Ett händelserikt år

2012 lider mot sitt slut. Ett år som har inneburit både stora och små händelser i Lindesberg. Händelser som berört och engagerat människor. Stora beslut har också fattats i maktens korridorer, men inte helt utan kraftig turbulens. Här följer en tillbakablick på några rubriker som fick sina 15 minuter i rampljuset.

Januari: Vi avslöjar toppchefsbyte – Höggravid kvinna attackeras – Simtävling kommer tillbaka


Första veckan i januari. Lindesberg Arena får ny chef. Linda Andersson lämnar över ansvaret till Michael Blixt som såg uppdraget som en utmaning. Kanske en mycket större sådan än vad han hade räknat med.


LindeNytt avslöjar att Peter Bring slutar som kommunchef. När kommunledning och politiken konfronteras förnekar man att så är fallet. Efter några minuter ger man dock med sig och bekräftar att det stämmer. Anledningen sades vara att man ville sära på tjänsterna kommunchef och koncernchef. Christer Lenke meddelas tillsätta tjänsten efter Peter Bring som utses till ny näringslivschef.


Vargdebatten blossar upp. Jägare i hela landet protesterar genom bojkott av deras uppdrag att spåra skadat vilt. I Lindesbergs kommun är det en handfull jägare som hakar på bojkotten. Syftet var att påverka regeringen att fatta beslut om begränsad utbredning och antal vargar.


En höggravid kvinna attackeras av en rånare i Frövi. I attacken faller kvinnan illa på magen och man befarar det värsta. På sjukhuset får hon dock ett lugnande och glädjande besked att barnet inte kommit till skada. Rånet tas upp i TV3:s Efterlyst men spåret efter rånaren är iskallt.


Lindesbergs Simsällskap avslöjar att man väcker liv i den gamla klassikern Lindesimmet efter tretton års vila.


Februari: Försvunnen hund – Asylmottagande  – Varg hemma hos politiker


Lindesberg får en digital biograf. Den 6:e plockades den gamla filmprojektorn ut och gav plats för betydligt modernare teknik.


Centerpartiets Jonas Kleber får påhälsning av varg på gården. Detta slutar med att familjens hund, Molly, blir biten av vargen. Molly klarade sig förhållandevis bra men fick tillbringa ett par dagar på Strömsholms Djursjukhus där hon vårdades för bitskador på kroppen.


Lindesbergs kommun meddelar att en ny infart skall byggas vid mellersta infarten och välkomnar privata initiativ som skall bygga upp den kommersiella biten i projektet.


Lisen, en dvärgcollie, försvinner från hemmet strax utanför Lindesberg och engagerar ett stort antal människor som vill hjälpa familjen att få hunden tillbaka. Dessvärre utan framgång.


Kommunalrådet Anders Ceder slår näven i bordet. Han menar att Lindesbergs kommun körts över av Migrationsverket. Kommunen tar emot dubbelt så många asylsökande som man först kommit överens om.


Kyrkberget blir naturreservat. Beslutet fattades den 14:e av kommunfullmäktige.


Mars: Tanka i skogen – Snurrig ”konstkupp” – Polisanmält kaffe


Mängder av dieselstölder inträffar i hela länet. Polisen informerar att tjuvarna upprättat ett slags system för att sälja det stulna drivmedlet genom att upprätta ”stationer” ute i skogarna. Flera sådana stationer, eller depåer, hittas av polisen. Bland annat i Stråssa.


Kommunens utvecklingsenhet polisanmäls av BMB. Brottet de misstänktes för: ”olaga kaffeservering” eller brott mot livsmedelslagen som det egentligen heter. Man hade låtit servera kaffe och fikabröd innan serveringstillståndet var utfärdat.


Den lokale konstnären Rainer Hickisch genomför en kupp. I skydd av mörkret installerar han sitt konstverk ”Evigheten” i stadens södra rondell. Detta för att ge beslutsfattarna en idé om hur rondellen kan göras lite roligare än vad den är. Konstverket lever dock inte upp till namnet då den monteras ned omgående eftersom konstnären saknat tillstånd.


April: GULD och spontandans


April serverade oss två riktigt stora nyhetsrubriker. Först ut var Lindesberg Volley som fixar SM-guldet och glädjeyra råder i stan. Svårt att toppa – eller?


Nja, faktum är att svallvågorna blev betydligt högre när vi kunde berätta om hur Restaurang Fenix tvingats ställa in trubadurkvällarna sedan man blivit rapporterad för ”spontandans” av kommunens tillståndsenhet. Om en handfull gäster skall få ställa sig upp och vicka lite på höfterna till en låt, då krävs danstillstånd och dörrvakter, löd domen. Nyheten spred sig snart till andra tidningar och nyhetssändningar i TV samt delades av drygt tusen personer på Facebook.


I skuggan av dessa två händelser kunde vi även rapportera att kommunen skissade på ett förslag att bygga en galleria i stan.


