Visst nappar det i gruvområdet! Foto: Stripa Karpfiskeklubb

Fisketurism i Stripa inget bottennapp för sportfiskeklubb

Fiske i gruvmiljö har blivit en lyckad satsning för Stripa Karpfiskeklubb, som sedan 2016 arrenderat de gamla sligdammarna i området och förvaltat dem i sportfiskets tecken. Initialt satsades – som klubbnamnet antyder – på ett fiske inriktat på karpfiskar av olika slag, men från och med i år har man breddat konceptet genom att plantera ut ädelfisk också.
– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen och hintar om att ytterligare en uppskattad ädelfisk snart blir aktuell för fiske här.

För ett par år sedan blev Stripa Karpfiskeklubb vida känt i landet sedan man räddat ett stort antal spegelkarpar, som olovligen hade planterats ut i den konstgjorda parksjön Kumlasjön i Kumla. I samband med att sjön skulle tömmas på vatten var fiskarnas dagar räknade – ända till räddningen kom genom fiskeklubben i Lindesbergs kommun. Sedan dess simmar karparna omkring i Stripa gruvmiljö totalt ovetande (troligtvis) om hur nära vägs ände de var året 2018.

Fiskesatsningen i gruvmiljön har blivit en lyckad sådan, konstaterar Stripa Karpfiskeklubb i ett pressmeddelande. Det verkar även som att ringarna på vattnet har nått långt, långt utanför gruvgränsen och till ett land där just karpfiske är snudd på religion för många sportfiskare.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Ja, i år har det lossnat rejält med fisketurismen. Hittills i år har det lösts närmare 300 fiskekort. Det har lockat hit människor från olika delar av landet, men vi har även haft människor från andra länder här, bland annat från England där karpfisket är betydligt större än här i Sverige, säger Örjan Karlsson, som är ordförande för Stripa Karpfiskeklubb.

Satsningen i Stripa inleddes 2016. De två gamla sligdammarna på gruvområdet arrenderades och området runt dessa iordningställdes för ändamålet sportfiske.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Vi ville återuppliva dammarna som fiskevatten. Vi som har växt upp i bygden minns hur kul det var förr att åka upp till ”Röda dammarna”, som de också kallas, för att pröva fiskelyckan. På den tiden var det Stripa Gruva som ägde dammarna och som också ordnade så att fisk blev inplanterad. Det är en fin och lättillgänglig plats för den som vill fånga fin fisk och vara ute i naturen, menar Örjan Karlsson.I en av dammarna har föreningen nu kryddat på upplevelsen. Här finns sedan i somras regnbåge för den som föredrar ädelfiske framför karpfiske. Inför vintersäsongen kommer man dessutom att plantera ut öring här.

Foto: Stripa Karpfiskeklubb

– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten. Nu ser vi fram emot en fin höst med fina fiskedagar – och framförallt vinterfisket då vi siktar på att sätta ut öring för den som vill kunna fånga en extra fin matfisk, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen.

Vid premiären i somras blev det stor uppslutning runt dammen och man tror även att rådande situation i landet kan ha bidragit till ett ökat intresse.

– Fisket är ju en bra sysselsättning även ur Corona-synpunkt, då man kan umgås utan att trängas.

Fotnot: Fiskekort löses på plats via Swish eller vid ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. För mer information om Stripa Karpfiskeklubb, besök deras facebooksida på denna länk.

Publicerad 6 oktober 2020 klockan 11:12


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Läsarbild. Foto: Hanna Johansson

Stort pådrag i Storå efter larm om brand vid äldreboende

Strax före klockan 18 på onsdagskvällen, larmades Nerikes Brandkår till en lägenhetsbrand i Storå. Branden hade uppstått i en lägenhet tillhörande äldreboendet på orten. Dessbättre var situationen snabbt under kontroll och ingen person skall ha skadats.
– Personen som bor i lägenheten är anträffad, han befann sig utanför boendet och skall inte vara skadad, uppger polisens presstalesperson, Stefan Wickberg.

21 oktober 2020 klockan 19:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

AnnonsGenrebild. Foto: Fredrik Norman

Brand i äldreboende: ”Rökdykare har gått in”

Just nu bekämpar Nerikes Brandkår en brand i ett äldreboende i Storå. Enligt polisens uppgifter skall det brinna i köket.
– Det här inkom klockan 17.57. Rökdykare har gått in. Mer än så vet jag inte för tillfället, kommenterar Stefan Wickberg, presstalesperson vid polisen i Bergslagen.

21 oktober 2020 klockan 18:19 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Flera viltolyckor på kort tid: ”Ökad risk på hösten och vintern”

Under veckan har flertalet viltolyckor inträffat i vårt område - och även ...

Coronaläget: Alla länsinvånare uppmanas att följa de allmänna råden

Antalet covid-smittade personer i Örebro län fortsätter att öka. Inför stundande h...

Hagaberg ska bli framtidens stadsdel i Lindesberg

PRESSMEDDELANDE: Nu börjar en förändringsresa i Lindesberg som många Lindesbergare – på olika sätt – ...

