Visst nappar det i gruvområdet! Foto: Stripa Karpfiskeklubb

Fisketurism i Stripa inget bottennapp för sportfiskeklubb

Fiske i gruvmiljö har blivit en lyckad satsning för Stripa Karpfiskeklubb, som sedan 2016 arrenderat de gamla sligdammarna i området och förvaltat dem i sportfiskets tecken. Initialt satsades – som klubbnamnet antyder – på ett fiske inriktat på karpfiskar av olika slag, men från och med i år har man breddat konceptet genom att plantera ut ädelfisk också.
– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen och hintar om att ytterligare en uppskattad ädelfisk snart blir aktuell för fiske här.

För ett par år sedan blev Stripa Karpfiskeklubb vida känt i landet sedan man räddat ett stort antal spegelkarpar, som olovligen hade planterats ut i den konstgjorda parksjön Kumlasjön i Kumla. I samband med att sjön skulle tömmas på vatten var fiskarnas dagar räknade – ända till räddningen kom genom fiskeklubben i Lindesbergs kommun. Sedan dess simmar karparna omkring i Stripa gruvmiljö totalt ovetande (troligtvis) om hur nära vägs ände de var året 2018.

Fiskesatsningen i gruvmiljön har blivit en lyckad sådan, konstaterar Stripa Karpfiskeklubb i ett pressmeddelande. Det verkar även som att ringarna på vattnet har nått långt, långt utanför gruvgränsen och till ett land där just karpfiske är snudd på religion för många sportfiskare.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Ja, i år har det lossnat rejält med fisketurismen. Hittills i år har det lösts närmare 300 fiskekort. Det har lockat hit människor från olika delar av landet, men vi har även haft människor från andra länder här, bland annat från England där karpfisket är betydligt större än här i Sverige, säger Örjan Karlsson, som är ordförande för Stripa Karpfiskeklubb.

Satsningen i Stripa inleddes 2016. De två gamla sligdammarna på gruvområdet arrenderades och området runt dessa iordningställdes för ändamålet sportfiske.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Vi ville återuppliva dammarna som fiskevatten. Vi som har växt upp i bygden minns hur kul det var förr att åka upp till ”Röda dammarna”, som de också kallas, för att pröva fiskelyckan. På den tiden var det Stripa Gruva som ägde dammarna och som också ordnade så att fisk blev inplanterad. Det är en fin och lättillgänglig plats för den som vill fånga fin fisk och vara ute i naturen, menar Örjan Karlsson.I en av dammarna har föreningen nu kryddat på upplevelsen. Här finns sedan i somras regnbåge för den som föredrar ädelfiske framför karpfiske. Inför vintersäsongen kommer man dessutom att plantera ut öring här.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten. Nu ser vi fram emot en fin höst med fina fiskedagar – och framförallt vinterfisket då vi siktar på att sätta ut öring för den som vill kunna fånga en extra fin matfisk, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen.

Vid premiären i somras blev det stor uppslutning runt dammen och man tror även att rådande situation i landet kan ha bidragit till ett ökat intresse.

– Fisket är ju en bra sysselsättning även ur Corona-synpunkt, då man kan umgås utan att trängas.

Fotnot: Fiskekort löses på plats via Swish eller vid ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. För mer information om Stripa Karpfiskeklubb, besök deras facebooksida på denna länk.

Publicerad 6 oktober 2020 klockan 11:12


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”

Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.

2 mars 2021 klockan 10:18 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsIda Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt
Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt farligt föremål vid polishuset – man gripen misstänkt för blåljussabotage
UPPDATERAD. Polishuset och delar av kvarteret spärrades på fredagsmorgonen av för allmänheten sedan man hittat ett misstänkt farligt föremål ...
26 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget fö...
25 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.

24 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-19. Av totalt knappt 7 000 analyserade prover förra veckan var antalet positiva fall 450. Det kan jämföras med 390 fall veckan innan. Dessutom har man för närvarande brist på vaccin, detta meddelar regionen i ett pressmeddelande under tisdagen.

24 februari 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

AnnonsArkivfoto: Fredrik Norman

Minskade öppettider på kommunens bibliotek

Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till biblioteken som därför behövt minska personal. Detta meddelade Kulturenheten i ett pressmeddelande under måndagen.

23 februari 2021 klockan 09:29 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda

Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”...

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg

I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i ...

Inbrottstjuvar stal bil vid ishallen – dumpade fordonet i Frövi

Någon gång mellan fredag och lördag har inbrottstjuvar härjat vid ishallen Lindehov i ...

Det blåser nya vindar i Centerpartiet – Storm tar över efter Kleber

Centerpartiet i Lindesbergs starke man, Jonas Kleber, lämnar nu över klubban efter ...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Partiell distansundervisning även efter sportlovet
Stadsskogsskolan i Lindesberg har vid ett flertal tillfällen under hösten och vintern fått övergå till fjärrundervisning, både delvis och även...
19 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Halkan så extrem att även halkbekämpande maskiner måste krypa fram
Regn och minusgrader har resulterat i att det råder blixthalka i vårt område. Halkbekämpning pågår sedan flera timmar tillbaka - men inte i den ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Färre nya coronafall i Lindesberg
Efter att ha legat på en platå under en period om 14 dagar, rapporteras nu allt färre nya coronasmittade personer i Lindesbergs kommun. Detta ...
19 februari 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-16

2021-02-15

2021-02-15

2021-02-14

2021-02-14

2021-03-02 12:41