Visst nappar det i gruvområdet! Foto: Stripa Karpfiskeklubb
Fisketurism i Stripa inget bottennapp för sportfiskeklubb
Fiske i gruvmiljö har blivit en lyckad satsning för Stripa Karpfiskeklubb, som sedan 2016 arrenderat de gamla sligdammarna i området och förvaltat dem i sportfiskets tecken. Initialt satsades – som klubbnamnet antyder – på ett fiske inriktat på karpfiskar av olika slag, men från och med i år har man breddat konceptet genom att plantera ut ädelfisk också.
– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen och hintar om att ytterligare en uppskattad ädelfisk snart blir aktuell för fiske här.
För ett par år sedan blev Stripa Karpfiskeklubb vida känt i landet sedan man räddat ett stort antal spegelkarpar, som olovligen hade planterats ut i den konstgjorda parksjön Kumlasjön i Kumla. I samband med att sjön skulle tömmas på vatten var fiskarnas dagar räknade – ända till räddningen kom genom fiskeklubben i Lindesbergs kommun. Sedan dess simmar karparna omkring i Stripa gruvmiljö totalt ovetande (troligtvis) om hur nära vägs ände de var året 2018.
Fiskesatsningen i gruvmiljön har blivit en lyckad sådan, konstaterar Stripa Karpfiskeklubb i ett pressmeddelande. Det verkar även som att ringarna på vattnet har nått långt, långt utanför gruvgränsen och till ett land där just karpfiske är snudd på religion för många sportfiskare.
– Ja, i år har det lossnat rejält med fisketurismen. Hittills i år har det lösts närmare 300 fiskekort. Det har lockat hit människor från olika delar av landet, men vi har även haft människor från andra länder här, bland annat från England där karpfisket är betydligt större än här i Sverige, säger Örjan Karlsson, som är ordförande för Stripa Karpfiskeklubb.
Satsningen i Stripa inleddes 2016. De två gamla sligdammarna på gruvområdet arrenderades och området runt dessa iordningställdes för ändamålet sportfiske.
– Vi ville återuppliva dammarna som fiskevatten. Vi som har växt upp i bygden minns hur kul det var förr att åka upp till ”Röda dammarna”, som de också kallas, för att pröva fiskelyckan. På den tiden var det Stripa Gruva som ägde dammarna och som också ordnade så att fisk blev inplanterad. Det är en fin och lättillgänglig plats för den som vill fånga fin fisk och vara ute i naturen, menar Örjan Karlsson.I en av dammarna har föreningen nu kryddat på upplevelsen. Här finns sedan i somras regnbåge för den som föredrar ädelfiske framför karpfiske. Inför vintersäsongen kommer man dessutom att plantera ut öring här.
– Vi har haft stor efterfrågan på just regnbågsfisket, då till exempel Larssjön och Smedsjön nyligen lagt ner verksamheten. Nu ser vi fram emot en fin höst med fina fiskedagar – och framförallt vinterfisket då vi siktar på att sätta ut öring för den som vill kunna fånga en extra fin matfisk, säger Patric Larsson, som är mediaansvarig i föreningen.
Vid premiären i somras blev det stor uppslutning runt dammen och man tror även att rådande situation i landet kan ha bidragit till ett ökat intresse.
– Fisket är ju en bra sysselsättning även ur Corona-synpunkt, då man kan umgås utan att trängas.
Fotnot: Fiskekort löses på plats via Swish eller vid ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. För mer information om Stripa Karpfiskeklubb, besök deras facebooksida på denna länk.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
14 november 2024 klockan 10:08 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...