Folkpartiet anser att Ceders förslag är odemokratiskt

För en vecka sedan kunde LindeNytt rapportera att kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, vill slopa dagens politiska organisation. Nu replikerar Folkpartiets Göran Gustavsson och Per Carlström på KS-ordförandens utspel och kallar förslaget odemokratiskt.

I en debattartikel skriver Folkpartiets duo att ett slopande av nämnder, för en mer toppstyrd politiskt organisation, är ett effektivt sätt att förhindra insyn och ge mer makt åt ett fåtal i toppen. (Läs tidigare artikel) Debattartikeln finns att läsa i sin helhet nedan.

Det odemokratiska beslutet att vilja ta bort nämnderna i Lindesbergs kommun.
Det har kommit till vår kännedom att kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder vill ta bort alla nämnder i Lindesbergs kommun och i stället lägga dem som utskott under kommunstyrelsen.

Det är ett effektivt sätt att förhindra insyn, dels från medborgarna, men även för de mindre partierna som inte kommer att få representeras i utskotten. Allt med en hänvisning till att det ska bli billigare. Om Ceders förslag blir verklighet så kommer det bli stark maktförskjutning till ett fåtal individer. Alla kommunmedborgare som vill kan idag ha ett engagemang och delaktigt och det lär inte öka om man tar bort alla nämnder och koncentrera inflytande till färre personer. Folkpartiets uppfattning är att alla personer som vi träffar i nämnderna har ett starkt engagemang för frågeställningarna inom sin nämnd oavsett sin politiska hemvist.
Att minska antalet förtroendevalda och ta bort antalet nämnder är helt fel väg att gå och besparingen blir totalt sett marginell och förödande ur ett demokratiskt perspektiv för kommunmedborgarna. En kommun av flera som har provat på detta med utskott istället för nämnder är Laxå. De gick tillbaka till nämnder igen då det blev för mycket arbete att sätta sig in i alla frågor, då man inte längre kunde dela upp dem i olika områden.

Det som kan ha föranlett Ceders förslag var ett var ett besök av kommunstyrelsen och tjänstemän i Arvika för ett tag sedan. Det framkom att det har tagit över tre år innan det blev omgjort och kanske redan efter nästa val går man tillbaka till det gamla.

På en punkt så kan vi dock hålla med Ceder om vikten av engagemang och delaktighet för flera. Kommunens fullmäktige som är kommunens högsta beslutande organ behöver förändras då ett antal ledamöter verkar skrämda av sitt parti till en total tystnad och endast vågar yttra sig vid röstning enligt partilinjen med ja eller nej. Om det är någon kommunmedborgare som inte tror att det förhåller sig på det viset rekommenderas att bevista ett fullmäktige för att själva se att det är så. Folkpartiet vill ha en levande debatt och alla ska komma till tals och kunna säga vad tycker oavsett politisk hemvist, kön eller ålder.

I kommunens bolag är enbart de största partierna representerade. Övriga partier får i mån av plats ersättarplatser, som innebär att de ej får närvara, ej heller om en ledamot är sjuk. Endast om en ledamot avlider, då väljs en ny av bolagsstyrelsen, ersättaren kommer inte på fråga.

Kommunen har en rad olika bolag som vid sidan av kommunen lever ett eget liv genom att de som sitter i bolagsstyrelsen i sin egenskap alltid ska gå på de grunderna att försvara bolagets bästa enligt aktiebolagens regler.

Vi folkpartister Liberalerna föreslår istället
Att de kommunala bolags styrelser för bolagen slopas och kommunstyrelsen blir bolagsstyrelse. Bolagen läggs direkt under kommunstyrelsen, där har ändå de ledande ledamöternas arvoden för sina kommunalrådsposter, likadant med de två ledande oppositionsråden. Detta ger också totalt sett en besparing av de politiska kostnaderna för kommunen.
Det skulle väsentligt öka medborgarnas insyn i hur bolagen sköts, genom sina politiska företrädare i kommunstyrelsen.

Bolagen ska ta självständiga beslut om bolagens bästa, ej det som är bäst för kommunen och så gör de i många fall utan styrning från politikerna, men inte alltid. Det vore enligt vårt sätt att se det, betydligt rakare att kommunstyrelsen som har hand om de verksamheter som bolagen sköter har en övergripande samlad blick över verksamheterna och se till att det alltid gynnar kommunens invånare. Varje gång som man påpekar felaktigheter hänvisar Anders Ceder med flera att bolagen är sina egna beslutare men så är det inte. De gör mer eller mindre det Anders Ceder säger åt dem att göra.

Kommunen höjde skatten med en krona, trots att kommunen fick tillbaka 25 miljoner i försäkringspengar. Nu står kommunen åter med en nästan tom kassa med stora besparingar som följd. Kanske även de 25 miljoner som vi även i år får tillbaka kommer att räcka, vem vet det idag. Även nästa år kommer 11-12 miljoner i återbäring från för mycket inbetalade försäkringarna.

Ett vanligt förekommande argument till att inte genomföra bra förslag som inkommer är att arbetet pågår. Ett exempel är den fördjupade översiktsplanen för Lindesberg, som man inte vill ta i men arbetet pågår. Man hänvisar allt mera till detta argument när något ska göras, vare sig det gäller cykelbanor eller var det ska få byggas någonstans att arbetet pågår. Det går inte att år efter år skylla på att tjänstemännen inte gör något eller att länsstyrelsen har omöjliga krav som inte går att uppfylla när det gäller byggnationer.

Nej förpassa Ceders tokiga förslag med utskott istället för nämnder till där det hör hemma i papperskorgen i hans egen kammare. Sätt även igång arbetet med den fördjupade översiktsplanen, för bland annat de bostadslösas skull. Skyll sen inte allt som inte går att bygga på en omöjlig länsstyrelse. Bygg istället utifrån de regler som gäller. Alla genvägar blir oftast senvägar.

För Folkpartiet Liberalerna
Ordförande Göran Gustavsson
Sekreterare Per Carlström

Publicerad 23 september 2013 klockan 08:42

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Kan vi fira demokratins genombrott även i Lindesberg?

INSÄNDARE/DEBATT: 1921 gällde i Sverige för första gången allmän och lika rösträtt. Det ska vi ...

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador p...

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och alla som är födda 2003 eller tidigare kan antingen boka tid för vaccination eller komma på drop-in. Planering pågår även för att ta emot de som är födda 2005 och tidigare från och med augusti.

19 juli 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmaseger i sommarvärmen!
Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnarglädjen var dä...
18 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen
Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst...
18 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249
En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Rä...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen

En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett vapen och tvingade honom att lämna ifrån sig sin plånbok.

16 juli 2021 klockan 10:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp ...

Annons

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det...

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Skådespelaren Camilla Rensgård som spelar Fru von Spindeltand tillsammans med regissör Helena Brusell och skådespelaren Moa Fredrikson som spelar Mira Maja. Foto: Camilla Lagerman

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets uppsättning heter Mysteriet med det gyllene ägget, och tar besökarna med på en vandring bland de förtrollande miljöerna i hyttan.
– Jag tror det här kommer bli en toppenföreställning, säger projektledare Eva Persson.

8 juli 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”
Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder ...
8 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år
Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt banrekord från Double Exposure som ...
8 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev
Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-07-31 16:28