Politikernas ifrågasättande saknar grund. Så heter det från Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning vars livsmedelsinspektioner har fått hård kritik. Nu träder dessa så kallade lösa grunder fram.-All heder till de politiker som lyssnat på oss som faktiskt blivit illa behandlade, kommenterar Gunilla Viberg, en i raden av drabbade under åren.
I fredags tog såväl radio som TV upp ärendet där kommunalråden i norrkommunerna gemensamt ifrågasatt BMB´s livsmedelsinspektioner. I samband med det flyttades fokus från det egentliga problemet till något helt annat och det har skapat irritation från de företagare som säger sig ha upplevt ett mycket dåligt bemötande från en enskild inspektör.
Kritiken mot BMB handlar inte om själva inspektionerna i sig utan hur de genomförs av en enskild inspektör. Bengt Östlund på Frosths Konditori och Gunilla Viberg med sitt Café Kingsgården, har nu valt att träda fram och berätta hur de upplevt en ”viss persons framtoning”. Man betonar att det inte är hela staben av inspektörer utan en enskild sådan.
Bengt Östlund har drivit verksamheten sedan tidigt 70-tal. Under en inspektion 2007, inför premiären i nya lokaler, antydde inspektören att han valt fel yrke och följde upp med att uttala ett hot om att stänga verksamheten.
-Det kändes naturligtvis inte bra och jag blev riktigt arg. En myndighet får väl inte behandla folk hur som helst och komma undan med det som att det vore OK, säger Bengt.
Denna händelse inträffade alltså när det nya konditoriet byggdes i före detta Tempo-butiken (Minimax) på Kristinavägen. Lokalerna byggdes enligt alla handlingar man fått bygglov för. Vid inspektion fick man anmärkningar på följande: En tegelvägg i lagret som ej var målad. En omålad list. En vägg vars hål för rörledningar var för stora.
-Under inspektionen frågade vi vad som måste göras för att det skall bli godkänt och det var då vi blev illa bemötta. Hon sa rakt ut att om vi inte begriper det själva har vi valt fel yrke. Sedan drog hon en parallell till en annan verksamhet intill oss som fått stänga tidigare. Hon antydde att det var lika lätt att stänga vår verksamhet som deras. Jag blev som sagt riktigt förbannad att höra något sådant, säger Bengt.
Kaféägaren Gunilla Viberg beskriver liknande tendenser från samma inspektör. Gunilla tog mycket illa vid sig att dumförklaras på detta sätt.
-Det började ju med alla dessa papper som måste vara ifyllda korrekt och det är faktiskt inte helt lätt om man inte hållit på med sådant förut. Jag var osäker på vissa detaljer och frågade inspektören om hjälp men då svarade hon att ”det är inte jag som har startat eget”. Det kändes som ett hån, inte bara det utan allt annat också som följde, säger Gunilla.
Inspektionen genomfördes i de nyrenoverade lokalerna och Gunilla fick anmärkningar på följande saker: Ett omålat skåp där en extra uppsättning koppar och servetter förvarades. En liten omålad träkloss som rörmokaren placerat som ett extra stöd under de nydragna vattenledningarna i köket. Kassadiskens bakstycke måste målas ett par centimeter från bänkskivans underkant och ner.
-Jag har inget emot inspektionerna, de är ju jätteviktiga och bra för kunden. Men det är rena maffiafasoner att leta fel när man inte hittar något på de vanliga punkterna. Och att sedan uttala sig som denna inspektör gör, det är mycket, mycket illa. Man känner sig faktiskt kränkt, säger Gunilla Viberg.
Gunillas verksamhet fick sedan ett godkännande. Men bara en vecka senare kom ett nytt besked om raka motsatsen. Efter att ha tagit kontakt med BMB-chefen, Mats Larsson, fick hon höra igen att hon var godkänd, trots att det stod något helt annat i handlingarna hon fått skickat till sig.
Fotnot: För ett par år sedan trädde dåvarande ägare av Kretschmanns Inn fram och redogjorde för liknande tendenser. Detta ärende har varit med som underlag för det ifrågasättande som kommunalråden levererade för någon vecka sedan.