Finsk femling på Fornaboda Travbana

Åtta Solvallavinnare och en överraskning från Årjäng blev facit när torsdagslunchens travtävlingar från Fornaboda var i mål. Som kusk körde den 21-åriga Magnus Djuse hem en trippel, varav dagens huvudlopp Fornaboda Grand Prix. Trots detta var det Timo Nurmos som blev dagens man, efter fem (!) segrar som tränare.

Timo Nurmos är ett välkänt namn på Fornaboda. Under de senaste åren har Solvallastallet gästat ”Sveriges grönaste travbana”, där segrarna har strömmat in till stallets hästägare. Ofta med flera segrar under samma dag.

Under torsdagslunchen var stallformen i topp. Stallet gästade Fornaboda med nio deltagande hästar under lunchen, där fem slutade med överlägsna segrar. Något som även säkrade ett nytt tränarchampionat på Fornaboda för Solvallatränaren.

Stallet rensade bland annat prisbordet i de fyra inledande loppen, där Claes Sjöström fick inleda vinnartåget efter ett kuskförtroende bakom Queen Ratzeputz. En häst som hade en mycket nöjd ägarkrets bakom sig, som senare avslutade dagen som vinnare.

Queen Ratzeputz (nr 8) segrade trots utmanare i spåren. Foto: Timmy Lundegård

– Vi kom iväg bra trots spår längst ut på vingen och fick bästa tänkbara position med andra ytter. På så sätt kunde jag spara speeden till slut och vi kom i mål med gott om krafter kvar. Ett åttonde spår inom auto är såklart inte det roligaste, men eftersom det var ett lite mindre fält till loppet så blev det lite bättre. Taktikmässigt gör det mer än vad kan tro att gå från tolv hästar till åtta, det blir färre att tänka på och runda, berättar vinnarkusken.

– I övrigt är det en fin häst som har mött lite för tufft motstånd på senare tid, men har ändå gjort allt bra.

Banrekord bjöds det även på, där den italienska Crak di Girifalco gjorde Sverigedebut. Efter en mycket lugn start så visade den italienskägda hästen sig vara helt överlägsen och gick i mål på 1.14,7. Nytt banrekord för utländska treåriga hingstar och valacker på kortdistans med voltstart.

– Eftersom hästen aldrig hade gått inom det svenska voltsystemet så satsade jag mest på att ta en lugn start inledningsvis. Hästen kom iväg hyggligt och därefter körde jag mest lugnt för att släppa iväg hästen på upploppet. Det var en jättefin treåring som kan ha en fin framtid framför sig, berättar Ulf Ohlsson som körde till seger.

Crak di Girifalco vann direkt i Sverigedebuten. Foto: Timmy Lundegård

Magnus A Djuse: ”Det här kändes som en riktig värsting”
Dagens huvudlopp kördes däremot utanför den inledande spelformen. Fornaboda Grand Prix är ett lopp för tvååriga hästar som har körts sedan 2006. Bland de tidigare vinnarna hittas V75-stjärnorna Dreams Take Time och Re Doc, men även Lady Zappa som tidigare under säsongen segrade i Fornabodas Midsommarlopp.

Mattias Djuse är däremot loppet okrönte tränarkung och lyckades under torsdagen att få hem en ny tränarseger i loppet. Sin fjärde i loppets historia.

Efter ett lugnt tempo med tvååriga Beat It, som för dagen kördes av Magnus A Djuse, kunde hästen utan större problem avsluta det sista halvvarvet i makalösa 1.12.

Beat It var överlägsen i Fornaboda Grand Prix. Foto: Timmy Lundegård

– Det här kändes som en riktig värsting, lite racerbil över henne. Fortsätter man att ta det lugnt med den här så kommer hon nog kunna tjäna fina pengar, sade Magnus Djuse i vinnarcirkeln.

Magnus hade fin form som kusk under dagen. Förutom seger i dagens huvudlopp så kunde han köra in ytterligare två segrar, en trippel för 21-åringen som tog sina första Fornabodasegrar för säsongen.

Även hemmahästarna visade fin form. Ann-Sofi Karlsson-tränade Vincenzo gjorde ett bra lopp som trea, medan Håkan Falk blev Fornabodas främste tränare under lunchen. Där blev det en andra plats i dagens sista lopp med Cutie Käbb, körd av Carl Philip Lindblom.

