Om man gjort illa kroppen, så finns det ord för det, men det är svårare att prata om hur man mår, om det psykiska lidandet, men Ullakarin Nyberg säger att det inte är mer skamligt att drabbas av depression än av diabetes. Pressbild

Föräldrar måste våga prata om svåra saker

Ullakarin Nyberg åker Sverige runt och pratar om sånt som är svårt att prata om. Och hon vill att också andra vågar prata om svåra saker i livet. När man ser att någon är väldigt ledsen eller om det gör så ont att man funderar på om man vill fortsätta leva. Nu kommer hon till Lindesberg för att vara med i föreläsningsserien Föräldrar emellan.

Ullakarin Nyberg har jobbat som psykiater i över 30 år och är nu överläkare vid norra Stockholms psykiatri, författare och forskare på Karolinska Institutet. Hennes inriktning är självmord och hur man förebygger självmord. Hon kallar sig själv folkbildare i det här ämnet och nu ska hon träffa föräldrar i Lindesberg.

– Föräldrar har den bästa kompetensen när det gäller sina barn och därför ska de inte överge sin föräldrakunskap av rädsla för svåra saker, säger Ullakarin Nyberg.Det finns ju ingen manual för hur man ska prata med sitt barn om det som är skrämmande, men några råd kan man ha hjälp av. Det är bra att bekräfta den känsla som barnet förmedlar, lyssna koncentrerat och vänta lite med att ge goda råd. ”Jag ser att du har det jobbigt”. ”Du ser ledsen ut”. Unga människor har ofta behov av att berätta om sina tankar och känslor och det finns ingenting som är farligt med att fråga.

Som vuxen ska man vara uppmärksam på förändringar och göra allt för att visa att man bryr sig, och att man vill göra allt som går för att hjälpa. Och när man som förälder vill veta hur barnet har det, så ska man lyssna och själv vara tyst längre än man annars brukar vara.

– Unga människor vill vara experter på sitt eget liv. De säger att vuxna ofta sätter igång att prata om sig själva istället för att lyssna och det tycker de är jobbigt, säger Ullakarin Nyberg.

Hon talar om ”livslidandet” – dvs de bekymmer som kommer och går och som hör livet till. Men om en ledsenhet, oro eller stress varar för länge, så kan det leda till att man blir sjuk, får en depression. Men det ska man också kunna prata om. Det är inte skamligare än att drabbas av diabetes. Våga prata om det. Säg: ”Du har förändrats på ett sätt som oroar mig”, säger Ullakarin Nyberg. Hon menar att det finns många myter om psykisk ohälsa so​m gör att människor undviker att söka hjälp.

– Som förälder ska man alltid reagera om ens barn inte går till skolan, slutar äta, eller om man misstänker droger eller annat beteende som är allvarligt eller farligt. Är man väldigt orolig ska man alltid söka professionell hjälp, säger Ullakarin Nyberg och tillägger att också föräldrar kan behöva professionellt stöd.

– Det är oroande att andelen unga som säger att de mår dåligt har ökat under senare år – en fördubbling på tio år. Men det betyder inte att psykisk sjukdom har ökat i samma omfattning för det är ju skillnad på att råka ut för något som gör väldigt ont och att ha en psykisk sjukdom, säger Ullakarin Nyberg.

Föräldraföreläsningarna har lockat många under våren och deltagarna kan samlas i små grupper och diskutera vad de hört. Arkivfoto: Hans Andersson

Hon vill att föräldrar som lyssnar på henne ska notera att det finns skillnader mellan pojkar och flickor – både hur de beter sig när de mår dåligt och vilken hjälp de får. Flickor får mer hjälp för sina psykiska svårigheter än pojkar, som ofta gömmer sig bakom en tuff attityd. Hon talar om gråtande flickor som skär sig och stökiga pojkar som bråkar. Bland unga pojkar, 15-24 år, har antalet självmord ökat, något som är djupt oroande.

Ullakarin Nyberg vill vara folkbildare. Vad är det då hon vill att Lindesbergs föräldrar tar med sig hem från föreläsningen?

– Att de bestämmer sig för att våga prata om svåra saker och att det aldrig är farligt att fråga om självmordstankar.

Det är en konst att vara förälder. Föreläsningsserien heter Föräldrar emellan och efter att föräldrarna fått insikter och inspiration av föreläsaren så brukar de samlas i små grupper och diskutera vad de hört och vad de har med sig till kvällen – som föräldrar emellan. De här föreläsningarna arrangeras av Lindesbergs kommun, folkhälsoteamet i norra Örebro län, kyrkan och frivilligorganisationer.

Ullakarin Nyberg föreläser i Församlingshemmet i Lindesberg tisdag den 4 september kl 18.30-20.30

Publicerad 29 augusti 2018 klockan 15:30

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Bild från Region Örebro län

Örebro län har tredje högsta smittspridningen i landet

Med ca 1500 nya coronafall under vecka 15 placerar sig Örebro län som den region i landet med den tredje högsta smittspridningen. I Lindesbergs kommun ligger antalet fall fortfarande på en hög nivå, med 99 bekräftade fall de senaste 7 dagarna.

