I måndags eftermiddag och kväll hade kommunfullmäktige den årliga frågestunden då allmänheten bjuds in för att ställa frågor direkt till de ansvariga i kommunen. Gårdagen följde tyvärr samma linje som tidigare. Mycket få tog chansen att pressa politikerna på raka svar på kluriga frågor. Igår var det endast tre frågor politikerna hade att grunna på, två direkt från frågeställaren och en via brev. Första frågan gällde Pilkrogsskolan och framtiden för den lilla byskolan.
Den andra var en direkt uppföljning på en tidigare tidningsinsändare. Då denna ej blivit besvarad kände insändaren sig inte bemött av politikerna. Miljöpartiets Helen Uliczka bet tillbaka och tyckte att insändaren borde skicka frågorna direkt till politikerna istället för att gå via tidningen.
Den sista frågan gällde telefoni och utbyggnaden av det så kallade 3G-nätet. Vilket besvarades av socialdemokraternas Anders Ceder. Frågan kom sig av att det planerats att bygga en mast i Gusselhyttan.
-Det var bland annat riskerna med strålning frågeställaren oroade sig för. Enligt vad som framgick på ett seminarium senast är inte strålningen farlig. Det är betydligt farligare med vanliga mobiltelefoner, säger Ceder.
Debatt
Fikarumspolitik är vanligt förekommande och att klaga på beslut är inget nytt. Frågan många politiker ställt sig är varför inte folk tar chansen när den erbjuds. Känns politiken för krånglig eller är det bara av ren lathet man undviker att besöka fullmäktige när chansen finns. För bristande intresse är inte orsaken, lyssna själv vid nästa fika eller lunch.
Tidsbrist eller arbete en brukar vara ett vanligt svar. Men faktum är att många har tid att komma ifrån arbetet en stund för ett besök på systemet en fredag eftermiddag. Så den ursäkten känns som en nödlögn. Och i värsta fall finns faktiskt möjligheten att via brev framföra sina tankar och frågor direkt till de som sitter med makten.
Debattera vidare>>
Den tidigare säsongen i Division 1 blev en snabb vändning till Allsvenskan efter att tagit sig genom ”Ettan” som obesegrade. Till den här säsongen har man en ny och yngre trupp i laguppställningen med flera egna LIF-ungdomar som under söndagen gjorde sin hemmapremiär mot Täby HBK. Gästerna hittade hål på hemmalaget, vilket gjorde att LIF Lindesberg fick ta emot sin första förlust i Division 1.
Även om det inte blev någon ny seger så visade Linde Volley att premiärsegern mot Gislaved, inte var någon engångsföreteelse. Hemmalaget åkte däremot på stora problem inom det första setet inom lördagens match mot IKSU och hade inte heller det flyt som behövdes i matchens tredje set, vilket gav en förlust i en mycket underhållande match.
– Vi gjorde många misstag, framförallt i det första setet, säger Gonzalo Rodrigues.
I onsdags kväll fick jag vara med om någonting väldigt unikt. Som jag skrivit tidigare så har jag genom året lagrat olika scenarion i minnet som jag en dag själv vill ha på bild. Det som hände i onsdags kväll är ett väldigt bra exempel på ett sådant scenario.
Världens Barn 2024: Det är storkrig i Mellanöstern och det drabbar Libanon, Israel, Iran. Inte bara stridande, utan också familjer – särskilt barn.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
En person har med ambulans avförts till sjukhus efter en allvarlig viltolycka med älg inblandad på riksväg 68.
LIF Lindesberg är tillbaka i Division 1 och har en sina yngsta trupper med sig i lagbussen. Fredagens säsongspremiär inleddes mot Rimbo HK Roslagen, en av de tuffare matcherna för säsongen på bortaplan. LIF Lindesberg visar sig överlägsna mot den tidigare Allsvenska motståndaren och även om Rimbo reducerade snabbt så höll LIF en för stor ledning.
– Det är en otroligt skön känsla att få inleda med seger, säger Joakim Bååk.
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet i dessa. Lindesberg återfinns i år på plats 285 av landets 290 kommuner.