Jonatan Björkman, Adam Thybeck och Benito Skarp bildar Mt. Seaside, som nu släppt en EP till minne av sin vän, Josefine. Foto: Benito Skarp

Sorgen efter vännens plötsliga död präglar deras musik

Det har nu gått sex månader sedan den där ödesdigra dagen i april, då deras vän Josefine under ännu oklara omständigheter gick bort alldeles för tidigt blott 22 år gammal. Under halvåret som har passerat har killarna i Mt. Seaside använt sin kreativa sida för att ta sig igenom sorgen, något som resulterade i EP:n ”I Am Loud”, som är en hyllning till deras saknade vän.
– Bara några dagar efter att hon hade gått bort satt jag hemma med gitarren och skrev, berättar Jonatan Björkman.

20 oktober 2020 klockan 07:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ett snöfallsområde är på väg mot Lindesbergsområdet. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

SMHI varnar för snöfall

Under tisdagen förväntas ett snöfallsområde dra in över den norra länsdelen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av att det förväntas komma upp till 5 centimeter snö under relativt kort tid. Samtidigt betonas att snön med största sannolikhet blir ett väldigt kortvarigt inslag.

19 oktober 2020 klockan 11:42 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Man anhållen för misshandel av partner
En man i 40-årsåldern har anhållits misstänkt för att ha misshandlat en kvinna under söndagen. Enligt polisen rör det sig om våld i nära ...
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

KD vill se ung omsorg inom äldreomsorgen
Låt ungdomar få arbeta med våra äldre och ge dem en mer meningsfull vardag med social gemenskap. Detta tycker Kristdemokraterna i Lindesberg.
19 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Förlust efter utdragen straffläggning
Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avg...
18 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Teknos AB planerar att stänga produktionen i Vedevåg

Den finskägda jättekoncernen Teknos AB planerar att stänga ned sin verksamhet i Vedevåg, något som påverkar ett trettiotal arbetstillfällen. Den informationen fick personalen under ett möte tidigare i veckan.

16 oktober 2020 klockan 13:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Replik till Sveaskog: ”…vad vet jag, som bara bor mitt i skogen”

Lars Flamme, som initierat debatten rörande skogsavverkning i området ...

Förlust efter en ljus inledning

Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kä...

Miljardkontrakt till lokal byggfirma när Coop bygger gigantisk terminal

Tommy Allström Byggproduktion AB i Lindesberg har fått i uppdrag att bygga Coop:s nya ...

AnnonsEtt av Lindlövens målförsök där Anton Toolanen drog iväg ett skott i den andra perioden Foto: Timmy Lundegård

Ny förlust på hemmaisen

Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, tabellettan HC Dalen stod som motståndare och visade direkt kvalitet i sitt spel där smålänningarna kunde sno åt sig tre nya poäng.

15 oktober 2020 klockan 22:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kroppskultur på hög nivå

På lördag visas balett på bio - för första gången i Lindesberg. Det är något som gläder Aksana Lodhi. Hon och Fanny Nelson...

100 000 kronor samlades in trots pandemin

Lite drygt 100 000 kronor samlade Världens Barn Lindesberg in fram till mitten av oktober - trots ett mycket svårt ...

Ny succé för parahandbollen

Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens ...

Coronaläget: Fortsatt ökning av covid-19 i länet

I en ny lägesrapport från Region Örebro Län kommer uppgifter om att spridningen av covid-19 fortsätter ...

Regionen behöver en omstart

INSÄNDARE/DEBATT: Region Örebro läns två ledande politiker har tillsammans med sina närmaste tjänstemän lyckats avskaffa prim...

Bergslagens Sparbank avsätter ytterligare 1 miljon till föreningslivet

PRESSMEDDELANDE: Coronapandemin fortsätter att slå hårt mot föreningslivet. Därför...

Jens Isemo, vd på Linde energi. Foto: Linde energi

Får guldmedalj för grönt arbete: ”Hållbarhet genomsyrar hela Linde energi”

PRESSMEDDELANDE: Förra året var första gången Linde energi utvärderades enligt den internationellt erkända EcoVadis-metoden. När årets resultat publicerats står det klart att det kommunägda bolaget förbättrat sitt hållbarhetsarbete, når målet att samtliga utvärderade områden ska vara gröna och därmed står sig ännu bättre i internationell jämförelse.

13 oktober 2020 klockan 10:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Storbacka föreslås bli ordförande för kommunstyrelsen
Socialdemokraterna i Lindesberg föreslår nu att Bengt Storbacka skall efterträda Irja Gustavsson som kommunstyrelsens ordförande. Detta beslut ...
13 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Misstänkt anlagd brand vid återvinningsstation
Tidigt på måndagsmorgonen larmades Nerikes Brandkår ut till en brand intill Högstadieplan i Lindesberg. På plats kunde man konstatera att det ...
12 oktober 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs unga artister sjunger för Världens Barn
- Jag har bett om att få vara med i konserten! För det är inte bara en konsert - pengarna går till något viktigt, markerar Matilda Klack.
12 oktober 2020 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-12

2020-10-12

2020-10-12

2020-10-10

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-09

2020-10-08

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-07

2020-10-21 21:40