Med start på onsdagen den 16 september kommer Kulturskolan Garnalia att under hösten driva ett integrationsprojekt. Projektet heter ”Hux Flux” och ska få människor, unga som gamla, oberoende av nationalitet, att slussas in i Lindesbergs kommuns rika kulturliv.
Kajsa Forsberg och Anna Johansson är två av fyra som ska leda Kulturskolan Garnalias integrationsprojekt, detta tillsammans med Emil Alm och Magdalena Magnusson. Det här projektet ska bli en samling onsdagsträffar där man träffas och får utnyttja och testa sina kulturella färdigheter, och alla är välkomna.
– Personligen har jag tänkt länge på att vi skulle behöva något sådant här i kommunen, så man kan ta till vara på de som spelar eller håller på med andra konstuttryck. Det ska kunna vara en mötesplats där man kan fånga upp det här, säger Anna.
Det började med att kommunen avsatt pengar för något sådant här projekt, och Kulturskolans chef beslutade att man skulle ansöka om det ekonomiska bidraget.
– Vi fick veta i slutet av vårterminen att vi fått det och skulle göra något under höstterminen, berättar Anna och fortsätter:
– Vi tänkte först att vi skulle vara på Björkhaga, men det gick inte att få ihop det, så då bestämde vi att vi skulle vara här där vi har jättebra lokaler dessutom.
Projektet vänder sig till hela familjen, både barn och vuxna i alla tänkbara åldrar.
– Det här är för alla i kommunen, vi hoppas att både nyblivna svenskar och etablerade svenskar ska komma hit så det blir integrering på riktigt, säger Anna.
– Det är nästan som att det är för aktuellt med tanke på vad som händer, tillägger Kajsa eftertänksamt.
Den inledande onsdagen kommer man att sitta ned och äta tillsammans. Flertalet anmälningar har rullat in, men man vet fortfarande inte om det kommer 20 stycken, eller 200. Framöver hoppas man på att de närvarande kommer vilja uppträda och ta med sig sitt eget instrument, eller bilder.
– Vi som är här representerar olika konstgrupper. Jag har bild, sedan har vi teater och drama, dans och musik, säger Kajsa och Anna fortsätter:
– Så vi har några olika uttryck och tanken är att vi ska hyra in andra för att kunna bredda ytterligare. Vi ska samarbeta med olika ensembler i olika åldrar som finns här på Kulturskolan. De första två gångerna är det lite mer prova-på, då styr vi upp det lite mer och man får prova de olika sakerna. Man får gärna ta med sig instrument eller bilder.
Det har krävts mycket förberedelser och planering inför starten, och en av de saker man jobbat med är att få ut informationen på fem olika språk. Därtill har Björkhagaskolans elever får med sig ett informationsbrev hem, samt att ledningsgruppen besökt flera klasser för att berätta om ”Hux Flux”.
– Det vi vill är att slussa in de i kommunens kulturliv. Det är otroligt viktigt och vi hoppas att kommunen vill fortsätta med det här, blir det bara en termin så blir det tyvärr lite snuttigt, förklarar Anna.
Allt är helt gratis och alla är välkomna.
Första tillfället är den 16 september, klockan 17.30-19.30.
Man kommer sedan att träffas 10 gånger, med uppehåll under höstlovet.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
Härlig stämning och ljuva toner fyllde Lindeskolans aula under söndagen när manskören Harmoni repeterade inför årets spektakulära Caprice, som i år firar 40 år. Med endast tre veckor kvar till jubileumskonserten var alla delar på plats för första gången – inklusive bandet och dansarna – vilket gav en tydlig känsla av att det snart bär iväg. Som vanligt är det mesta av showen hemligt, men Roland kan ändå avslöja att det kommer att bjudas på något extra just i år.
– Eftersom vi firar jubileum kommer det att bjudas på en del överraskningar, det kan jag avslöja, säger Roland Hellsing, manskören Harmoni.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Det var kärleken till hårdrock som förde de fyra bandmedlemmarna i Frövi/Örebro-bandet SITURE samman. Hösten 2022 påbörjade de sin resa tillsammans och i januari i år vann de distriktsfinalen i musiktävlingen Livekarusellen. Nu på fredag släpper de sin debutsingel ”This Clarity” – en låt som bandet beskriver som fartfylld, melodisk och formad med inspiration från band som At The Gates.
– Det är egentligen svårt att sätta en titel på musiken vi spelar, men man skulle kunna säga att det är melodisk heavy metal, säger trummisen Lukas Hammarström och basisten Johannes Bergman.