I maj meddelades också att Vänsterpartiets front, Jeanette Rapp och Snorre Hermansson, lämnar Lindesbergs kommun och avsäger sig alla politiska uppdrag.


Det stormar i BKT sedan man fattat beslut om att säga upp hela 16 man på avdelningen gata/park som har yttre tjänst, d.v.s. ser till att det är rent och snyggt i samhället.


Maj: All personal får gå – Sopberget upprör – Skattechock


Första veckan i maj meddelas att all personal på Lindesberg Arena sägs upp. Driftbolagets ekonomi blöder kraftigt och man tvingas fatta beslutet att skicka hem personalen och stänga restaurangen och bowlinghallen.


Smockan hängde i luften när kommunstyrelsen höll sammanträde och hade uppe en motion skriven av Jeanette Rapp (V) angående heltidspolitikernas pensionsavtal. Berörda av ärendet ville inte lämna rummet trots upplysning om jäv. Stämningen blev snabbt orolig för att eskalera till det värre innan berörda politiker lämnade rummet. Efteråt uttalade sig vänsterpartisten Snorre Hermansson följande:
”Det finns kloka och duktiga politiker i Lindesberg, men de som styr är verkligen klåpare och det är ett uttalande som jag verkligen står för”.


Återvinningsstationerna översvämmas av sopor. Inte bara av sådant som hör hemma där utan också saker som absolut inte har något där att göra, som gamla bildäck och mycket annat skräp som folk dumpat i tron om att ”det löser sig”.


LindeNytt nås av uppgifter som säger att Socialdemokraterna planerar för en skattehöjning. En chockhöjning motsvarande två kronor. Partiet påstår att en sådan diskussion ej har förekommit. Arnold Bengtsson menar att en chockhöjning av skatten är att begå politiskt självmord. Ett par månader senare bekräftas ändå att man vill chockhöja skatten, men inte med två kronor utan ”bara” en krona.


Det meddelas att den amerikanska snabbmatkedjan Subway kommer att öppna en restaurang i Lindesbergs centrum.


Juni: ”Det är fritt fram att begå brott”

Tre skumma figurer vandrar fram längs Kungsgatan i jakten på ett lämpligt offer. Detta finner trion hos butiken Tygex där Marita Ohls blir bestulen på dagskassan – 2500 kr. Trion flyr. En av de misstänkta grips sedan centrumvakten tagit upp jakten på dem. Den misstänkta anhålls men släpps senare av åklagare sedan man ej kunnat bevisa att han varit delaktig i stölden. Butiksägaren Marita Ohls får höra ”att han greps för långt bort från butiken” vilket hon anser är så skrattretande att hon konstaterar att ”det är fritt fram att begå brott i Lindesberg”.


Juli: Jätteaffär

Fastighetsbolaget ICT Bergslagen vill sälja bolagets samtliga fastigheter i Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors. För begärda summa på 60 000 000 kr kunde köparen få 29 fastigheter med totalt 224 lägenheter.


Augusti: En extremt blöt upplevelse

Centerpartiet sätter ned foten och säger stopp och belägg! Det partiet tydligt markerade sitt ställningstagande i gällde huruvida Sjöbrisen skall få bygga bostäder på Loppholmen eller ej. Partiet stöttade det privata initiativet som sådant, men inte platsen man hade siktat in sig på.


80 millimeter regn faller lokalt i Lindesberg stad. Det extrema skyfallet drabbar en lång rad av fastighetsägare. Vissa fick hela källarplanet vattenfyllt medan andra klarade sig betydligt bättre men ändå var i behov av assistans från brandkåren. En sammanräkning visar att 70 fastigheter drabbats i sådan grad att man behövt hjälp av Nerikes Brandkår för att bli av med vattnet.


Den norrländska hamburgerkedjan Frasses bekräftar att en etablering kommer att ske i Lindesberg.


Socialdemokraterna skriver i ett pressmeddelande att man flaggar för en skattehöjning motsvarande en krona.


September: LindeNytt satsar


Föräldrar med barn på förskolan Stöttestenen i Lindesberg är rasande på politikerna. Det har visat sig att underbemanning i förskolan fått konsekvensen att barnen inte alltid fått komma ut och leka eftersom personalen ej kunnat garantera barnens säkerhet under rådande omständigheter.


150 får lämna sina arbeten på Meritor.


Ärendet Lindesberg Arena: Kommunfullmäktige beslutar att Lindesbergs kommun övertar driftbolaget från Egeryds Fastigheter. Affären kostar kommunen närmare tre miljoner kronor.


LindeNytt meddelar att redaktionen utökas med sport och näringsliv.


Oktober: Storvarsel – Överklagan – August vann mot kommunen


Det blir ingen tillbyggnad på Granvägen – Lofthuset. Lindesbergsbostäder meddelar att man blåser av byggprojektet då kostnaden ser ut att bli alldeles för hög.


Mats Jonsson med kartläsaren Johnny Johansson från Lindesberg, kammar hem deras artonde guld i Rally-SM.


