Stor dramatik utbröt i centrala Lindesberg på torsdagen. Vid ettiden fick räddningstjänsten larm om att en brand utbrutit i Kristinaskolan och att flera personer var instängda i lokalerna – varav flertalet var elever.
I skolans ena trapphus hittade rökdykarna orsaken till rökutvecklingen. Två elektriker hade arbetat med ledningar och orsakat en kortslutning av allvarlig art. Trapphuset rökfylldes och skolan utrymdes på elever. Men flera elever i sjätteklass hann aldrig ut och blev därför fast inne i en lektionssal i väntan på hjälp.
De två elektrikerna skadades vid smällen och blev liggandes i den farliga röken varför varje sekund kunde vara livsavgörande. Deras liv låg nu i händerna på brandmännen.
Och ungefär nu är det dags att avslöja att allt detta bara var på låtsats. All denna dramatik var bara en brandövning för räddningstjänstens heltidspersonal.
Gunnar Karlsson på räddningstjänsten berättar att han fått i uppdrag att iscensätta ett mycket allvarligt scenario för att mannarna skall få praktisk övning i sådana här situationer, som tack och lov är ovanliga.
-Brand i skola med elever kvar i byggnaden är ett skräckscenario och just därför valde jag att lägga upp dagens övning så här. Dessutom försvårade jag det hela med att låta två elektriker ligga skadade i trapphuset, detta i syfte att befälet på plats snabbt måste fatta viktiga beslut, förklarar Gunnar.
Eleverna hade fått i uppgift att ”göra det så realistiskt som möjligt”. Det vill säga att de förtvivlat skulle ropa på hjälp och ställa brandmännen på prov. Och det gjorde de riktigt bra också. Ropen på hjälp övergick dock väldigt snabbt till ”wow” och skratt när de fick åka med ner till fast mark i korgen.
Fotnot: Endast ett fåtal personer kände till övningen i förväg. Detta hölls hemligt för att brandmännen inte skulle få chansen att förbereda sig för den uppgift de stod inför.
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.