Daniel och Lars Magnusson, tredje och andra generationens brunnsborrare. Foto: Jennie Einarsson
Familjeföretaget firade 80 år av borrande i marken
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Sedan ett par år tillbaka är det Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare, som driver det anrika företaget som startades av farfar Gunnar. Pappa Lars är dock fortfarande ägare och aktiv i företaget, men så småningom är det Daniel som tar över hela rodret.
– Det är kul att företaget funnits i familjen under så lång tid. Det är inspirerande att det att det finns så mycket historia bakom företaget också, det gör saken ännu roligare, förklarar Daniel Magnusson.
Utanför företagets lokaler bjöd man på jubileumsfest. Foto: Jennie Einarsson
På fredagen firade man 80-årsjubileum genom att bjuda på korv, kaffe, tipspromenad och kanske mest intressant, att visa upp den gamla brunnsborrningsmaskinen som man fasade ut på 60-talet.
– När firman startade 1943 så var det den här gamla linstöten som vi körde med fram till 60-talet ungefär, då började vi med tryckluft och så är det fortfarande idag fast i lite modernare version. När det gick bra på den tiden var borrsjunkningen cirka 3 meter om dagen, idag borrar vi 200 meter om dagen. På den tiden var det vanligt att man bodde hemma hos familjen som man borrade åt under en till två månader som arbetet pågick, berättar Lars Magnusson.
– Det är lite roligt, för de blev nästan som familjemedlemmar, de kom och hälsade på hemma hos brunnsborrarna sedan, tillägger Daniel.
Den gamla linstöten finns bevarad på firman. Foto: Jennie Einarsson
Summerat har man över dessa 80 år borrat omkring 14 000 brunnar vilket innebär att man borrat hela 1,8 miljoner meter.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel och tillägger att de flesta är gjorda inom 10 mils radie.
Inför jubileet hade SGU (Sveriges geologiska undersökning) bidragit med en karta med utmärkta brunnar företaget borrat sedan 80-talet. Foto: Jennie Einarsson
Företaget är verksamt över ett stort geografiskt område som sträcker sig från Örebro mot Hällefors, Nora, Lindesberg och vidare österut mot Arboga och köping. Under de 80 år man varit aktiva har man hållit sig till den verksamhet som man en gång startade. Främst arbetar man idag med energibrunnar för värmepumpar och vattenbrunnar.
– Egentligen har vi inte ändrat inriktning under de här 80 åren, däremot har energiborrning tillkommit de sista 20 åren, berättar Lars.
– Vi arbetar också mycket runt pumpsidan, som vattenpumpar och service på dessa. Vattenrening är också en del som kommer mer och mer, tillägger Daniel.
Debe Flow Group erbjuder bland annat svensktillverkad utrustning för vattenförsörjning, geoenergi och vattenrening. Foto: Jennie Einarsson
På plats under dagen fanns även nära samarbetspartners som Debe Flow Group och Storå rör som visade upp sina produkter.
– Storå rör har bergvärmesidan kan man säga, vi har i princip en borrmaskin året runt som går åt Storå rör, de installerar otroligt mycket bergvärmepumpar, förklarar Lars.
Göran Fredriksson, koordinator och Mattias Mohss, säljare och kyltekniker från Storå rör visade upp det senaste inom värmepumpsteknologin. Foto: Jennie Einarsson
– Våra kunder hör även av sig till oss angående vattenbrunnar och då är det Magnusson & Pettersson som utför det, vi har ett nära samarbete. Storå rör har funnits sedan 1965 och vi har haft ett samarbete under alla dessa år vad vi har förstått, berättar Mattias Mohss, säljare och kyltekniker på Storå rör.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Det var familjeaktiviteter och hockey på samma ställe under lördagen. Medan stämningen höll sig god under familjedagen, så blev det tråkigare på isen. Foto: Lindlöven
Trots en trevlig stämning i Lindehov, så blev det desto bittrare på isen. Med tre insläppta mål i boxplay följt av tre raka mål i den tredje perioden, så fick Lindlöven svårt att hämta in den sista poängen som behövs för att leda laget till Allettan. Under söndagen blev det dessutom seger för Forshaga, vilket gör att det ännu finns en risk över att Lindlöven får spendera våren i HockeyEttans vårserie.
En man i 40-årsåldern har under fredagsförmiddagen gripits på en adress i Gusselbyområdet, misstänkt för rån alternativt grovt rån.
– Det här kom in som ett ärende rörande en grov misshandel, men det har senare framkommit uppgifter som har ändrat rubriceringen till rån alternativt grovt rån. Det är ännu lite oklart vad det landar i, kommenterar Gabriel Henning, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Gratis popcorn, autografskrivning och skott mot skottramp är bara några av aktiviteterna som Lindlöven och föreningens stora samarbetspartner, Libo, bjuder på under deras gemensamma familjedag. Libos hyresgäster går dessutom in gratis till en match som kan leda Lindlöven till Allettan.
– Målet är väl främst att vi alla ska ha kul och att vi ska bjuda på något lite utöver det vanliga, berättar Filip Nyängen.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
Under tisdagens sammanträde i kommunstyrelsen beslutade man att ge kommundirektören samt alla nämnder i uppdrag att skyndsamt ta fram en handlingsplan för att kunna få en budget i balans. Detta efter att årets kommunbudget går mot ett underskott om 8,4 miljoner kronor, mot prognostiserade 11 miljoner i plusresultat.
– Vi kommer behöva fatta väldigt tuffa beslut framöver, säger Tom Persson (SD), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Det blev glada miner från Lindlöven efter att säkrat säsongens åttonde tre poängare. Efter att inlett med 3-0 på poängtavlan så blev det en säker seger mot Forshaga i Lindehov. Foto: Hasse Persson
Efter en bortaseger mot Tranås AIF så bjöd Lindlöven även på seger när man klev ut på hemmaisen i Lindehov. Trots många skott från gästande Forshaga IF så höll Lindlöven det kontrollerat med ett inledande 3-0 i mitten av den andra perioden. Trots mål från bortalaget, så lyckades Lindlöven att låsa matchen med fina 4-2.
Från och med den 10 december genomför Tåg I Bergslagen en hel del tidtabellsförändringar i sitt trafiksystem. Syftet med förändringarna är att förbättra trafiken och erbjuda mer och bättre trafik på sträckor där flest resenärer reser. För resenärer som pendlar från Lindesberg innebär det fler avgångar, med möjlighet att komma fram till både Örebro och Hallsberg vid en tidigare tidpunkt på vardagsmorgnarna.
Rejäl insats av Lindlöven ger tre poäng
Även om det blev en trög inledning i bortamatchen mot Tranås AIF, så blev det ändå en klar seger. Med en lyckad mittperiod och en nykomling med ...