråga om en ny stadskärna skapas i Lindesberg. En stadskärna som med sin utformning och attraktionskraft ska få även människor inom sex mil att ta sig till Lindesberg för att besöka och handla. Här har man gjort beräkningar att marknadspotentialen ökar från ca 25 000 människor till ca 54 000

Håkan Karlsson är försiktigt optimistisk inför möjligheterna att hitta finansiärer och hållfasta löften från ett eller flera av Sverige välkända kedjeföretag.
– Jag kan tyvärr inte lova något men utifrån min samlade erfarenhet från tidigare projekt bedömer jag idag att projektet är möjligt att få till stånd, säger han.

Någon gång i vår vet vi mer om hur Centrumutveckling har lyckats med att hitta intresserade finansiärer och kedjeföretag. Då kommer man överlämna sin slutredovisning till kommunen och samtidigt komma med en professionell bedömning om realiserbarheten och överlevnadsförmågan för Bergis!

Publicerad 13 december 2013 klockan 08:26

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem som får första och andra sprutan. Nu kan personer som är 70 år och äldre boka tid för vaccination.

12 april 2021 klockan 14:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaff...

Annons


Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Bild från Region Örebro län

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 dagarna. Detta är den högsta noteringen sedan testningarna startade för ungefär ett år sedan. Samtidigt rapporterar Region Örebro län att kurvan över antalet smittade i länet pekar brant uppåt.

2 april 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-19 21:17