Efter en mycket lång och kostsam kamp mot Lindesbergs kommun får småbarnspappan August Persson äntligen rätt och beviljas dagisplats åt sin son. Kommunen erkänner att man gjort ett misstag i det aktuella ärendet när man tidigare har nekat honom dagisplatsen.


Kommunfullmäktiges beslut i september, att Lindesbergs kommun köper driftbolaget av Egeryds Fastigheter, överklagas till Förvaltningsrätten.


Roger Sixtensson blir ny VD för det kommunala fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder.


Som första media i landet rapporterar LindeNytt att Meritor gör sig av med närmare 200 anställda. Nyheten publiceras tidig morgon och sprider sig som en löpeld över landets alla nyhetskanaler.


November: Skatten höjs


I ett extra kommunfullmäktige beslutas att kommunalskatten höjs med en hel krona vid årsskiftet. Beslutet tas sedan Vänsterpartiet gett Socialdemokraterna och Miljöpartiet sina röster.


I slutet av november konstaterar polisen att totalt 140 inbrott har skett i länet på två månader. Trots att man lyckats gripa ett antal misstänkta gärningsmän så fortsätter siffran att stiga.


December: Sprängd inbrottsliga


Strax före jul får polisen ett genombrott när man vid ett tillslag mot en lägenhet i Vedevåg lyckas spränga en misstänkt inbrottsliga. I lägenheten finner polisen hundratals föremål som misstänks komma från en lång rad av inbrott i hela länet. På polisen i Lindesberg konstaterar tf polischef Thomas Jäderqvist att gripandet kom som den absolut bästa julklappen man hade kunnat önska sig och riktade ett särskilt tack till den patrull som lyckats spåra tjuvarna till bostaden.


Lindlövens IF skriver ett nytt kapitel i klubbens historia när man tar sig till spel i Allettan för första gången någonsin.


Under mycket hög sekretess utreds ett grovt narkotikabrott. Allt börjar med att polisen håller span på en fastighet i Gusselby där man misstänker att narkotika framställs. Polisen slår senare till mot fastigheten och spärrar av området. Två personer sitter häktade, utredningen fortsätter.


Nya LindeNytt lanseras dagarna före jul.

Publicerad 30 december 2012 klockan 18:37

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Bild från Region Örebro län

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 sjukdomsfall under vecka 13 till 70 fall under de senaste 7 dagarna. Dock är läget fortfarande allvarligt, och belastningen inom sjukvården är fortsatt hög.

8 april 2021 klockan 14:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”
De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte påskhelgen. Redan på Långfredagen upptäcktes ett första ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt
Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur en ensam gärningsperson sågs kasta vad som liknade en så ...
6 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk!
//Red.

3 april 2021 klockan 09:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! ...

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka

Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 ...

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett

INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-...

Annons


Den vinnande bilden i LindeNytts fototävling! Foto: Ylva Björk

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad

Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och överlagt igen, och en vinnare är nu utsedd.

1 april 2021 klockan 13:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Två kvinnor misshandlades – varav en grovt: ”Har använts ett tillhygge”

Tre personer greps på tisdagskvällen misstänkta för misshandel, ...

Sjätteklassare undervisas på distans på grund av ökad sjukfrånvaro hos personalen

De två sista dagarna innan påsklovet, 31 mars och 1 april, kommer ...

Smittskyddsläkaren rekommenderar munskydd i affärer och kollektivtrafiken

PRESSMEDDELANDE: Smittskyddsläkaren i Region Örebro län har beslutat att införa ...

Brandkåren ryckte ut och räddade nödställd katt

Nerikes Brandkår fick under måndagseftermiddagen rycka ut på ett något ovanligt larm i Guldsmedshyttan, d...

På måndagsmorgonen landade ett gäng påskkärringar i rondellen vid Lidl. Foto: Camilla Lagerman

Påskkärringarna har landat i centrala Lindesberg: ”Kul grej”

Med mycket enkla medel har personalen på Samhällsbyggnad Bergslagens avdelning gata, park och idrott satt sin påskprägel på två av Lindesbergs cirkulationsplatser. Tidigt på måndagsmorgonen skred man till verket och placerade ut skapelserna för allmän beskådan.
– Vi tyckte det kunde vara en kul grej att göra något inför påsken, säger Monica Iwarsson Lindh, enhetschef för Park- och idrottsverksamhet.

29 mars 2021 klockan 10:31 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Vi vill ha kvar kirurgakuten på Lindesbergs lasarett nattetid!
INSÄNDARE: En söndagskväll för inte så länge sedan drabbades jag (Linda) av ett njurstensanfall. Ni som varit med om det vet hur fruktansvärt ...
29 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Polisen inleder dialog med medborgarna för att kartlägga brottsligheten
Nu inleder polisen en digital medborgardialog i syfte att prioritera de brott som upplevs som mest angelägna att stävja där den enskilde ...
26 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-24

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-23

2021-03-22

2021-03-22

2021-03-21

2021-03-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 22:38