Det går bra för Eurolube i Storå. Omsättningen ökar för varje år och utmärkelserna duggar tätt. Senast det begav sig var det ett hedrande AAA-diplom som levererades till Eurolube – och nu har man dessutom fått Dagens Industris ”gaselldiplom”.
Inte ens 1 procent av Sveriges alla aktiebolag uppfyller kraven för att få kalla sig för ett Gasellföretag. Detta enligt forskning på Handelshögskolan i Stockholm. Affärstidningen Dagens Industri utser Gasellföretag varje år i syfte att lyfta fram och hedra dessa starka företag som en förebild för tillväxt och god entreprenöranda i landet.
När Storåföretaget Eurolube fick budskapet från Dagens Industri blev glädjen stor.
-Det är väldigt hedrande och roligt och samtidigt en bekräftelse på att vi strävar åt rätt håll, förklarar VD:n Krister Roth.
Några av gasellkriterierna:
*Företaget har offentliggjort minst fyra årsredovisningar.
*Har en omsättning som överstiger 10 Mkr.
*Har de senaste tre åren kontinuerligt ökat omsättningen.
*Har under samma period minst fördubblat sin omsättning.
*Har sunda finanser.
Afrika nästa
En fortsatt strävan framåt, det är precis vad Eurolubes ambitioner skvallrar om. För inte så länge sedan kunde vi berätta att företaget breddat världsperspektivet och erövrat nya affärsmarker. Krister Roth hade då besökt Nya Zeeland för att skriva en stororder med företaget Petroleum Services Ltd, ett kontrakt som inneburit ett försäljningsvärde på 1,5 miljoner kronor årligen.
Nu blickar Krister åt ännu en ny världsdel: Afrika.
-Det finns ett annat Afrika än det vi vanligtvis ser skildrat i media, på TV och i tidningar. Flera afrikanska länder är mycket framåt och jag ser det här som en vågad men mycket intressant satsning, säger Krister.
För en tid sedan anställde Eurolube en mycket kompetent och högutbildad man vid namn Patrick Ntwari som kommer från just Afrika. Då han var mest lämpad för uppdraget, att sälja Eurolubes produkter där, så fick han således också en förfrågan från Krister Roth.
-Jag frågade honom om han ville bli vår säljare i den här regionen – och han tackade ja. Vi kommer att ge den här satsningen ett år, sedan får vi summera och se om det var en bra eller mindre bra satsning. Man måste trots allt våga prova, konstaterar han.
I runda slängar räknar man med att Afrikaprojektet kommer att kosta ca 1 miljon kronor.
Patrick Ntwari är 34 år gammal och kom till Sverige 2002. Sedan dess har han studerat på bland annat Lindeskolan och Fellingsbro folkhögskola. Han lärde sig dessutom språket – svenskan vill säga – på Masugnen. Men språk verkar inte vara Patricks svaghet precis.
Han har en examen i juridik på franska, han talar swahili, engelska och nu också svenska.