Kommunens gatuavdelning anser att företagen i centrum är alldeles för flitiga med att placera ut så kallade gatupratare, alltså reklamskyltar, utanför butikerna. I förra veckan gick man därför ut och knackade på hos butikerna för att uppmana till mindre flitighet på just den punkten.
Ett antal företagare har retat sig på det här och det har kommunen till viss del förståelse för. Men det är ändå ett faktum att ”för många skyltar skapar problem”.
-Vi måste hålla nere antalet skyltar av flera skäl, bland annat för att personer med nedsatt syn eller andra handikapp inte ska skada sig. Sedan finns det vissa näringsidkare som inte ens har tillstånd till att placera ut skyltarna, säger Jan Gustavsson.
Trots viss irritation i församlingen så var det ändå med positiv anda informationen förmedlades till butiksägarna.
-Det var några stycken som inte gillade det här, men majoriteten tyckte faktiskt det var mycket bra att vi gick runt och informerade och uppmanade om att ta bort vissa skyltar.
Enligt Jan Gustavsson har antalet skyltar på trottoarerna ökat markant de senaste åren. Kommunens riktlinjer pekar åt att reducera alla ”onödiga hinder” på gatorna senast 2010.
Janne Wikström med butiken 1 Pris är en av de företagare som inte gillade kommunens uppmaning ett enda dugg. Hans butik ligger lite avsides inne på Köpmangatan och just därför hade han placerat ut två skyltar: en ute i korsningen mot Kristinavägen – och en utanför butikens entré. Nu får han bara ha en kvar, och ska den stå ute i korsningen så måste han ”göra den osynlig”.
-Jag tycker det är löjligt och det vore väl bättre om kommunen gjorde något för att locka nya butiker till stan, vi har ju ett antal tomma lokaler utefter gatorna. Att hacka på oss som försöker att bedriva verksamhet är skrattretande dåligt, tycker Janne.
Fortsättningsvis får han endast använda en skylt – och ska den stå i korsningen så ska den lutas mot väggen.
-Jag trodde nästan att det var ett skämt när jag fick höra att skylten inte får användas som den är konstruerad att användas. Istället måste jag fälla ihop skylten och luta den mot fasaden, berättar Janne och visar hur det ska se ut – enligt kommunens direktiv (se bilden).
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.