Folkpartiet anser att Ceders förslag är odemokratiskt

För en vecka sedan kunde LindeNytt rapportera att kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, vill slopa dagens politiska organisation. Nu replikerar Folkpartiets Göran Gustavsson och Per Carlström på KS-ordförandens utspel och kallar förslaget odemokratiskt.

I en debattartikel skriver Folkpartiets duo att ett slopande av nämnder, för en mer toppstyrd politiskt organisation, är ett effektivt sätt att förhindra insyn och ge mer makt åt ett fåtal i toppen. (Läs tidigare artikel) Debattartikeln finns att läsa i sin helhet nedan.

Det odemokratiska beslutet att vilja ta bort nämnderna i Lindesbergs kommun.
Det har kommit till vår kännedom att kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder vill ta bort alla nämnder i Lindesbergs kommun och i stället lägga dem som utskott under kommunstyrelsen.

Det är ett effektivt sätt att förhindra insyn, dels från medborgarna, men även för de mindre partierna som inte kommer att få representeras i utskotten. Allt med en hänvisning till att det ska bli billigare. Om Ceders förslag blir verklighet så kommer det bli stark maktförskjutning till ett fåtal individer. Alla kommunmedborgare som vill kan idag ha ett engagemang och delaktigt och det lär inte öka om man tar bort alla nämnder och koncentrera inflytande till färre personer. Folkpartiets uppfattning är att alla personer som vi träffar i nämnderna har ett starkt engagemang för frågeställningarna inom sin nämnd oavsett sin politiska hemvist.
Att minska antalet förtroendevalda och ta bort antalet nämnder är helt fel väg att gå och besparingen blir totalt sett marginell och förödande ur ett demokratiskt perspektiv för kommunmedborgarna. En kommun av flera som har provat på detta med utskott istället för nämnder är Laxå. De gick tillbaka till nämnder igen då det blev för mycket arbete att sätta sig in i alla frågor, då man inte längre kunde dela upp dem i olika områden.

Det som kan ha föranlett Ceders förslag var ett var ett besök av kommunstyrelsen och tjänstemän i Arvika för ett tag sedan. Det framkom att det har tagit över tre år innan det blev omgjort och kanske redan efter nästa val går man tillbaka till det gamla.

På en punkt så kan vi dock hålla med Ceder om vikten av engagemang och delaktighet för flera. Kommunens fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ behöver förändras då ett antal ledamöter verkar skrämda av sitt parti till en total tystnad och endast vågar yttra sig vid röstning enligt partilinjen med ja eller nej. Om det är någon kommunmedborgare som inte tror att det förhåller sig på det viset rekommenderas att bevista ett fullmäktige för att själva se att det är så. Folkpartiet vill ha en levande debatt och alla ska komma till tals och kunna säga vad tycker oavsett politisk hemvist, kön eller ålder.

I kommunens bolag är enbart de största partierna representerade. Övriga partier får i mån av plats ersättarplatser, som innebär att de ej får närvara, ej heller om en ledamot är sjuk. Endast om en ledamot avlider, då väljs en ny av bolagsstyrelsen, ersättaren kommer inte på fråga.

Kommunen har en rad olika bolag som vid sidan av kommunen lever ett eget liv genom att de som sitter i bolagsstyrelsen i sin egenskap alltid ska gå på de grunderna att försvara bolagets bästa enligt aktiebolagens regler.

Vi folkpartister Liberalerna föreslår istället
Att de kommunala bolags styrelser för bolagen slopas och kommunstyrelsen blir bolagsstyrelse. Bolagen läggs direkt under kommunstyrelsen, där har ändå de ledande ledamöternas arvoden för sina kommunalrådsposter, likadant med de två ledande oppositionsråden. Detta ger också totalt sett en besparing av de politiska kostnaderna för kommunen.
Det skulle väsentligt öka medborgarnas insyn i hur bolagen sköts, genom sina politiska företrädare i kommunstyrelsen.

Bolagen ska ta självständiga beslut om bolagens bästa, ej det som är bäst för kommunen och så gör de i många fall utan styrning från politikerna, men inte alltid. Det vore enligt vårt sätt att se det, betydligt rakare att kommunstyrelsen som har hand om de verksamheter som bolagen sköter har en övergripande samlad blick över verksamheterna och se till att det alltid gynnar kommunens invånare. Varje gång som man påpekar felaktigheter hänvisar Anders Ceder med flera att bolagen är sina egna beslutare men så är det inte. De gör mer eller mindre det Anders Ceder säger åt dem att göra.

Kommunen höjde skatten med en krona, trots att kommunen fick tillbaka 25 miljoner i försäkringspengar. Nu står kommunen åter med en nästan tom kassa med stora besparingar som följd. Kanske även de 25 miljoner som vi även i år får tillbaka kommer att räcka, vem vet det idag. Även nästa år kommer 11-12 miljoner i återbäring från för mycket inbetalade försäkringarna.

Ett vanligt förekommande argument till att inte genomföra bra förslag som inkommer är att arbetet pågår. Ett exempel är den fördjupade översiktsplanen för Lindesberg, som man inte vill ta i men arbetet pågår. Man hänvisar allt mera till detta argument när något ska göras, vare sig det gäller cykelbanor eller var det ska få byggas någonstans att arbetet pågår. Det går inte att år efter år skylla på att tjänstemännen inte gör något eller att länsstyrelsen har omöjliga krav som inte går att uppfylla när det gäller byggnationer.

Nej förpassa Ceders tokiga förslag med utskott istället för nämnder till där det hör hemma i papperskorgen i hans egen kammare. Sätt även igång arbetet med den fördjupade översiktsplanen, för bland annat de bostadslösas skull. Skyll sen inte allt som inte går att bygga på en omöjlig länsstyrelse. Bygg istället utifrån de regler som gäller. Alla genvägar blir oftast senvägar.

