Om man gjort illa kroppen, så finns det ord för det, men det är svårare att prata om hur man mår, om det psykiska lidandet, men Ullakarin Nyberg säger att det inte är mer skamligt att drabbas av depression än av diabetes. Pressbild

Föräldrar måste våga prata om svåra saker

Ullakarin Nyberg åker Sverige runt och pratar om sånt som är svårt att prata om. Och hon vill att också andra vågar prata om svåra saker i livet. När man ser att någon är väldigt ledsen eller om det gör så ont att man funderar på om man vill fortsätta leva. Nu kommer hon till Lindesberg för att vara med i föreläsningsserien Föräldrar emellan.

Ullakarin Nyberg har jobbat som psykiater i över 30 år och är nu överläkare vid norra Stockholms psykiatri, författare och forskare på Karolinska Institutet. Hennes inriktning är självmord och hur man förebygger självmord. Hon kallar sig själv folkbildare i det här ämnet och nu ska hon träffa föräldrar i Lindesberg.

– Föräldrar har den bästa kompetensen när det gäller sina barn och därför ska de inte överge sin föräldrakunskap av rädsla för svåra saker, säger Ullakarin Nyberg.Det finns ju ingen manual för hur man ska prata med sitt barn om det som är skrämmande, men några råd kan man ha hjälp av. Det är bra att bekräfta den känsla som barnet förmedlar, lyssna koncentrerat och vänta lite med att ge goda råd. ”Jag ser att du har det jobbigt”. ”Du ser ledsen ut”. Unga människor har ofta behov av att berätta om sina tankar och känslor och det finns ingenting som är farligt med att fråga.

Som vuxen ska man vara uppmärksam på förändringar och göra allt för att visa att man bryr sig, och att man vill göra allt som går för att hjälpa. Och när man som förälder vill veta hur barnet har det, så ska man lyssna och själv vara tyst längre än man annars brukar vara.

– Unga människor vill vara experter på sitt eget liv. De säger att vuxna ofta sätter igång att prata om sig själva istället för att lyssna och det tycker de är jobbigt, säger Ullakarin Nyberg.

Hon talar om ”livslidandet” – dvs de bekymmer som kommer och går och som hör livet till. Men om en ledsenhet, oro eller stress varar för länge, så kan det leda till att man blir sjuk, får en depression. Men det ska man också kunna prata om. Det är inte skamligare än att drabbas av diabetes. Våga prata om det. Säg: ”Du har förändrats på ett sätt som oroar mig”, säger Ullakarin Nyberg. Hon menar att det finns många myter om psykisk ohälsa so​m gör att människor undviker att söka hjälp.

– Som förälder ska man alltid reagera om ens barn inte går till skolan, slutar äta, eller om man misstänker droger eller annat beteende som är allvarligt eller farligt. Är man väldigt orolig ska man alltid söka professionell hjälp, säger Ullakarin Nyberg och tillägger att också föräldrar kan behöva professionellt stöd.

– Det är oroande att andelen unga som säger att de mår dåligt har ökat under senare år – en fördubbling på tio år. Men det betyder inte att psykisk sjukdom har ökat i samma omfattning för det är ju skillnad på att råka ut för något som gör väldigt ont och att ha en psykisk sjukdom, säger Ullakarin Nyberg.

Föräldraföreläsningarna har lockat många under våren och deltagarna kan samlas i små grupper och diskutera vad de hört. Arkivfoto: Hans Andersson

Hon vill att föräldrar som lyssnar på henne ska notera att det finns skillnader mellan pojkar och flickor – både hur de beter sig när de mår dåligt och vilken hjälp de får. Flickor får mer hjälp för sina psykiska svårigheter än pojkar, som ofta gömmer sig bakom en tuff attityd. Hon talar om gråtande flickor som skär sig och stökiga pojkar som bråkar. Bland unga pojkar, 15-24 år, har antalet självmord ökat, något som är djupt oroande.

Ullakarin Nyberg vill vara folkbildare. Vad är det då hon vill att Lindesbergs föräldrar tar med sig hem från föreläsningen?

