Folkpartiet anser att Ceders förslag är odemokratiskt

För en vecka sedan kunde LindeNytt rapportera att kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, vill slopa dagens politiska organisation. Nu replikerar Folkpartiets Göran Gustavsson och Per Carlström på KS-ordförandens utspel och kallar förslaget odemokratiskt.

I en debattartikel skriver Folkpartiets duo att ett slopande av nämnder, för en mer toppstyrd politiskt organisation, är ett effektivt sätt att förhindra insyn och ge mer makt åt ett fåtal i toppen. (Läs tidigare artikel) Debattartikeln finns att läsa i sin helhet nedan.

Det odemokratiska beslutet att vilja ta bort nämnderna i Lindesbergs kommun.
Det har kommit till vår kännedom att kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder vill ta bort alla nämnder i Lindesbergs kommun och i stället lägga dem som utskott under kommunstyrelsen.

Det är ett effektivt sätt att förhindra insyn, dels från medborgarna, men även för de mindre partierna som inte kommer att få representeras i utskotten. Allt med en hänvisning till att det ska bli billigare. Om Ceders förslag blir verklighet så kommer det bli stark maktförskjutning till ett fåtal individer. Alla kommunmedborgare som vill kan idag ha ett engagemang och delaktigt och det lär inte öka om man tar bort alla nämnder och koncentrera inflytande till färre personer. Folkpartiets uppfattning är att alla personer som vi träffar i nämnderna har ett starkt engagemang för frågeställningarna inom sin nämnd oavsett sin politiska hemvist.
Att minska antalet förtroendevalda och ta bort antalet nämnder är helt fel väg att gå och besparingen blir totalt sett marginell och förödande ur ett demokratiskt perspektiv för kommunmedborgarna. En kommun av flera som har provat på detta med utskott istället för nämnder är Laxå. De gick tillbaka till nämnder igen då det blev för mycket arbete att sätta sig in i alla frågor, då man inte längre kunde dela upp dem i olika områden.

Det som kan ha föranlett Ceders förslag var ett var ett besök av kommunstyrelsen och tjänstemän i Arvika för ett tag sedan. Det framkom att det har tagit över tre år innan det blev omgjort och kanske redan efter nästa val går man tillbaka till det gamla.

På en punkt så kan vi dock hålla med Ceder om vikten av engagemang och delaktighet för flera. Kommunens fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ behöver förändras då ett antal ledamöter verkar skrämda av sitt parti till en total tystnad och endast vågar yttra sig vid röstning enligt partilinjen med ja eller nej. Om det är någon kommunmedborgare som inte tror att det förhåller sig på det viset rekommenderas att bevista ett fullmäktige för att själva se att det är så. Folkpartiet vill ha en levande debatt och alla ska komma till tals och kunna säga vad tycker oavsett politisk hemvist, kön eller ålder.

I kommunens bolag är enbart de största partierna representerade. Övriga partier får i mån av plats ersättarplatser, som innebär att de ej får närvara, ej heller om en ledamot är sjuk. Endast om en ledamot avlider, då väljs en ny av bolagsstyrelsen, ersättaren kommer inte på fråga.

Kommunen har en rad olika bolag som vid sidan av kommunen lever ett eget liv genom att de som sitter i bolagsstyrelsen i sin egenskap alltid ska gå på de grunderna att försvara bolagets bästa enligt aktiebolagens regler.

Vi folkpartister Liberalerna föreslår istället
Att de kommunala bolags styrelser för bolagen slopas och kommunstyrelsen blir bolagsstyrelse. Bolagen läggs direkt under kommunstyrelsen, där har ändå de ledande ledamöternas arvoden för sina kommunalrådsposter, likadant med de två ledande oppositionsråden. Detta ger också totalt sett en besparing av de politiska kostnaderna för kommunen.
Det skulle väsentligt öka medborgarnas insyn i hur bolagen sköts, genom sina politiska företrädare i kommunstyrelsen.

Bolagen ska ta självständiga beslut om bolagens bästa, ej det som är bäst för kommunen och så gör de i många fall utan styrning från politikerna, men inte alltid. Det vore enligt vårt sätt att se det, betydligt rakare att kommunstyrelsen som har hand om de verksamheter som bolagen sköter har en övergripande samlad blick över verksamheterna och se till att det alltid gynnar kommunens invånare. Varje gång som man påpekar felaktigheter hänvisar Anders Ceder med flera att bolagen är sina egna beslutare men så är det inte. De gör mer eller mindre det Anders Ceder säger åt dem att göra.

