Monica Jomfjäll skapar ett stort hjärta av gravljusen i minneslunden, för att göra något lite extra. Foto: Camilla Lagerman
Fonus tänder över 100 ljus för kommunens bortgångna
Under fredagen tänder Fonus 26 614 ljus på kyrkogårdar runt om i Sverige, för att hedra och minnas de som gått ur tiden. Bara i Lindesbergs kommun tänder Monica Jomfjäll och hennes kollega Nathalie Fromell från Familjens jurist 126 ljus, från Ramsberg i norr till Fellingsbro i söder.
– Det här är den bästa arbetsdagen på året, det är så värdefullt att få hjälpa människor och göra något gott, säger Monica.
2019 var första året som Fonus hjälpte anhöriga att tända ljus på gravplatser runt om i landet, då cirka 8300 ljus tändes på ungefär 400 kyrkogårdar. När man nu för fjärde året i rad genomför ljuständningen är det 26 614 lågor som brinner på närmare 1000 kyrkogårdar över hela Sverige, en ökning med hela 34 procent.
– Det känns så fint att få göra det här för anhöriga som inte själva kan ta sig ut till gravplatserna, säger Monica medan hon tänder ett ljus.
Redan klockan 8.00 på fredagsmorgonen tändes det första ljuset på Ramsbergs kyrkogård, därefter gick färden till Guldsmedshyttan innan man anlände vid södra kyrkogården i Lindesberg strax efter klockan 10.00.
– De här ljusen brinner i 72 timmar, så tanken är att de ska lysa under hela Allhelgonahelgen, förklarar Monica.
Monica fotograferar efter varje ljuständning så att den anhörige får se. Foto: Camilla Lagerman
Med hjälp av kartor över de olika gravplatserna lokaliserar Monica och Nathalie de rätta gravarna, ett uppdrag som ibland är ett riktigt detektivarbete, där ljusen sedan tänds. Varsamt placerar Monica ut ljusen och tar sedan ett foto för att skicka till den anhörige som beställt ljuständningen.
– Det är väldigt viktigt att man tänder rätt antal ljus vid graven, är det en grav som fått två beställningar ska det också tändas två, poängterar hon.
Det är dock inte enbart gravarna som får vackert brinnande ljus, även askgravplatserna och minneslunden får ett besök av duon. Som avslutning på ljuständningen på Södra kyrkogården i Lindesberg arrangerar Monica och Nathalie ett stort hjärta av gravljus, som ska brinna för de bortgångna. Platsen väljs ut med omsorg och ljusen placeras sedan noggrant ut för att det ska se vackert ut.
– Det är så skönt att se att så många söker sig ut till kyrkogårdarna under Alla helgona, det känns fint att de minns sina bortgångna med sådan värme, avslutar Monica.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting.
Foto: Jennie Einarsson
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Uppskattat traktormuller drog stor publik
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor ...
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.
Villa som brann i vintras brann igen
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen - d...