23 april 2021 klockan 12:02 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när ...

Slog sönder dörr med yxa – pepparsprayad och handfängslad av polisen

Sent på tisdagskvällen skickades flera patruller till en adress i Guldsmedshyttan...

Yrkeschaufför misstänkt för farlig omkörning efter däckexplosion

En polispatrull fick göra en kraftig inbromsning för att undvika en kollision med ett ...

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Från torpet i Spannarboda – till döden i pesten i Etiopien

Du behöver inte bo i Spannarboda eller Finnåker. Du behöver inte heller ta dig till församlingshemmet i Lindesberg. Det är bara att logga in via internet för att få höra berättelsen om torparsonen Carl Jansson liv och hemska öde.

21 april 2021 klockan 08:34 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Det som göms i snö... Foto: Fredrik Norman

Våren läggs tillfälligt på is – SMHI flaggar för snö och friska nordanvindar

Nordanvind med vindbyar på uppemot 16 meter per sekund – och snöfall. En mycket skarp kontrast till hur veckan inleddes – men just så ser prognosen ut för torsdagsdygnet i Lindesbergstrakten.

21 april 2021 klockan 08:30 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Grönsiskans små konstnärer invigde förskolans ateljé
Förskolan Grönsiskan i Lindesberg invigde sin helt nya ateljé under tisdagseftermiddagen. Under pompa och ståt klippte tre av förskolans små ...
20 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Måste kirurgakuten stänga nattetid även i Karlskoga?
INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under ...
20 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Brandkåren larmades ut när kontrollerad eldning spred sig
UPPDATERAD. Vid 14-tiden på måndagen larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand i Grönbo, en mil öster om Lindesberg.
19 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Över 15 000 doser vaccin fördelas i länet under veckan

Under vecka 16 vaccinerar Region Örebro län med totalt 15 700 doser vaccin. Nu kan personer som är födda år 1956 och tidigare boka tid för vaccination, då åldersgränsen nu gäller födelseår, och inte födelsedag som tidigare.

19 april 2021 klockan 10:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Piasavakvastens högtid är kommen i våra bostadsområden. Foto: Fredrik Norman

Dags att sopa ut gruset från tomtgränsen: ”Vi börjar på måndag”

Fastighetsägare i bostadsområden i Lindesberg uppmanas nu att greppa tag om kvasten och sopa ut gruset från tomtgränsen. I nästa vecka påbörjas nämligen grusupptagningen i dessa områden.
– Vi börjar på måndag. Då kommer vi att sopa på Stadsskogen 2, sedan arbetar vi oss vidare till nya områden under veckans gång, berättar Monica Iwarsson Lindh, enhetschef, Park och Idrottsverksamhet på Samhällsbyggnad Bergslagen.

16 april 2021 klockan 11:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Minskning i antal covidfall – lättnader i restriktioner för vaccinerade

Efter att antalet bekräftade fall av covid-19 under ett par veckors tid har ...

Bil i diket på Lv249

En singelolycka med personbil har inträffat på länsväg 249 strax utanför Fellingsbro i riktning mot Arboga.

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

Annons


Arkivbild. Foto: Camilla Lagerman

Stadsskogsskolan förlänger fjärrundervisning för två tredjedelar av eleverna

Stadsskogsskolans elever i årskurs 7 och 8 kommer fortsätta sina studier via partiell fjärrundervisning i ytterligare två veckor. Årskurs 9 kommer dock ha all sin undervisning på plats. Detta enligt ett beslut från Barn- och utbildningsnämnden, som fattats för att minska trängseln i skolans lokaler.

15 april 2021 klockan 11:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Nattlig utryckning när rishög stod i lågor

Under natten larmades Nerikes Brandkår ut till en gräsbrand norr om Lindesberg.

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Nära 12 000 doser vaccin till regionen under vecka 15

Under vecka 15 vaccinerar Region Örebro län med totalt 11 700 doser vaccin. Vaccinet ges både till dem ...

Två åldringsbrott utreds: Fem personer greps misstänkta för grov stöld

Polisen utreder nu två fall av stölder som har drabbat äldre personer i deras bost...

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kassörska bad tobakskund om legitimation – blev hotad
Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot riktat mot en kvinna som arbetar i en livsmedelsaffär i centrala Lindesberg. Enligt polisuppgift ...
9 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Minskning i antal fall men fortsatt allvarligt läge
Efter förra veckans rekordhöga notering av antalet bekräftade covidfall i kommunen, ser läget för tillfället betydligt bättre ut. Från 128 ...
8 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ingen oro för extrem vårflod i dagsläget
Med våren kommer oro för vissa som bor i närheten av sjöar och vattendrag. En extrem vårflod med höga flöden kan orsaka stora skador på ...
7 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-06

2021-04-06

2021-04-04

2021-04-03

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-02

2021-04-01

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-31

2021-03-30

2021-03-30

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-23 20:00