Benjamins minne är en hyllning till Benjamin Hejub, som gick bort i cancer 10 år gammal. Foto: Privat

Familjen om cupen som hedrar deras avlidne son: ”Väldigt tacksamma”

På söndag den 8 oktober genomförs fotbollscupen Benjamins Minne för andra året i rad. Cupen, som arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 tillsammans med LindeNytt, är en hyllning till lagkamraten Benjamin, som gick bort i cancer, endast 10 år gammal. Nu berättar Benjamins föräldrar för första gången om vad cupen betyder för dem, och hur sonens minne lever vidare.
– Det går inte beskriva med ord hur fin insats alla gör i det här, säger Benjamins mamma Indira.

Det var strax efter sommarlovet 2018 som livet för alltid förändrades för familjen Hejub i Lindesberg. Sonen Benjamin skulle börja tvåan och såg fram emot att få träffa alla kompisar igen efter ett långt lov. Men så blev det inte. Istället insjuknade han i cancer och livet sattes på paus. Länge såg det ut som att han skulle besegra den aggressiva sjukdomen, men plötsligt förvärrades hans tillstånd och i maj 2020 somnade han in blott 10 år gammal.

En av de sista lagbilderna där Benjamin finns med, här längst ut till höger på andra raden. Foto: Privat

Strax efter Benjamins bortgång började lagets tränare, Aleksander ”Sasha” Lazarevic, att fundera över en cup för att hedra minnet av den saknade lagkamraten. Dessvärre kom coronapandemin i vägen och all aktivitet lades på is. Men så i oktober 2022 kunde man äntligen göra verklighet av visionen, och skapade tillsammans med LindeNytt Benjamins minne.

– Vi uppskattar det väldigt mycket, vi tycker det är viktigt och vi är väldigt tacksamma för alla som har organiserat detta, speciellt Sasha som tagit initiativet till det, berättar Benjamins pappa Namir.

Totalt 13 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige under cupen 2022, där sammanlagt 10 lag deltog. På söndag den 8 oktober är det dags för den andra upplagan av cupen, som i år är nästan dubbelt så stor, med totalt 17 lag från hela Mellansverige. Dessutom sponsrar en rad företag och kändisar, bland annat Mikael Persbrandt och Bingo Rimér, med priser till lotteriet där alla intäkter går till Barncancerfonden Mellansverige.

– Det går inte beskriva med ord hur fin insats alla gör i det här, LindeNytt, Benjamins kompisar och klubben. Det betyder så mycket samtidigt som det inte går att komma ifrån smärtan, man lever med saknaden och smärtan varje dag, man är illa tvungen att lära sig leva med det här, säger Indira.

Benjamin i blå mössa, tillsammans med kompisarna Noah och Noah. Arkivfoto: Camilla Lagerman

I pojklaget spelar även Benjamins två bästa vänner, Noah och Noah, som tillsammans med Benjamin utgjorde en otroligt sammansvetsad trio. Att bästisarna nu är med och hedrar sin vän är något som betyder mycket för föräldrarna.

– Det var så starkt band mellan dem alla tre, så det betyder mycket, det värmer mig om hjärtat. Han kallade dem för sina brorsor, och de höll kontakten under hela hans behandling, både hemma och via spel online, de var alltid uppkopplade. Det betydde så mycket för honom, det fick honom att inte tänka så mycket på sjukdomen utan kunde istället vara i spelvärlden med kompisarna han tyckte om, berättar Indira.

– Det betyder mycket för oss att de är med, de påminner mycket om Benjamin, de var bästa kompisar och har lekt och spelat ihop sedan de var små, berättar Namir.

Foto: Privat

Både Namir och Indira berättar om vad Benjamin tyckte om att göra, spela tennis, umgås med kompisarna och ibland spela in videos till deras egen Youtubekanal. Men fotbollen var också en väldigt stor del av hans liv.

– Fotbollen betydde mycket, det var allt han ville göra och han längtade efter att få spela, säger Namir.

– När han var på barnmottagningen på USÖ kom ÖSK dit och delade ut sina originalfotbollar från matcherna, det tyckte Benjamin mycket om, berättar Indira.

Benjamins minne går av stapeln på söndag den 8 oktober, med första avspark klockan 09:00 i Fritidsbyn.