– Att de bestämmer sig för att våga prata om svåra saker och att det aldrig är farligt att fråga om självmordstankar.

Det är en konst att vara förälder. Föreläsningsserien heter Föräldrar emellan och efter att föräldrarna fått insikter och inspiration av föreläsaren så brukar de samlas i små grupper och diskutera vad de hört och vad de har med sig till kvällen – som föräldrar emellan. De här föreläsningarna arrangeras av Lindesbergs kommun, folkhälsoteamet i norra Örebro län, kyrkan och frivilligorganisationer.

Ullakarin Nyberg föreläser i Församlingshemmet i Lindesberg tisdag den 4 september kl 18.30-20.30

Publicerad 29 augusti 2018 klockan 15:30

Hans Andersson , 073-086 29 24 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Foto: Linde energi.

Publik laddstolpe i Fellingsbro fyller tidigare tomrum på kartan

Fellingsbro har fått sin första publika laddstolpe. Den som vill kan nu ladda sin elbil med förnybar el från det lokala energibolaget vid rastplatsen på Bergsvägen, uppger Linde energi i ett pressmeddelande på torsdagen.

2 juli 2020 klockan 08:16 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

12 nya häktningsplatser till Lindesberg

Drygt 60 nya anstalt- och häktningsplatser ska bidra till att möta det höga beläggningstrycket hos Kriminalvården. ...

Jilkes replik till Centerpartiets Charlotte Edberger

INSÄNDARE/DEBATT:Läkaren Peter Jilke önskar svar från Centerpartiets Charlotte Edberger på frågan om ...

Efter larmet om smäll: Två personer misstänkta för ringa narkotikabrott

UPPDATERAD KL 21:19. Strax före klockan 16 på tisdagseftermiddagen, larmade allmä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Från 1 juli kan allmänheten testas för covid-19 och antikroppar

Från och med imorgon, den 1 juli, kommer man inom Region Örebro län kunna beställa självtest för covid-19 samt boka tid för antikroppstest. Provet för en pågående coronainfektion kommer vara gratis medan antikroppstestet kostar 200 kronor.

30 juni 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sofie Östgren tillsammans med dottern Freja och hunden Ingemar framför den nya butikslokalen i Rockhammar. Foto: Jennie Larsson

bildspel Lågprisbutiken Nisses i Rockhammar utökar rejält

Under helgen slog lågprisbutiken Nisses i Rockhammar upp dörrarna till sin helt nybyggda lokal. Med en yta på hela 900 kvm har man nära på fyrdubblat storleken på butiken, och utökat sortimentet rejält.
– Här ska man hitta allt man behöver och allt du inte visste att du behövde, skrattar butiksägaren Sofie Östgren.

30 juni 2020 klockan 08:59 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Badplats utsatt för skadegörelse – föreningen vädjar till allmänheten
Under natten mot söndag begav sig ett större gäng personer till badplatsen i södra Lövåsen, där man parkerade sina bilar vid strandkanten och ...
29 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mycket stök vid spontan bilträff
Under natten mellan lördag och söndag fick polisen in mängder med påringningar från privatpersoner gällande väldigt höga ljudnivåer från ...
29 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Skogsbranden söder om Pilkrog under kontroll
Vid 20:30-tiden bedömdes skogsbranden strax söder om Pilkrog vara under kontroll, och de två helikoptrar som under flera timmar arbetat med att ...
27 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Omfattande skogsbrand rasar söder om Pilkrog

En omfattande skogsbrand rasar just nu i skogarna strax söder om Pilkrog. Enligt Nerikes Brandkår rör det sig om ett område på 6-8 hektar som står i lågor, och styrkor från fem stationer finns på plats för att bekämpa branden. Man har även fått förstärkning i form av två helikoptrar som vattenbombar elden från ovan.