– Vi är jättenöjda med insatsen. Som jag har sagt tidigare i början av säsongen, så är det kanske ingen häst som kommer att vinna många lopp, däremot en häst som kommer att kunna springa in mycket pengar. Carl Philip var även han nöjd när han kom in efter loppet. Senast var det kort distans men jag tror att hon gör sig bäst på den längre distansen, berättar en nöjd Håkan Falk efter andra platsen med Cutie Käbb.

Cutie Käbb avslutade dagen som tvåa. Foto: Timmy Lundegård

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Queen Ratzeputz – Claes Sjöström (Timo Nurmos) – 3,45
Lopp 2: Karisma Boko – Jorma Kontio (Timo Nurmos) – 1,46
Lopp 3: Global Winner – Mika Forss (Timo Nurmos) – 2,04
Lopp 4: Crak di Girifalco – Ulf Ohlsson (Timo Nurmos) – 1,91
Lopp 5: Adventure Ahead – Magnus A Djuse (Svante Båth) – 14,90
Lopp 6: Beat It – Magnus A Djuse (Mattias Djuse) – 1,36
Lopp 7: Parveny – Magnus A Djuse (Mattias Djuse) – 8,08
Lopp 8: Fjord Stina – Tom Horpestad – 19,35
Lopp 9: Duke Ratzeputz – Andreas Lövdal (Timo Nurmos) – 1,64

Körsvensligen med en tävlingsdag kvar:
1. Mika Forss (8 segrar, 5 andra, 5 tredje)
2. Claes Sjöström (6 segrar, 2 andra, 2 tredje)
3. Carl Johan Jepson (5 segrar, 5 andra, 7 tredje)
4. Andreas Lövdal (4 segrar, 2 andra, 3 tredje)
5. Björn Goop (4 segrar, 2 andra, 2 tredje)

Nästa tävlingsdag: Torsdag 19:e augusti med första start kl. 12.20.
Årsfinal med fri entré! Biljetter hämtas via tickster.com (följ länk)

Publicerad 12 augusti 2021 klockan 17:49

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Joakim Karlsson (t.v.) är årets vinnare av minnescupen Thomas Erikssons Cup. Tvåa i turneringen blev Thomas Waern (t.h.). Foto: Timmy Lundegård

Joakim blev femte vinnaren i minnescupen

I helgen spelades tenniscupen, Thomas Erikssons Cup 2022, på Lindesbergs Tennisklubbs enda grusbana. Segern gick till Joakim Karlsson, som i sin fjärde cupfinal tog en storslagen seger mot kamraten Thomas Waern och kan därmed stoltsera med titeln ”Cupens femte vinnare” i en turnering som är gjord för att hedra en långvarig ordförande.

4 juli 2022 klockan 12:17 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Det var ett redigt drag på Linde Raceway under lördagen. Foto: Timmy Lundegård

bildspel SHRA är tillbaka med högljudda krafter!

Det var högljudda och häftiga hästkrafter som visades upp när SHRA arrangerade sin första tävling på Linde Raceway efter pandemin. Fri entré lockade till sig en stor publik som äntligen fick dragracing som den var förr.
– Det är riktigt skönt att få komma igång igen. Man kände att vi var ringrostiga som fan, men nu är vi igång, säger tävlingsgeneral Mikael ”Blomman” Blomberg.

3 juli 2022 klockan 21:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Två anhållna sedan dött spädbarn hittats i bostad

Sedan tidigt på fredagsmorgonen har en större polisinsats ägt rum på en adress i södra kommundelen. ...

bildspel Leja Gruva – en fascinerande historia genom flera sekel

Leja gruvfält har en mycket gammal historia och är känd redan så långt tillbaka i tiden som fr...

bildspel Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett...

Foto: Camilla Lagerman

Äldre kvinna dog efter fallolycka – boendet anmäls till IVO

Det var i maj som den allvarliga fallolyckan inträffade på ett äldreboende i de södra delarna av Lindesbergs kommun. En äldre kvinna föll utför en stentrappa med sin rullstol och landade så illa att hon avled av sina skador fyra dagar senare. Olyckan anmäls nu till IVO, inspektionen för vård och omsorg, som en Lex Maria.

30 juni 2022 klockan 11:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Sju blev misshandlade – nu söker polisen vittnen

Som LindeNytt rapporterat tidigare, utbröt natten till midsommardagen ett större bråk vid Flugparken i centrala Lindesberg . Totalt sju personer misshandlades – varav en grovt. Nu vänder sig polisen till allmänheten för att få kontakt med vittnen till händelsen.
– Vi vill gärna ha fler vittnen och det finns säkert de som har filmat också, som vi gärna vill få kontakt med, kommenterar Emma Löthgren, förundersökningsledare vid polisen i Lindesberg.

