Utskottet för stöd och strategi fattade tidigare under sommaren beslutet att man med start under hösten kommer att servera kommunens högstadie- och gymnasieelever filmjölk till skollunch en dag i veckan. Detta kommer att ske under en provperiod på tre månader. Utskottet uppmanade samtidigt måltidsenheten att hålla nere kostnaderna.
– Måltidsenheten har precis som många andra enheter ett sparbeting på sig, och därför bad vi politikerna att fatta åtgärdsbeslut för att kunna spara pengar. Tyvärr handlar det om ganska stora beslut som ska till för att kunna spara in, och då lämnade vi flera förslag, bland annat detta, förklarar kostchef Louise Auer och fortsätter:
– Personligen tycker jag att vi borde titta på det igen för att vara helt säkra på att det är rätt beslut, men det är inget roligt beslut att fatta när man jobbar med mat.
De övriga förslagen som lades fram var bland annat att gå över till mer halvfabrikat, dra ned på råvaror med svenskt ursprung och att dra ned på personal.
– Egentligen ville de inte gå på något av förslagen, men till slut landade det i detta, säger Louise.
Skolans måltider ska ge eleverna den energi och näring som behövs för att de ska växa, utvecklas och orka koncentrera sig och lära under hela skoldagen. Skollagen ställer krav på att skolmåltiderna ska vara kostnadsfria och näringsriktiga. En genomsnittlig skollunch bör ge cirka 30 procent av elevernas dagsbehov av energi och näringsämnen.
– Om man inte har någon annan rätt att välja på, utan enbart serveras filmjölk, strider det mot våra riktlinjer som vi satt upp avseende bra mat i skolan. Gröt, fil och smörgåsar passar bäst till frukost och mellanmål. De ger för lite energi och näring för att serveras till lunch, säger Ulrika Brunn, dietist vid Livsmedelsverket.
– Det blir ju tyvärr en följd av det. När vi näringsberäknar måltiderna gör vi det alltid i tvåveckorsperioder, och visst kommer det att påverka. Men skulle man däremot titta enbart på den dagen så når vi absolut inte upp i målen, säger Louise.
– Vid enstaka tillfällen kan det vara passande med sådan lunch, som till exempel den traditionella risgrynsgröten vid jultid. Men jag har faktiskt inte hört talas om någon annan kommun där detta förekommer, inte så här systematiskt, säger Ulrika Brunn.
För tredje året i rad arrangerar Bergslagens Spektakelteater teatervandringen Flydda Tider med en helt ny vandring längs Strandpromenaden till södra Kungsgatan i Lindesberg. Under onsdagen hade man de allra sista repetitionerna med ledning av regissören Stefan Jansson inför den stundande premiären under morgondagen.
– Det kommer bli en kul föreställning, det kan man förvänta sig på alla sätt, utbrister Stefan.
För nionde året i ordningen är omåttligt populära Linde Sports Camp i full gång, i och runt Lindesberg Arena. Sportlägret riktar sig till ungdomar som till hösten börjar årkurs 4 till 6, där deltagarna får chansen att testa på en rad olika sporter som de annars kanske inte hade upptäckt, samt knyta nya vänskapsband.
INSÄNDARE/DEBATT: Är ålderdomen i Sverige trygg? Fångar man upp alla gamla människor som behöver hjälp i det dagliga livet? Värderas gamla människor som byggt upp vårt land? Jag önskar att svaret givetvis var ja, men så är inte fallet. Detta skrämmer mig ofantligt. Därav vill jag lyfta ett ämne som politiker och styrande behöver fundera på både en gång och två gånger.
En bilist på riksväg 68 utanför Lindesberg, misstänks för att ha utsatt övriga i trafiken för farlig körning. Enligt polisuppgift skall föraren, en kvinna i 65-årsåldern, ha gjort en omkörning för att sedan svänga av från riksvägen.
– Det resulterade i att den bilist som blivit omkörd fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision, kommenterar Gabriel Henning, polisen i Bergslagen.
I slutet av maj turnéöppnade det Lindesbergsbaserade rockbandet Stew på Riff Musik Bar tillsammans med det rutinerade stockholmsgänget Lugnet. Nu förbereder sig killarna i Stew på ytterligare en spelning med samma arrangörer, då Kopparbergsfestivalen anordnas till helgen.
– Det ska bli skitkul, det är första festivalspelningen för oss i år, säger Nicklas Jansson.
Det bjöds på mycket skratt, grillad korv, spel och ett plötsligt ösregn när SPF Seniorerna i Lindesberg träffades vid Äventyrsgolfen under onsdagen för att mjukstarta upp en ny spännande och fullspäckad säsong efter sommaruppehållet.
– Populärast just nu är nog Naturspanarna, tisdagspromenaderna och boule, men vi har ju också bowling, bridge och en resa till Andalusien att se fram emot, berättar Arne Andersson, Ordförande för SPF Seniorerna i Lindesberg.
Frövi Judos supertalang Ingrid Nilsson kammade under torsdagen hem ett guld vid Ungdoms-OS i slovakiska Banská Bystrica. Därmed skriver hon även in sig i historieböckerna som den första svenskan någonsin att ta ett guld i judo på mästerskapet.
– Jag var helt slut efter semifinalen, men fick så bra coachning av alla så jag lyckades krama ur de sista krafterna. Jag blev så överraskad och lycklig, så mycket känslor på samma gång, säger Ingrid när LindeNytt når henne på telefon.
Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första upplagan av Gammelstock av stapeln i Gammelbo under lördagen. Ett tjugotal deltagare hade anammat årets tema ”domedagen” och kom utklädda till allt från liemannen till byns egen präst.
– Det här är ett testår för att prova arrangemanget, så vi hade tänkt oss runt tio deltagare med det blev det dubbla. Så till nästa år slår vi på stort och siktar på 200 personer, säger Johanna Ställberg som är en arrangörerna i Gammelbo byalag.