För Folkpartiet Liberalerna
Ordförande Göran Gustavsson
Sekreterare Per Carlström

Publicerad 23 september 2013 klockan 08:42

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Malin och Björn Persson är Lindegårdens nya entreprenörer. Foto: Camilla Lagerman

Krögarparet tar över Lindegården

Tidigare under sommaren meddelade Lindegårdens dåvarande entreprenör att man inte såg något annat val än att försätta bolaget i konkurs. Dock kommer det anrika värdshuset inte att stå utan krögare länge, då Malin och Björn Persson nu tar över rodret.

10 juli 2020 klockan 13:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


David Nordlander och Anna Lindberg ordnar dressyrläger i Lindesberg i sommar. Foto: Privat

Lindeföretagets weekendläger blev en galopperande succé

När ridresor till soliga länder i Europa plötsligt kändes avlägnsa på grund av den envisa coronapandemin vändes blickarna inåt landet och till det som fanns inom Sveriges gränser. Något som bidrog till att Lindeföretaget Stall Equi Education fick sina weekendläger fullbokade på bara tio dagar.

10 juli 2020 klockan 10:40 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Far och son driver jaktbutiken med det lilla extra

När Magnus Meriläinen startade sitt företag MM Hunt & Forestry 2015 var den huvudsakliga inriktningen ...

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver...

Ett nödvattensläp kommer att ställas ut vid korsningen Östermalmsvägen/Vendevägen. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Vattenläcka medför att hushåll blir utan vatten

Sent på tisdagskvällen upptäcktes en vattenläcka på Östermalmsvägen i Lindesberg. Skadan är lokaliserad och ett 20-tal fastigheter kommer under onsdagen att vara utan dricksvatten medan reparationsarbetet pågår.

8 juli 2020 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto. Foto: Emmy Vesterberg

Hemestra i Bergslagen i sommar!

INSÄNDARE: Nu är vi inne i semesterperioden och många ser fram emot en skön ledighet. Ofta förknippas semester med resor, men i dessa tider kan det vara värt att påminna om att semestern lika gärna kan handla om att göra något annorlunda på hemmaplan. Gör någonting du inte brukar! Vi kristdemokrater i norra länsdelen vill därför passa på att påminna om allt som finns att upptäcka i vår del av Örebro län.

8 juli 2020 klockan 11:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen
Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren...
7 juli 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fyndläge när Bergslagens Loppishelg återkommer
Turistbyråerna i Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg hoppas kunna upprepa succén från förra året när Bergslagens Loppishelg å...
7 juli 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs kommun satsar på 12-stegsbehandling
PRESSMEDDELANDE: Nu finns möjligheten för invånare i Lindesbergs kommun som har problem med alkohol eller droger att gå 12-stegsbehandling. ...
7 juli 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Vattnet är igång och därmed är Flugparken färdig. Foto: Camilla Lagerman

Brunnskaret porlar åter av liv

Efter ett tags vila porlar nu vattnet åter ur det gamla brunnskaret i Flugparken. Dessutom har det nu fått tillökning i familjen av ytterligare fem små vattenkällor som skickar vattenstrålar i varierande storlek ur marken.

6 juli 2020 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Många elkunder blir vilseledda av telefonförsäljare. Foto: Linde energi.

Vilseledande marknadsföring och aggressiva metoder lurar elkunder

PRESSMEDDELANDE: Konsumentverket har granskat elavtal som marknadsförs med det tilltalande ”El till inköpspris” och kommit fram till att det är vilseledande för dig som kund, eftersom avgifter och påslag tillkommer. Dessutom blir det vanligare att småföretagare utsätts för intensiva påtryckningar och luras att signera fullmakter och inleda mindre fördelaktiga avtal. Det är en bild vi på Linde energi känner igen, då många kunder hör av sig och känner sig lurade av ivriga telefonförsäljare.

6 juli 2020 klockan 10:08 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

En person till sjukhus efter misshandel

En person fick under fredagskvällen föras till sjukhus med lindriga skador efter en misshandel i de centrala delarna av...

Nyklippt och friserat längs sjön

Under torsdagen rapporterade LindeNytt om att flera klagomål kommit in från allmänheten gällande igenväxta motionsspår l...

Dags att nominera kandidater till Harmonis kulturstipendium

I november är det dags att för fjärde året i rad dela ut Manskören Harmonis kulturstipendium, ...

Annons


Arkivfoto: Fredrik Norman

Vill vi ha en sjukstuga i Lindesberg?

Debatten om framtiden för Lindesbergs lasarett fortsätter. Den pensionerade läkaren Ingemar Engstrand skriver nedan ett svar till Centerpartiets Charlotte Edberger.

3 juli 2020 klockan 10:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kvinna föll i sjön – fick hjälpas upp av räddningstjänsten

Vid 16-tiden på torsdagen larmade SOS Alarm räddningstjänsten om ett befarat ...

Uppskattat musikläger på Hillstreet

För tredje året i rad anordnar Studiefrämjandet tillsammans med Lindesbergs kommun ett musikläger för barn och ...

Många klagomål på igenväxt motionsspår

Gräset har tagit över vissa sträckor av motionsspåret Lindessjön Runt. Många har reagerat på att spåret nu ...

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med f...

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om partiet står kvar bakom beslutet september 2019 att akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett ska stängas hela året halva dygnet för patienter inom kirurgi, ortopedi och urologi.

1 juli 2020 klockan 11:00 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott
UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmänheten polisen om att man hade hört en hög smäll i bostadsområ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar
Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. ...
30 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält
Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på ...
30 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-29

2020-06-29

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-27

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-26

2020-06-25

2020-06-25

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-07-12 14:14