Annika Ivehult från Folkuniversitetet söker just nu efter nya deltagare till kamratcirklar i Lindesbergs kommun. Foto: Henrik Östensson
Folkuniversitetet söker personer med gröna fingrar för att bruka jorden
En ny spännande odlingssäsong närmar sig med stormsteg och många är vi nog som går i tankarna att sätta spaden i jorden när ljuset så sakteliga börjar återvända. På Folkuniversitetet arbetar Annika Ivehult för tillfället med att sätta ihop kamratcirklar för de som vill uppleva ett odlingsår tillsammans med likasinnade.
– Just nu samlar jag intresserade i området kring Lindesberg till en självledd studiecirkel som heter Bruka Jorden, förklarar hon för LindeNytt.
Arkivbild. Foto: Fredrik Norman
Att det är något speciellt med att skörda och äta det som du själv har odlat är vi många som kan skriva under på, och att intresset har vuxit de senaste åren är något som Annika Ivehult på Folkuniversitetet märkt av. Hon arbetar som utbildningsledare och jobbar aktivt med att samla ihop folk med intresset och skapa kamratcirklar där man kan få inspiration och ta del av varandras erfarenheter.
– Det pratades om att det ökade odlingsintresset var en pandemieffekt eftersom man i allt högre grad tillbringade somrarna hemmavid, men det verkar hålla i sig. Det visar att folk vill dela sitt intresse med andra, det är kul att hitta någon annan som är intresserad av att snacka sniglar eller tomatsorter, konstaterar Annika med ett skratt och fortsätter:
– Just nu samlar jag intresserade i området kring Lindesberg till en självledd studiecirkel som heter Bruka Jorden. Vi har hittills inte sökt aktivt efter deltagare här tidigare, det var faktiskt en person i trakten som tog kontakt med mig och önskade att vi kunde starta upp en grupp här och det nappade jag på, förklarar Annika.
Oftast består en grupp av sex till åtta personer som träffas under odlingsåret från mars till september och kan således följa varandra från sådd till skörd. Som stöd finns ett studiematerial uppdelat i kapitel som innehåller både teori och praktiska övningar där man bland annat får lära sig om hur man anlägger odlingsbäddar, hur man tar egna frön och tips på hur man motar bort skadedjur på bästa sätt.
– Det är lite olika vad man gör i cirkeln, man har fria tyglar men grunden är alltid förslagsvis att man följer studiematerialet. Man kan också odla tillsammans om man vill, det har funnits någon grupp som har gjort så tidigare och inriktat sig mer på det praktiska. Att man går runt i varandras odlingar och gör saker så som att rensa ogräs, lite mer som ett arbetslag, men det är inte är det vanligaste, konstaterar Annika.
Odlingscirkeln har funnits som koncept i flera år i Örebro län, men främst i Sydnärke där det just nu finns åtta aktiva kamratcirklar. Vardera cirkel arbetar självständigt men träffas också då och då för gemensamma arrangemang som odlingskvällar och utflykter.
– Förra året så var vi exempelvis en stor grupp odlingsintresserade på en permakulturgård i Glanshammar där vi fick en guidad visning, det var jättekul säger Annika och avslutar:
– Jag ser gärna att det kommer fler intresseanmälningar, vi kan göra flera grupper om det skulle behövas. För att anmäla intresse så går man in på Folkuniversitetets hemsida och anmäler sig, sedan hör jag av mig via mejl när det blir en grupp, hälsar Annika.
I helgen hölls Judo-SM i Eriksdalshallen i Stockholm, där Frövi judo hade 27 anmälda starter. Resultatet blev ett strålande sådant, med hela 17 medaljer – 6 guld, 6 silver och 5 brons.
– Man kan inte vara annat än nöjd, de gjorde det bra. Vi känner att vi har jättebra stöttning hemifrån kommunen och då är det väldigt roligt att kunna leverera, säger Björn Nyberg till LindeNytt.
Under lördagen var det premiär för matmarknaden ”Pop-up en trappa upp” i centrala Lindesberg. Så fort dörrarna slogs upp klockan 10, började besökarna att strömma in och snabbt fyllde ett härligt sorl såväl den övre som nedre våningen i Nya Snickerifabriken.
– Vi är jättenöjda, det har varit mycket folk sedan öppning både här nere i Cirkulärbutiken och uppe på matmarknaden, säger Matilda Persson delägare av Nya Snickerifabriken.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med en inflation som raderat ut de senaste årens löneutveckling.
Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
Lyckad premiäröppning av 37:an Regnbågen
Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de senaste dagarna genomgått en f...
Frövi judos mycket lovande talang, Ida Eriksson, knep ett brons vid helgens Grand Prix i portugisiska Almada. Bronspengen är 24-åringens första medalj på världstouren, något som onekligen bådar gott inför framtiden.
Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och Matilda Persson nu verksamheten till glädje för alla matälskare. Man gör nämligen en satsning på att lyfta fram det lokala mathantverket med en matmarknad på övervåningen – Pop-up en trappa upp.
– Vi har pratat om att göra det här ända sedan vi öppnade i oktober eftersom vi båda tycker det är intressant, det finns så mycket producenter i vårt område, förklarar de när LindeNytt kommer på besök.
På dagen 78 år efter att koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriats, genomfördes på fredagskvällen en minneskonsert i Lindeskolans aula. En kväll för att minnas alla de människor vars liv tog slut i nazisternas gaskammare, men också för att aldrig glömma det som hänt, så det aldrig sker igen.
– Tyvärr är det inte så många överlevare kvar livet, men många av deras barn och barnbarn berättar nu deras historia, för så länge vi minns lever deras minne, sade Lillemor Bodman (M) under sitt invigningstal.
En förskola i Frövi håller stängt på tisdagen på grund av ett inbrott som upptäcktes vid sextiden på morgonen. Enligt polisen skall det förutom konstaterat tillgrepp ha blivit rejält tillrört i lokalerna. Gärningsmännen har dessutom skadat en elcentral så att elen har slagits ut.
Vattenflödet har kulminerat
Under den senaste tiden har det rapporterats om höga vattenflöden i sjöar och vattendrag i vårt område, men nu kommer äntligen glädjande besked...
Sur övertidsförlust i Lindehov
I helgen gjorde Lindlöven sin sjunde match inom säsongens AllEtta. Efter en riktig bergodalbana på poängtavlan så blev det en riktig målshow i ...