Under drygt två års tid tillbringade John Jäderqvist åtskilliga timmar på sjukhus, sedan hälsan sviktat rejält för honom. Båda njurarna hade slutat att fungera – ett liv med dialys och oviss väntan på en donator hade blivit vardag för John. För att fördriva tiden – och hantera situationen – skrev John en bok med kriminaltema i 1950-talets Lindesberg.
– Den är handskriven, med block och penna, på sjukhuset, ler John Jäderqvist.
John Jäderqvist debuterade som författare året 2011 med kriminalromanen Polisbil 60313. Romanen skrevs med inspiration från hans 40 år i poliskåren. Han hade dock satt ett väldigt ödmjukt mål med sitt författande, det fanns inga planer alls att slå stort. Om inte kritiken blev alltför svidande och om det skulle säljas tillräckligt många exemplar för att täcka omkostnaderna, så skulle han bli väldigt nöjd med det.
Nöjd, det blev John ganska snart också. Många av de som hade läst boken, gav honom ros och omkostnaderna täcktes upp efter endast två månaders försäljningstid i den lokala bokhandeln. Framgången peppade John att fatta pennan på nytt och påbörja en uppföljare, ett arbete som dock inte kom att slutföras av olika anledningar.
Ny glöd för skrivandet, det kom först när den egna hälsan sviktade. För ett par år sedan slutade hans njurar att fungera och det allvarliga hälsotillståndet innebar ständiga sjukhusbesök under lång tid. Det var på sjukhuset glöden kom tillbaka.
– Det var i samband med det här, att jag vistades så mycket på sjukhusen, som jag började att skriva igen. Jag fick ju åka in på dialys i väntan på en ny njure och när jag väl fick en ny njure, så drabbades jag av infektioner och att kroppen stötte bort den nya njuren. Jag satt många, många timmar på sjukhus och det var där jag skrev den här romanen. Den är handskriven, med block och penna, ler John Jäderqvist.
Sedan i måndags finns den nya boken, som bär titeln I hovmästarens ställe, i Bokhandeln i Lindesberg. I hovmästarens ställe är sex berättelser i en och samma pärm.
– Berättelserna utspelas åren 1950 och 1951 och sammanvävs till viss del genom att låta Lindesbergs Stadshotell vara navet i dem. Det inleds med ett mordfall på Kyrkberget, där man funnit ett lik under kägelbanan, säger Jäderqvist.
Berättelserna är lika mycket ett sätt att ge nostalgiska undertoner för läsaren, menar John som minns Lindesberg från förr.
– Det såg ju helt annorlunda ut på den tiden, med alla pensionat och olika butiker som inte längre har sin självklara plats i vårt nuvarande samhälle. Det var en annan tid, helt enkelt. För den lite äldre läsaren, kommer boken vara en nostalgiresa också, understryker John Jäderqvist.