Hur ser företagsklimatet ut i Lindesbergs kommun? Ja, ska man lyssna till representanter från stora arbetsplatser samt delar av det politiska etablissemanget, så verkar allt väldigt bra. Men verkligheten är kanske inte lika vacker som sagan.
Vi behöver fler företag för att skapa en livskraftig och sprudlande kommun. Dock får vi inte trampa de redan etablerade företagen på fötterna i ren upphetsning av att nya företag visar intresse att etablera sig. Ett av många fall är Lidl. Ett stort projekt som krävde mer än bara ett bygglov. Ha då i åtanke att våra egna företagare på Mejk fick strida länge för att få utöka sin verksamhet och växa i takt med att butiken blev mer och mer populär.
Kommunen ska stå på företagarnas sida. De behöver stöd och hjälp många gånger. Inte minst småföretagaren. Istället för att finna en chans att ”nita” företagaren vore kanske mer passande att ge en hjälpande hand eller beröm för att just han/hon gör en god insats för att hålla Lindesberg levande. Trots ett fläckfritt förflutet bemöttes en restaurangägare på ett märkligt sätt. Inte nog med att tillstånden drog ut på tiden, när det beviljades var det inte en handskakning och ett lycka till kommunen hade att hälsa välkommen med. Istället fick företagaren höra: ”passa dig, vi håller ögonen på dig”. Vad trevligt.
Företag faller titt som tätt för ett byråkratiskt hokuspokus som anmäls av kommunens miljökontor. Till exempel företaget Knutens Hårvård som nyss fick veta att lokalen de flyttat in i inte var godkänd och därför krävdes att verksamheten nyanmäls till kommunen. Istället för att förklara detta för företaget valde man att döma det att betala 5000 kronor i en form av böter. Företaget hänvisades att läsa tidningen för att få veta att man måste anmäla till kommunen om man flyttar sin rörelse. Att lyfta luren och informera innan giljotinens klinga faller är inget för kommunens miljökontor? Fler liknande fall har skrivits om de senaste åren.
Andra fall som får företagsklimatet att kännas lika varmt och välkomnande som oktober, är bland annat då en företagsam person hade en dröm om att bygga ett strandkafé på Loppholmarnas norra udde. Förslaget behandlades av kommunen, men drog ut på tiden och när allt var klart blev det för dyrt för att personen ifråga skulle se det lönsamt att påbörja projektet.
Ägarna av nämndhuset ville bygga till en fastighet. Önskan att göra så blev för dyrt på grund av alla markundersökningar de tvingades göra.
Företaget B-Young förlorade mycket av sina inkomster en längre tid på grund av att Kristinavägen byggdes om. Detta hade enkelt kunnat förhindrats genom en tillfällig spång till affären. Någon ersättning skulle inte betalas ut till företaget hette det.
Även LindeNytt har fått känna på kommunens välkomnande. Detta när inslaget ”Minnesluckan” från krogen GK tog fart i stan. Helt utan att först informera företagets ägare valde kommunens representant att anmäla LindeNytt till Konsumentverket. Företagets ägare, Hans Falck, fick informationen om att han blivit anmäld via krögaren.
Företagsklimatet är bra i Lindesberg, men det kan bli betydligt bättre och inte minst trevligare. Prognoserna visar ett mycket varierat klimat.
Relaterade länkar/artiklar:
Syskonfastighet uteblir>>
B-Young lämnar Linde efter smällen>>
GK och LindeNytt anmäls>>
Lönlöst>>
Företag får böta>>
Kaféet som inte blev av>>
”Dåligt av kommunen”>>
Kommunen stoppade företag>>
Inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”>>