En A-traktor som går fortare än tillåtna 30 km/h utsätter inte bara den unga föraren för ökad olycksrisk – utan kan också innebära att en förälder blir misstänkt för brott. Detta informerar polisen.
Det är inte ovanligt att en förälder står som ägare till sonens eller dotterns A-traktor. Det här innebär att föräldern kan bli misstänkt för brott om polisen stoppar A-traktorn på allmän väg och finner att fordonet inte är i föreskrivet skick, det vill säga inte är byggd så att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till max 30 km/h på horisontell väg. Om fordonet står skrivet på en förälder, kan denna bli misstänkt för ”tillåtande av olovlig körning” med dagsböter och spärrtid på körkortet. Man kan även få ett handledartillstånd indraget, uppger polisen i en publicering rörande problemet med A-traktorer som inte är just A-traktorer.
I Lindesberg upplever polisen att problemet med olagliga A-traktorer har minskat den senaste tiden. Förutom att man haft fler kontroller av misstänkta A-traktorer, tror trafikpolis Thomas Ingvarsson att det ganska nyligen införda besiktningskravet på dessa fordon har bidragit till färre olagliga fordon.
– Sedan det infördes besiktningskrav, så har det naturligtvis blivit svårare att köra olagligt. Men det förekommer ändå. Den som kan skruva vet hur man kringgår det här och därför åker det fortfarande omkring ungdomar i A-traktorer som går runt 100 km/h, förklarar Ingvarsson.
En bidragande orsak till problemet, ser Thomas Ingvarsson i fordonet i sig. Han tycker A-traktorn är olämplig för stadstrafik.
– A-traktorn hör mer hemma på en åker än på våra vägar på grund av hur de är konstruerade. För att uppnå maxhastighet krävs att man håller mycket högt varvtal och det innebär ju att färden blir ganska otrevlig. Det för mycket oväsen och drar massor av bränsle.
Han ser dock ett annat värde i A-traktorerna.
– Som fordon är traktorn inget vidare, men den har betydelse för många ungdomar. Den skapar en gemenskap, man skruvar och intresserar sig för motorer. Där har A-traktorn något riktigt bra att bidra med, tycker Thomas Ingvarsson.
För två månader sedan så blev det en snöplig bortaförlust mot HK Cliff. Efter femmålsförlusten har LIF Lindesberg utklassat sina motstånd. Bara veckan därefter blev det en 16-målsseger, som snabbt följdes upp av en seger med 15 mål mellan lagen. Även söndagens hemmamatch mot Sannadals SK blev en överlägsen historia med 12 mål i målskillnad.
– Vi är riktigt nöjda, säger Asso Eliassi som närmar sig toppformen.
Linde Volley som nyligen kommer från bortaseger mot Göteborg fick under söndagen ta emot Sollentuna på hemmaplan. Trots att Stockholmslaget stod med sex raka förluster så var det gästerna som var starkast i Lindesberg Arena. Linde Volley höll däremot en vinnande ställning med 17-10 i mittsetet men kunde inte avgöra mot Sollentuna som istället var pigga att plocka tre poäng till tabellen.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.