29 juni 2022 klockan 15:58 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Marika ”trollbinder” läsarna med sin fantasyroman
Med fantasyboken "Sagan om Fornrike" gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld ...
29 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Magnus Betnér och Henrik Nyblom till Lindesberg med sin nya show
Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show "Puss & Kram" till Lindesberg den 10 september. Föreställningen, som...
28 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Man föll från tre meters höjd: ”Skadeläget är oklart”
En arbetsplatsolycka har inträffat på Hagabergsområdet i Lindesberg. Enligt polisuppgifter skall en byggnadsarbetare ha fallit från en byggstä...
28 juni 2022 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Vattenkrig var mycket uppskattat i värmen av de mindre barnen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Glädje och lek under Trygg Vuxens trivseldag

Under en klarblå himmel och strålande sol genomförde Trygg Vuxen sin trivseldag under söndagen. På schemat stod en rad olika lekar och aktiviteter där fokus låg på att ha så roligt som möjligt.
– Det här är varför jag gör sådant här, säger Sara Aspling glatt och tittar bort på några ungdomar som närmast kiknar av skratt.

27 juni 2022 klockan 11:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Sju personer misshandlades i stort bråk: ”Slagen i huvudet”

Natten till midsommardagen fick polisen in flera samtal från allmänheten gällande oroligheter i centrala Lindesberg. Enligt uppgift skall ett 15-20-tal personer ha befunnit sig i Flugparken där ett verbalt bråk eskalerade till fysiska våldsamheter.
– En person skall ha blivit slagen i huvudet med vad han uppfattade som ett järnrör, kommenterar Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

27 juni 2022 klockan 10:35 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Karnevalen i Ramsberg

Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tä...

Noraseger i Midsommarloppet

Fri entré, väl använda gratisbussar och trettio plusgrader. Det var travfest på Fornaboda när banan arrangerade sina årliga ...

Trygg Vuxen bjuder in till trivseldag

I julas agerade Sara Aspling och hennes vänner i Trygg Vuxen jultomtar, då de delade ut julklappar till ett flertal av ...

Annons

På midsommardagen är det dags för karneval i Ramsberg. Foto: Privat

Ramsberg blåser nytt liv i midsommarkarnevalen

Efter ett långt pandemiuppehåll kan nu Ramsbergs idrottsförening äntligen bjuda in till sin traditionsenliga karneval som tågar genom byn på midsommardagen. Festligheterna fortsätter sedan en bit in på kvällen vid festplatsen med musikunderhållning, café och olika typer av lotterier.
– Eftersom vi inte har någon anmälan har vi inte en aning hur många bidrag det blir, det kan bli alltifrån ett till tjugo, skrattar Hanna Toumisto, ordförande i föreningen.

23 juni 2022 klockan 13:22 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara ...

Man allvarligt skadad efter att ha klämts fast under träd

En man i 70-årsåldern har förts med ambulans till sjukhus med allvarliga skador sedan denne klä...

Midsommarfirandet i parken är inställt

Lindesbergs folkdansgille är den förening som sedan 50-talet varit med och arrangerat det traditionella ...

Här kan du fira midsommar i Lindesbergs kommun

Midsommaraftonen närmar sig och även om några platser i år inte kommer att hålla något firande, så finns ...

Fiske drog upp en vinnarfisk

I lördags arrangerades Fiskets Dag i Dalkarlshyttan. Arrangören, Lindessjöns FVO, summerar tillställningen som den bästa nå...

Arkivbilder. Foto: Fredrik Norman / Camilla Lagerman

Storbackas svar till moderaterna: ”Jag kommer fortsätta bry mig”

INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka (S) svarar på moderaternas debattsvar som publicerades under måndagen i LindeNytt.

21 juni 2022 klockan 10:09 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Fina resultat för Frövi Judo på Special Olympic Games
4 guld, 3 silver och 1 brons blev resultatet för Frövi Judo efter helgens Special Olympic Games som gick av stapeln i Malmö. Tävlingen, som är ...
20 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Moderaternas svar: Storbacka har inget mandat!
INSÄNDARE/DEBATT: Det är intressant hur kommunpolitikern Bengt Storbacka försöker att rikta fokus mot privatiseringar istället för att prata om ...
20 juni 2022 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika ...
18 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-06-17

2022-06-17

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-16

2022-06-15

2022-06-15

2022-06-14

2022-06-14

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-13

2022-06-11

2022-07-04 14:56