Företagsklimatet – en osäker prognos

Hur ser företagsklimatet ut i Lindesbergs kommun? Ja, ska man lyssna till representanter från stora arbetsplatser samt delar av det politiska etablissemanget, så verkar allt väldigt bra. Men verkligheten är kanske inte lika vacker som sagan.
Vi behöver fler företag för att skapa en livskraftig och sprudlande kommun. Dock får vi inte trampa de redan etablerade företagen på fötterna i ren upphetsning av att nya företag visar intresse att etablera sig. Ett av många fall är Lidl. Ett stort projekt som krävde mer än bara ett bygglov. Ha då i åtanke att våra egna företagare på Mejk fick strida länge för att få utöka sin verksamhet och växa i takt med att butiken blev mer och mer populär.

Kommunen ska stå på företagarnas sida. De behöver stöd och hjälp många gånger. Inte minst småföretagaren. Istället för att finna en chans att ”nita” företagaren vore kanske mer passande att ge en hjälpande hand eller beröm för att just han/hon gör en god insats för att hålla Lindesberg levande. Trots ett fläckfritt förflutet bemöttes en restaurangägare på ett märkligt sätt. Inte nog med att tillstånden drog ut på tiden, när det beviljades var det inte en handskakning och ett lycka till kommunen hade att hälsa välkommen med. Istället fick företagaren höra: ”passa dig, vi håller ögonen på dig”. Vad trevligt.

Företag faller titt som tätt för ett byråkratiskt hokuspokus som anmäls av kommunens miljökontor. Till exempel företaget Knutens Hårvård som nyss fick veta att lokalen de flyttat in i inte var godkänd och därför krävdes att verksamheten nyanmäls till kommunen. Istället för att förklara detta för företaget valde man att döma det att betala 5000 kronor i en form av böter. Företaget hänvisades att läsa tidningen för att få veta att man måste anmäla till kommunen om man flyttar sin rörelse. Att lyfta luren och informera innan giljotinens klinga faller är inget för kommunens miljökontor? Fler liknande fall har skrivits om de senaste åren.

Andra fall som får företagsklimatet att kännas lika varmt och välkomnande som oktober, är bland annat då en företagsam person hade en dröm om att bygga ett strandkafé på Loppholmarnas norra udde. Förslaget behandlades av kommunen, men drog ut på tiden och när allt var klart blev det för dyrt för att personen ifråga skulle se det lönsamt att påbörja projektet.
Ägarna av nämndhuset ville bygga till en fastighet. Önskan att göra så blev för dyrt på grund av alla markundersökningar de tvingades göra.
Företaget B-Young förlorade mycket av sina inkomster en längre tid på grund av att Kristinavägen byggdes om. Detta hade enkelt kunnat förhindrats genom en tillfällig spång till affären. Någon ersättning skulle inte betalas ut till företaget hette det.

Även LindeNytt har fått känna på kommunens välkomnande. Detta när inslaget ”Minnesluckan” från krogen GK tog fart i stan. Helt utan att först informera företagets ägare valde kommunens representant att anmäla LindeNytt till Konsumentverket. Företagets ägare, Hans Falck, fick informationen om att han blivit anmäld via krögaren.

Företagsklimatet är bra i Lindesberg, men det kan bli betydligt bättre och inte minst trevligare. Prognoserna visar ett mycket varierat klimat.

Relaterade länkar/artiklar:
Syskonfastighet uteblir>>
B-Young lämnar Linde efter smällen>>
GK och LindeNytt anmäls>>
Lönlöst>>
Företag får böta>>
Kaféet som inte blev av>>
”Dåligt av kommunen”>>
Kommunen stoppade företag>>
Inspektörer mår dåligt av ”polisrollen”>>

Publicerad 22 oktober 2003 klockan 11:19

Fredrik Norman , 0581-61 71 71

22-åriga Simon Gorski, Fornabodas yngsta kusk, tog sin första kuskseger på Solvalla Arkivfoto: Timmy Lundegård

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att Fornabodas yngsta travkusk, 22-åriga Simon Gorski, kört hem sin första seger tillsammans med Skall Ha på Solvalla.
– Jag har väl sett om loppet minst fem gånger efteråt, säjer Simon.

10 maj 2021 klockan 14:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta

En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. ...

Grafik och data från Region Örebro län.

Fortsatt hög smittspridning

Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.

7 maj 2021 klockan 09:28 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietistens råd ger mindre matkrångel
Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med ...
6 maj 2021 av Hans Andersson
Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering
Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nä...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare
För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda ...
5 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dags att blicka fram emot ett roligt och fartfyllt sommarlov. Foto: Lindesbergs kommun

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad nyhet, då kommunen återigen får ekonomiskt stöd för att arrangera kostnadsfria lovaktiviteter för traktens barn och ungdomar. Totalt kan man nu erbjuda 12 läger samt 2 simskolor och anmälan öppnar redan imorgon, onsdag.

4 maj 2021 klockan 10:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att olyckan fick dödlig utgång.

1 maj 2021 klockan 13:04 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn...

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet

PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefrå...

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga

Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året ...

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka

Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den ...

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Valborgsmässofirandet inställt även i år
Inte heller i år kommer något Valborgsmässofirande att ske i Lindesberg. Detta meddelar Manskören Harmoni, som på uppdrag av Lindesbergs kommun ...
27 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Trafikstörningar att vänta när ny GC-väg byggs i Brodalen
En ny gång- och cykelväg skall byggas i Brodalsområdet, för att göra resan till och från den nya Lindbackaskolan säkrare för eleverna. Bygget ...
26 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Enklare att testas för covid-19 med Lådan
Region Örebro län utökar nu möjligheterna att kunna testa sig för covid-19 genom att införa Lådan. Lådan finns från och med idag, måndag, ...
26 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

2021-04-19

2021-04-16

2021-04-16

2021-04-16

2021-05-11 09:45