Med erfarenhet av chefsjobbet vid polisen i Södertälje menar Jan Mill att våldsproblemet i Lindesberg inte är ett katastrofalt problem, även om det varit en topp här under maj månad som i sig är allvarligt eftersom oskyldiga drabbats. Men i förhållande till övriga städer i länet så är Lindesberg en mycket lugn stad med låg kriminalitet. Mill jobbar under tre veckor i Lindesberg som närpolischef då Thomas Jäderqvist tagit semesterledigt. Våldet som varit under helgerna är av den ”lättlösta” sorten, menar han.
–Av erfarenhet tyder det på att det är ett par personer som får en kick av att slå folk. Såna killar gör ofta misstaget att skryta med sina dåd för människor i sin vänskapskrets. Förr eller senare kommer ett tips till utredarna som gör att man kan plocka in de misstänkta. Förhoppningsvis sker det förr och inte senare, och som alltid är allmänheten viktigare än de flesta tror i sådana här fall, konstaterar Mill.
Steget från en ”uppvisningsmisshandel” till grövre brott är mycket litet – gränsen är så marginell att man som gärningsman inte kan förstå det.
–Låt oss säga att en grupp personer sysslar med att misshandla ensamma människor bara för att få en kick. Steget från det, en typ av uppvisning inför de andra som är med, till ett personrån är hårfin. Om dessa ungdomar får fortsätta bruka våld så är risken stor att de snart börjar tänka i andra banor och kombinerar sitt nöje med att plocka offret på t ex en mobiltelefon eller plånbok. Är det för att tjäna pengar? Svaret är nej: Beteendet kommer sig av att gärningsmännen vill ha en trofé – ett bevis för sin gärning som man kan visa för vännerna dagen efter. Man är stolt – en ”jägare” som vill skryta inför ”jägarkompisarna”, förklarar Jan Mill. Men ändå kvarstår faktum: Från att ha gjort sig skyldig till misshandel har man då gjort sig skyldig till rån. Det är en väsentlig skillnad och betydligt allvarligare.
Jan Mill är till vardags stationerad i Örebro på Närpolisavdelningen och arbetar med utvecklingsfrågor inom närpolisområdena. Under två år arbetade han som närpolischef i hemstaden Södertälje. För allmänheten i Lindesberg finns två alternativ i en situation som nu uppstått, menar han.
1. Man kan acceptera faktum och låta helgmisshandeln fortskrida.
2. Man hjälper polisen, och framförallt offren, genom att berätta för polisen om man vet något angående fallen. Även den minsta detalj kan vara av stort värde för utredarna. –Nu har ju ändå polisen i Lindesberg fått svart på vitt att allmänheten inte tolererar detta längre efter att Centrumföreningen agerat i frågan. Hoppas bara att fler tar ett liknande initiativ och hjälper till i frågor som dessa. Fler tips blir fler trådar att dra i. Det betyder i sig färre flyktvägar för gärningsmännen.
Tipsa polisen>>
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.