När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och för många blir praktiska vardagssysslor svåra att ta sig an. För att hjälpa människor i sorg att träffa andra i samma situation startar nu Fonus en samtalsgrupp, med namnet ”När tiden stannar till.”
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde, säger Monica Jomfjäll på Fonus.
För många anhöriga är det tiden efter själva begravningsakten som är den svåra. Att återgå till en vardag med sysslor som kan kännas övermäktiga, men också en ny verklighet som tyvärr kan bli väldigt ensam. Därför startar nu Fonus upp en samtalsgrupp för människor i sorg, där man kan träffas under lättsamma former, och förhoppningsvis knyta nya kontakter och vänskapsband.
– När man hamnar i de här hemska situationerna så är det lite som att livet sätts på paus, och för väldigt många innebär det också olika vägskäl. Det vi kan se är att det finns behov hos människor att träffa andra i liknande situation, för att kunna prata om saker som berör oss i vardagssituationer, berättar Monica och betonar att det inte handlar om någon sorgebearbetningsgrupp.
– Det finns det andra som sköter det på ett ytterst bra sätt, kyrkan är till exempel helt fantastiska, säger hon.
Den första träffen genomförs den 3 april på Fonus kontor i Lindesberg, där Monica och hennes kollega Andreas Tinglum från Askersund kommer att vara ansvariga. Senare under våren startar man även upp en grupp i Askersund, men Lindesberg blir först ut.
– Tanken är att vi ska träffas fyra gånger, ungefär 1,5-2 timmar per gång, och det är helt kostnadsfritt. Man behöver absolut inte vara kund hos Fonus, och personens anhöriga som har gått bort behöver inte ha bott i Lindesberg, förtydligar Monica.
Samtalsgruppen kommer förutom att fika tillsammans, även avhandla olika teman, som styrs utifrån gruppens behov. Tanken är att man ska kunna hjälpa varandra med praktiska saker, eller kanske även hitta nya vänner.
– Det handlar om att bygga broar och skapa gemenskap, hitta gemensamma ytor för aktiviteter och att kunna hjälpa varandra på olika sätt. Någon kanske är jättebra på exempelvis IT eller juridik, en annan på matlagning, då kanske man hitta en kompis att äta med, eller laga mat tillsammans med. Det kommer finnas olika behov beroende på hur ålderssammansättningen ser ut, för oavsett hur gammal du är har du samma sorg, berättar Monica och avslutar:
– Det är så lätt att bli ensam i sin sorg, grunden i det här är att vi behöver vara tillsammans. Vi vill finnas för andra och ge andra människor ett mervärde.
För att medverka i samtalsgruppen behövs föranmälan, vilket man gör till Monica. Under hösten kommer en ny grupp att startas upp i Lindesberg.
Det blev en rörig mittperiod för Lindlöven när serien tog vändning i Lindehov under söndagen. Emil Norberg fick lämna isen helt samtidigt som Lindlöven blev känsliga i egen zon vilket gav det gästande Tranås AIF ett kvitteringsmål. Straffar fick avgöra matchen där hemmalagets Joel Kiirikki visade sig omutlig framför målet. Med fyra raka straffar avgjorde han matchen och blev en stor nyckel till att säkra extrapoängen.
Barn- och utbildningsnämndens utredning gällande flytt av Vedevågsskolans årskurs 4-5 har rört upp starka känslor. Under torsdagskvällen samlades engagerade ortsbor för att diskutera tillsammans med politiker om hur framtiden ser ut.
– Jag vill gråta när jag tänker på det här, säger Magglie Malaboeuf med tårar i ögonen.
INSÄNDARE/DEBATT: Politikerna gömmer sig bakom inflation och krig för att slippa ta ansvar. Istället för att göra något åt situationen, gräver de ner sig i tabeller och statistik. Barn reduceras bara till framtida arbetsfoder, äldre till bördor, och de som är sjuka eller har ett handikapp betraktas som problem som helst borde försvinna. Man lyssnar inte och verkar helt obrydd för människors irritation och otrygghet.
Julbelysningen i träden längs Kristinavägen uteblev förra året, då man hade upptäckt att dessa gått hårt åt av tidens tand, samt att träden tagit skada av dem. Nu kommer man att plocka ner ljusslingorna, men inga nya sätts upp, åtminstone inte i år.
– Det blir julbelysning, även om man kanske hade önskat mer, men vi gör det vi kan med de resurser vi har, säger nämndens vice ordförande Conny Ärlerud (M).
INSÄNDARE/DEBATT: Jag tänkte att jag skulle måla fan på väggen nu. Det är oroliga tider, krig har aldrig varit så nära Sverige som nu på väldigt länge. Varje dag läser vi om det hemska som händer i Ukraina, varje dag får vi rapporter om hur oskyldiga dödas i mellanöstern och alla politiker vill att man skall välja sida, ingen vill att man skall välja fred.
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunen gör ett underskott på 100 miljoner. Under ca 20 års tid lämnade vi överskott. Senaste överskottet var drygt 90 miljoner kronor. Bland annat beroende på Socialdemokratiska regeringar har vi klarat oss bra men också genom att bygga reserver. S-regeringen kompenserade oss för att vi är en kommun med många äldre och allt färre i arbetsför ålder och till exempel för ökade kostnader under pandemin, äldrelyftet, pengar till barns sommar m.m.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
REPLIK: Efter valet ingick vi moderater i ett gemensamt styre med fyra andra partier där vi Moderater och Sverigedemokraterna var de största partierna. Vi skrev en gemensam handlingsplan med många fina målsättningar för kommunen och en del av dessa har vi genomfört och arbetar med i nuläget, t ex akutskola. Men inflationen, krig i vår närhet och en illa skött ekonomi före oss ställer till det. Men det hindrar inte oss ifrån att ta ansvar och försöka ställa allt till rätta så bra som möjligt för kommunens invånare.