Kommunen höjde skatten med en krona, trots att kommunen fick tillbaka 25 miljoner i försäkringspengar. Nu står kommunen åter med en nästan tom kassa med stora besparingar som följd. Kanske även de 25 miljoner som vi även i år får tillbaka kommer att räcka, vem vet det idag. Även nästa år kommer 11-12 miljoner i återbäring från för mycket inbetalade försäkringarna.

Ett vanligt förekommande argument till att inte genomföra bra förslag som inkommer är att arbetet pågår. Ett exempel är den fördjupade översiktsplanen för Lindesberg, som man inte vill ta i men arbetet pågår. Man hänvisar allt mera till detta argument när något ska göras, vare sig det gäller cykelbanor eller var det ska få byggas någonstans att arbetet pågår. Det går inte att år efter år skylla på att tjänstemännen inte gör något eller att länsstyrelsen har omöjliga krav som inte går att uppfylla när det gäller byggnationer.

Nej förpassa Ceders tokiga förslag med utskott istället för nämnder till där det hör hemma i papperskorgen i hans egen kammare. Sätt även igång arbetet med den fördjupade översiktsplanen, för bland annat de bostadslösas skull. Skyll sen inte allt som inte går att bygga på en omöjlig länsstyrelse. Bygg istället utifrån de regler som gäller. Alla genvägar blir oftast senvägar.

För Folkpartiet Liberalerna
Ordförande Göran Gustavsson
Sekreterare Per Carlström

Publicerad 23 september 2013 klockan 08:42

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?

INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.

20 april 2021 klockan 09:29 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig

UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.

19 april 2021 klockan 14:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är f...

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om ...

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

16 april 2021 klockan 13:32 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna
Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 ...
15 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor
Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.
14 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Annons


Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad

Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift skall kvinnan ha blivit hotad då hon bad om att få se legitimation av en yngre kille som ville handla tobaksvaror.

9 april 2021 klockan 10:21 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge

Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillf...

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget

Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden ...

Påskpyntade rondeller utsattes för sabotage: ”Jättetråkigt”

De fyra påskkärringarna, som hade placerats i rondellen vid Lidl, överlevde inte p...

Kastade molotovcocktail mot bil – polisen jagade bilbrännare i natt

Natten till tisdag jagade polisen en bilbrännare i Storå. Vittnen har berättat hur ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Glad Påsk!

LindeNytts redaktion önskar alla läsare och annonsörer en riktigt Glad Påsk! //Red.

Felix Hansson visste att finalägget fanns i Flugparken i Lindesberg. Foto: Jennie Larsson

bildspel Påskäggsjakten är avslutad – här är vinnarna

Det var ett rekordstort deltagande i LindeNytts påskäggsjakt i år, vilket är otroligt roligt! Samtliga vinnare är utsedda och alla priser delades under långfredagen ut av påskvärdarna Happy och Ester. LindeNytt vill med detta rikta ett äggstremt stort tack till veckans alla tävlingssponsorer ICA Supermarket, Lågprisvaruhuset Mejk och 37:an.

2 april 2021 klockan 17:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordnotering i antal covidfall: 128 på en vecka
Smittspridningen är uppe på en rekordhög nivå i Lindesbergs kommun, hela 128 bekräftade fall av covid-19 har rapporterats under de senaste 7 ...
2 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SPF-Seniorerna i norra länsdelen värnar om Lindesbergs lasarett
INSÄNDARE/DEBATT: Vårt lasarett har tidigare betraktats som ett akutsjukhus. Vi inom SPF-Seniorerna ser inte längre att vi kan kalla det för det, ...
2 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Fototävlingen avgjord – bildkavalkad
Totalt 20 bidrag, alla med härliga och roliga tolkningar av temat vår/påsk, kom in till LindeNytts fototävling. Juryn har överlagt, röstat och...
1 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

2021-03-29

2021-03-29

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-26

2021-03-25

2021-03-25

2021-03-24

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-20 17:44