Det går bra för Eurolube i Storå. Omsättningen ökar för varje år och utmärkelserna duggar tätt. Senast det begav sig var det ett hedrande AAA-diplom som levererades till Eurolube – och nu har man dessutom fått Dagens Industris ”gaselldiplom”.
Inte ens 1 procent av Sveriges alla aktiebolag uppfyller kraven för att få kalla sig för ett Gasellföretag. Detta enligt forskning på Handelshögskolan i Stockholm. Affärstidningen Dagens Industri utser Gasellföretag varje år i syfte att lyfta fram och hedra dessa starka företag som en förebild för tillväxt och god entreprenöranda i landet.
När Storåföretaget Eurolube fick budskapet från Dagens Industri blev glädjen stor.
-Det är väldigt hedrande och roligt och samtidigt en bekräftelse på att vi strävar åt rätt håll, förklarar VD:n Krister Roth.
Några av gasellkriterierna:
*Företaget har offentliggjort minst fyra årsredovisningar.
*Har en omsättning som överstiger 10 Mkr.
*Har de senaste tre åren kontinuerligt ökat omsättningen.
*Har under samma period minst fördubblat sin omsättning.
*Har sunda finanser.
Afrika nästa
En fortsatt strävan framåt, det är precis vad Eurolubes ambitioner skvallrar om. För inte så länge sedan kunde vi berätta att företaget breddat världsperspektivet och erövrat nya affärsmarker. Krister Roth hade då besökt Nya Zeeland för att skriva en stororder med företaget Petroleum Services Ltd, ett kontrakt som inneburit ett försäljningsvärde på 1,5 miljoner kronor årligen.
Nu blickar Krister åt ännu en ny världsdel: Afrika.
-Det finns ett annat Afrika än det vi vanligtvis ser skildrat i media, på TV och i tidningar. Flera afrikanska länder är mycket framåt och jag ser det här som en vågad men mycket intressant satsning, säger Krister.
För en tid sedan anställde Eurolube en mycket kompetent och högutbildad man vid namn Patrick Ntwari som kommer från just Afrika. Då han var mest lämpad för uppdraget, att sälja Eurolubes produkter där, så fick han således också en förfrågan från Krister Roth.
-Jag frågade honom om han ville bli vår säljare i den här regionen – och han tackade ja. Vi kommer att ge den här satsningen ett år, sedan får vi summera och se om det var en bra eller mindre bra satsning. Man måste trots allt våga prova, konstaterar han.
I runda slängar räknar man med att Afrikaprojektet kommer att kosta ca 1 miljon kronor.
Patrick Ntwari är 34 år gammal och kom till Sverige 2002. Sedan dess har han studerat på bland annat Lindeskolan och Fellingsbro folkhögskola. Han lärde sig dessutom språket – svenskan vill säga – på Masugnen. Men språk verkar inte vara Patricks svaghet precis.
Han har en examen i juridik på franska, han talar swahili, engelska och nu också svenska.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.