Publicerad 7 oktober 2023 klockan 11:43

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Veronica Holst Kallin visade upp silverbling och mycket mer. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vinterspår 2024

Med 140 medverkande utställare, på 31 olika platser, drog kommunens största kulturevenemang Vinterspår igång under lördagen. Mängder av besökare vallfärdade för att ta del av konst- och hantverk av alla dess slag och självklart var även LindeNytt på plats för att kunna bjuda på ett bildspel från evenemanget.

3 mars 2024 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Postpaket försvann – dök upp efter elva månader

När Elena Aurén i Lindesberg hämtade posten förra veckan blev hon minst sagt förvånad. I ett av ...

Är det sprickor i fasaden?

INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill börja med att tacka för frågorna och det är kul att ni är intresserade av att se våra lösningar. ...

Polisstationen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Öppnandet av polisstationens reception drar ut på tiden

Polisen Lindesberg meddelar nu att den pågående renoveringen av receptionen dragit ut på tiden och därför tvingas man åter skjuta upp öppnandet till efter sommaren 2024.

1 mars 2024 klockan 13:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Öppet att söka sommarjobb hos kommunen

Nu finns möjlighet för ungdomar i kommunen att söka sommarens feriearbete. Är man född 2007 och 2008 och är folkbokförd i Lindesbergs kommun kan detta vara ett ypperligt tillfälle att få prova på ett yrke och tjäna egna pengar.

1 mars 2024 klockan 13:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson har i samband med flera uttalanden uttryckt; Tänk om – gör rätt!
INSÄNDARE/DEBATT: I sin dagliga gärning som lärare är hans uppgift att lotsa eleverna mot breddade kunskaper. När ett objekt kommer in på skolan...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lastbilsbrand stoppar trafiken på R68
Vid sextiden på fredagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst ut till en lastbilsbrand på riksväg 68, strax söder om Hägernäs. Enligt ...
1 mars 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

HUR VILL OPPOSITIONEN, (S), (C), (MP), (V) KLARA BESPARINGARNA PÅ LINDESKOLAN?
INSÄNDARE/DEBATT: I juni 2023 fick Barn-och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun ett besparingskrav på sig från Kommunfullmäktige på 10 ...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

51-årig kvinna åtalas – misstänkt för djurplågeri

UPPDATERAD KL 13:30. En 51-årig kvinna från Lindesberg åtalas vid Örebro Tingsrätt för djurplågeri samt brott mot djurskyddslagen. Kvinnan misstänks bland annat ha förvarat ett stort antal hundar i en varm bil, utan möjlighet för dem att röra sig obehindrat eller reglera sin kroppstemperatur. Händelsen inträffade i juni 2023.

29 februari 2024 klockan 12:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Därför plockades konstverket ”Svävande Linden” ner

Under helgen upptäcktes skador på konstverket "Svävande Lind" som pryder rondellen mellan ...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i ...

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton ...

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård

Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, ...

Matlådor inte längre ett alternativ vid nya biståndsansökningar

I november 2021 lade Socialnämnden i Lindesberg fram ett förslag om att öka avgiften på ...

Det blev två poäng efter helgens norrlandsturné mot Boden och Kiruna. Nu väntar en sista match där tre poäng kan sluta med en semifinalplats i det kommande slutspelet. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Lindlövens drömmar om semifinal lever

Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot Kiruna. Totalt åker man hemåt med två nya poäng till en mycket jämn tabell. Två poäng som blir viktiga när det snart avgörs vilket slutspel som Lindlöven går mot, kvartfinal eller föreningens första semifinal.

25 februari 2024 klockan 22:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel LIF Lindesberg utklassar serierivalen
Med en placering i botten av tabellen så hade LIF Lindesberg kniven mot strupen inför söndagens mycket viktiga match. Serierivalen VästeråsIrsta ...
25 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hemtjänstpersonal testades för droger – nu får polisen kritik
Under torsdagsförmiddagen stoppade en polispatrull ett fordon i utkanten av centrala Lindesberg, då man misstänkte att föraren var narkotikapå...
23 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

3800 biljetter sålda – nu öppnar Harmoni för fler läktarplatser
Biljettförsäljningen till årets Caprice med Manskören Harmoni, har skett med sådan fart att man nu kommer att släppa fler platser till kvällsf...
23 februari 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-23

2024-02-23

2024-02-22

2024-02-22

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-19

2024-02-16

2024-02-16

2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-03-04 06:43