John Tarkkanen klev den här torsdagskvällen upp på Lindesbergs stadsbiblioteks scen för att prata om ”Malm från Bergslagens gruvor”. Ett ämne som visade sig intressera ett flertal. De framställda stolarna fylldes upp och det dröjde inte någon lång stund innan de första frågorna kom farandes genom luften.
Det var redan vid tioårsåldern som John Tarkkanen började intressera sig för malm och mineraler. Han var mycket ute i skogen och gruvor och letade, detta höll fortsättningsvis i sig även upp i moppeåldern. Då tog han mopeden och gav sig iväg, ibland tillsammans med en kompis, och letade efter nya fynd.
– En del tyckte att jag var egendomlig, säger John med ett leende.
Då han själv var på väg att falla ner i ett gruvhål varnar han:
– Det är viktigt att känna till markerna eller ha karta när man är ute såhär i skogen bland gruvor.
I vuxen ålder gick letandet i perioder, ibland med flera års uppehåll. Men så småningom gick John en grundkurs i vetenskap vid Uppsala universitet. Han fortsatte därefter med ”istiden”, en kurs som han läste i Lund och blev klar med alldeles vid jul.
– Det har tagit mig till en helt ny nivå, konstaterar John.

John berättar vidare om mineralen ”Blyglans” som är vacker och består av bly och vitsilver.
– Den är tung, eftersom bly är tungt. Den är fortfarande en viktig malm.
Och ”Manganmalm” används till brunt glas, grävskopans tänder längst ut, samt vanliga, icke laddningsbara, batterier. John fortsätter bestämt:
– Tycker man inte att man ska bryta i gruvor, då ska man inte heller ha vare sig mobiltelefon eller bil.
John talar inte om vart han hittat alla sina fynd, med risk för att man ska åka dit och förstöra. Han har själv plockat mineralerna där människor redan gått på och orsakat stor skada. Han uttrycker att gruvor är ju egentligen en fornlämning. John bläddrar vidare bland bilderna på den stora skärmen, bilder som bland annat radar upp traktens Koppargruvor, vilket inte är särskilt många.
Järnmalm är det som dominerat i dessa trakter. År 1941 var Stripa gruva i jämförelse länets absolut största gruva. Därifrån servades tyskarna under andra världskriget med fruktansvärt stora mängder järnmalm.
– Den sista leveransen skickades bara några dagar innan kriget tar slut, säger John en aning missnöjt.
Både under tiden, men också efteråt, har publiken många olika frågor som rör både trakterna, dess gruvor och särskilda mineraler. Efter föreläsningen får publiken gå fram och titta på stenarna som John radat upp på ett bord. Där finns både Randigblodstensmalm och Järnglans. Några glittrar, bland annat Kopparkisen som faktiskt i det här fallet innehåller lite, lite guld.
Ingrid Nordmark, som varit en av åhörarna under kvällens föreläsning, är mycket nöjd:
– Det var otroligt intressant. Det var grundläggande fakta; hur det har bildats kan man ju faktiskt inte. Och att se alla gruvfälten runtomkring, kul! Jag har inte varit i Silvergruvan men nu ska jag åka dit och kika. Man får mycket kunskaper!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.