27 juni 2020 klockan 18:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Skottlossning på Hagaberg: ”Har blivit träffad av hagel”

En man i 20-årsåldern fördes i natt till lasarett med lindriga skador sedan denne blivit skjuten med ett hagelgevär av en ännu okänd gärningsperson. Enligt polisen hade den skadade tur i oturen då skottet avlossades från långt håll.
– Ett hagelgevär har inte så mycket kraft på längre avstånd, men tillräckligt för att orsaka skada som i det här fallet, säger Kenneth Johannesson vid polisen.

27 juni 2020 klockan 07:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Rondellkonstverket TURBIN invigt

Förbipasserande vid den södra rondellen i Lindesberg har under den senaste månaden kunnat följa arbetet med att färdigstä...

Trio vill göra byloppis till sommartradition

Förra sommaren arrangerades en byloppis i Gusselby för första gången i regi av företagarna Kerstin Birath, ...

Annons


Staffan och Helena Blixt bjuder in till sin trädgård i Frövi. Runstenen som är med på bild är gjord av Staffan och rest till minne av familjen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Blixtarna bjuder in till sin trädgårdsoas

I helgen är det dags för 10-årsjubileum av Tusen Trädgårdar, då flera hundra trädgårdar i Sverige öppnar upp för allmänheten att besöka. I Lindesbergs kommun finns i år tre trädgårdar som bjuder in till trädgårdsfest. En av dessa hittar vi i Frövi och går under namnet Blixtarnas trädgårdsoas.

25 juni 2020 klockan 15:54 av Jennie Larsson Visa hela artikeln

Supersamverkan gjorde antikroppstesterna möjliga

I måndags startade det omfattande arbetet med att antikroppstesta kommunens personal inom vård och omsorg ...

bildspel Här vattenbombas branden utanför Fellingsbro

Skogsbranden som har rasat strax utanför Fellingsbro under onsdagen, har nu ringats in av Nerikes Brandkår och ...

Helikoptrar kallas in för att bekämpa skogsbrand: ”Den sprider sig”

Situationen med skogsbranden utanför Fellingsbro, har kraftigt förvärrats ...

Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Inställda spelningar och ett försenat musiksläpp blev några av konsekvenserna för Martin Almgren i spåren av ...

Pilot guidade brandkåren till skogsbrand

UPPDATERAD KL. 14.41. Det brinner just nu i ett område strax norr om Fellingsbro. Enligt SOS Alarm har Nerikes Brandk...

Flera gravplatser utsatta för skadegörelse

Under midsommarhelgen utsattes ett flertal gravplatser på Näsby kyrkogård i Frövi för skadegörelse, då ...

Väktare skall se till att parkeringsförbud på kvällar och nätter efterföljs. Foto: Camilla Lagerman

P-förbud och bevakning skall stävja nattligt stök på P-plats

Det stora parkeringsområdet, på den så kallade handelsplatsen på industriområdet, har under en längre tid varit ett tillhåll för motorburen ungdom på kvällar och nätter. Nu vill fastighetsägaren få ett slut på det – och det genom att införa parkeringsförbud och låta området bevakas av vaktbolag.
– Jag har inte haft något emot att ungdomarna träffats där, men med tiden har det blivit ohållbart med både nedskräpning och buskörning på kvällar och nätter. Nu måste det få ett slut, konstaterar fastighetsägaren Per Eriksson.

22 juni 2020 klockan 14:27 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet
Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och ...
20 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Coronaläget: 1200 medarbetare erbjuds antikroppstest
Under onsdagen höll kommunledningen sin trettonde pressträff med anledning av coronapandemin och effekterna av densamma. Socialförvaltningen kunde...
18 juni 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Grant Thornton flyttar kontoret till Örebro
Björn Öhrman, Kontorschef på revisions- och konsultbyrån Grant Thornton i Lindesberg meddelar att man har beslutat att flytta sitt kontor till Ö...
18 juni 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-06-17

2020-06-17

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-16

2020-06-15

2020-06-15

2020-06-14

2020-06-13

2020-06-12

2020-06-12

2020-06-12

2020-06-11

2020-06-11

2020-07-02 08:21