Det lät så bra för tre och ett halvt år sedan, när Lindesbergs kommun tecknade ett efterlängtat avtal med företaget Fibergruppen. En satsning var igång som skulle innebära att nio av tio på landsbygden i kommunen skulle ha tillgång till fiber, men vad hände?
– Det är ett misslyckande. Det är genant, säger Anders Widegren, enhetsansvarig för kommunens IT- och teleenhet, till Sveriges Radio P4 Örebro.
Våren 2016 tecknade Lindesbergs kommun avtal med företaget Fibergruppen, och 2019 skulle hela 90% av landsbygden i kommunen ha fiber. Den stora satsningen som skulle bli en stor succé blev istället ett kapitalt misslyckande. Vid den senaste mätningen, i oktober 2018, hade endast 18% fiber i Lindesbergs landsbygd, vilket är den lägsta noteringen i länet.
– Det är ett misslyckande. Det är genant, säger Anders Widegren, enhetsansvarig för kommunens IT- och teleenhet, till Sveriges Radio P4 Örebro.
Problemet som uppstod var helt enkelt att Fibergruppen inte hade tillräckliga resurser för att klara av byggnationen av fibern, och trots att andra aktörer klev in blev det fantastiska målet om 90% ouppnåeligt.
Dessutom påbörjades nedsläckningsarbetet av det fasta telefonnätet i kommunen, så i dagsläget har knappt hälften av Lindesbergs yta möjlighet till ADSL- eller fiberuppkoppling, en generell försämring av uppkopplingen jämfört med våren 2016. Anders Widegren får ofta ta emot samtal från upprörda medborgare som ifrågasätter den dåliga uppkopplingen.
– Det är sådana samtal som jag får åtminstone några gånger i veckan. Från föräldrar där barnet får en surfplatta i skolan och det är tänkt att man ska göra sina hemläxor, men inte har tillräckligt bra bredband för att klara av det. Det är klart att det blir ett problem, säger han till Sveriges Radio P4 Örebro.
På fredagen uppmärksammas Förintelsens minnesdag i Lindesberg med en föreläsning av Bertil Oppenheimer och musik av ingen mindre än gitarristen Janne Schaffer. I en tidigare intervju med LindeNytt, uttryckte Schaffer att det för honom känns hedersamt att få göra en musikalisk betraktelse på detta historiska datum, 27 januari – då fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades år 1945.
För tolfte året i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla både sig själva och sina affärsidéer, samtidigt som man får ett startkapital av banken.
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det förutom konstaterat tillgrepp ha blivit rejält tillrört i lokalerna. Gärningsmännen har dessutom skadat en elcentral så att elen har slagits ut.
Lindesbergs första hälsomässa blev en riktig publiksuccé när den anordnades under lördagen. En rad olika behandlingsformer för hälsa och välmående presenterades för besökarna, och många tog tillfället i akt att prova på.
– Det har varit fullt ända sedan vi öppnade dörrarna, det är så roligt! berättar Rosmarie Haapala som är en av arrangörerna.
För sjätte gången sätter Kulturskolan Garnalia i Lindesberg upp sin årligen återkommande musikal. Det kreativa arbetet med att utveckla en handling och forma karaktärer har pågått under hela hösten och på lördagseftermiddagen var det äntligen dags för hela ensemblen att för första gången repetera ”De Vilsegångna” tillsammans.
– Det har varit ett väldigt roligt arbete, det är kul att vi kan kan samarbeta tillsammans i olika åldrar och att vi får möjlighet att lära oss av varandra, berättar garnaliaeleven Emelie Stenfelt som bidrar med sång i årets föreställning.
Mobbing, skadegörelse och gangsterkultur är några av svårigheterna som Lindbackaskolan dragits med under året. Som ny ordförande för barn- och utbildningsnämnden blir det nu Lillemor Bodmans uppgift att försöka få bukt med problematiken.
– Det här är en fråga som är prio ett just nu, och det har den varit ett tag, säger Bodman (M).
Under tisdagen meddelade det kommunägda energibolaget Linde energi att Jens Isemo, som varit vd för bolaget i 11 år, lämnar sin position 30 juni. Efterträdaren är redan utsedd, och under en pressträff på onsdagen berättade man lite mer om hur framtiden ser ut för bolaget.
– Jag kommer fortsätta resan som Jens påbörjat med hållbarhet och så klart fortsätta det nära samarbetet med näringslivet och de boende i kommunen, säger tillträdande vd Joakim Johansson.
INSÄNDARE/DEBATT: Problem som fanns redan på den förra Stadsskogsskolan, verkar att ha följt med och växt till att bli än större.