Vi ser dem på torget, i parkerna – varje dag. Men sällan tänker vi på hur de egentligen har det eller varför de lever som de gör. De är bostadslösa, och ofta psykiskt sjuka eller missbrukare av narkotika eller alkohol. Det är människor vi alla möter någon gång, men tyvärr accepterar vi det som en del i vardagen. Socialnämnden har nu i uppdrag att försöka hjälpa dessa människor till ett bättre liv.
Sedan den 8 januari i år har Lindesberg haft ett nytt härbärge för de bostadslösa som behöver tak över huvudet eller ett mål mat. Men antalet besök har varit väldigt få. Och tyvärr beror det inte på att antalet bostadslösa minskat i Lindesberg, som annars hade varit ett positivt besked för de uteblivna besöken. Socialnämnden ordförande Irja Gustavsson tror att det låga antalet besökare beror på flera andra faktorer. Härbärget är ganska nytt och det behövs mer information ut till de som har behov av hjälp. I Lindesberg finns idag mellan 10-15 personer som är hemlösa.
-Jag tror att orsaken till att så få har kommit till härbärget beror på att budskapet inte nått ut till de som behöver hjälp ännu. Det ska vi arbeta mer på. Sedan finns det vissa som rakt ut talat om för oss att de inte vill bo på ett härbärge, de vill helt enkelt ha en egen bostad eller inget. Det händer tyvärr att de tvingas sova i en trappuppgång, säger Irja Gustavsson.
För en tid sedan hittades ett källarförråd i en fastighet på Kristinavägen som inretts som ett hem av en hemlös.
På härbärget i gamla Å-gården har bara en person någon natt i veckan övernattat. Det oroar eftersom det i längden inte är ekonomiskt motiverat att bistå med ett härbärge som inte används till sin rätt. Socialnämnden kommer först att försöka nå ut med budskapet till de bostadslösa, sedan ska en utvärdering av verksamheten göras för att se hur man ska gå vidare i framtiden.
Även om antalet bostadslösa inte är fler nu än för några år sedan ser man en oroväckande utveckling i samhället. Alltfler unga människor hamnar i denna svåra situation tidigt i livet. Vad som ligger bakom utvecklingen kan socialnämnden bara spekulera i idag.
-Vi tror att drogerna har accepterats bland unga och att det är en trolig orsak till att det ser ut som det gör idag. De använder så kallade partydroger och får det att låta som om det vore helt OK. Det är fruktansvärt. I vissa fall kan man säkert se deras livssituation med missbruk och hemlöshet som ett resultat av droganvändandet i ung ålder, säger Irja Gustavsson.