Författaren Magnus Ljunggren gästade ikväll Lindesbergs bibliotek. Foto: Ida Lindkvist
Författar-Magnus bjöd på hemtrevligt besök
Magnus Ljunggren, barn- och ungdomsförfattaren som idag har en spridning på sina böcker runtom i hela landet, besökte idag Lindesbergs stadsbibliotek. Där berättade han om sin första bok, hur man blir publicerad och populär författare trots dyslexi, och självfallet passade han också på att ta ”selfies” med ungdomarna.
Magnus Ljunggren kommer från Sundsvall, en stad som han själv i yngre dagar upplevde som en tråkig håla. Han är numer bosatt i Stockholm tillsammans med sin fru och deras tre barn, men har även ett sommarställe strax utanför Lindesberg så trakterna häromkring är för honom välkända. Ikväll utgjorde han stadsbibliotekets författarbesök, och även om uppslutningen inte var vad den kunde ha varit, så blev det ett trivsamt gäng som gärna lyssnade på det Magnus hade att berätta.
– Jag har skrivit rätt mycket böcker, och GIG1 var den första boken som jag skrev. Det är tio år sedan nu, då var jag 45.
– Innan det skrev jag TV-manus, och det var ju förstås kul, jag fick ju betalt för att skriva för första gången och de betalade bra. Det var en boom där på 90-talet, men så kom Big Brother, och då insåg man att det inte behövdes så mycket manus som kostade pengar. Men jag skrev rätt många manus, men inte ett enda blev det något med. Och det var inte jätteroligt i längden. GIG1 var tänkt att den skulle bli en TV-serie från början, men så fick det bli en bok, berättar Magnus.
Magnus visar ungdomarna sin bok ”Skärvor av J”.
– Den utspelar sig faktiskt i Lindesberg, men är lite fiktiv, men man kan tänka att det faktiskt är här, säger Magnus och när en av tjejerna ska gå skickar han med henne den hem, signerad och redo att läsas.
– Man kan skriva allt, bara man vet vad man ska skriva, om ni förstår vad jag menar, säger Magnus eftertänksamt och bollar idéer med sällskapet om på vilka olika sätt man skulle kunna läsa en bok, och de får även berätta vad de tycker om att läsa.
Magnus själv är dyslektiker, något som inte helt självklart går hand i hand med författande.
– Jag kan fortfarande inte stava, och jag har fått kämpa hårt för att lära mig läsa, det gick sakta. Bokstäverna är egentligen bara en ytlig del, det är det som finns bakom texten som är det viktiga. Bokstäverna går alltid att fixa till med hjälp av ett rättstavningsprogram eller en fröken.
– Men mina kompisar läste böcker och de var jättesnabba, och ville jag vara med och snacka på rasterna så var jag ju
tvungen att läsa någon ”Dante” eller ”Tvillingdeckarna”, säger Magnus och skrattar milt.
Det bästa med att skriva tycker Magnus är att man kan berätta saker, man liksom skriver ett meddelande som författaren sedan lämnar vidare till någon, om denne vill läsa alstret.
– Som liten var jag duktig på att fantisera ihop saker, och jag och mina kompisar höll på mycket med teater och vi hittade på radioprogram.
Magnus böcker riktar sig till små barn och tonåringar, glappet däremellan kan han inte riktigt förklara. Men något som står helt klart är att hans böcker har blivit visade stor uppskattning.
– Jag hamnade på en 40:e plats på utlåningslistan 2014.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
19 november 2024 klockan 10:41 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
15 november 2024 klockan 12:24 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
INSÄNDARE/DEBATT: För många år sedan startade landstinget aktiviteter med vilka man inhämtade patienternas tankar om hur de uppfattat de kontakter de haft med sjukvården. Svaren gav möjlighet att inom landet jämföra omhändertagandet vid såväl enskilda kliniker som sjukhus. År 2018 fick Lasarettet i Lindesberg högsta betyg i landet. Sjukhuset har fortsatt att prestera vård med samma kvalitet. I år placerades Lindesbergs lasarett som en av de fyra i landet som hade den bästa strokevården. 2018 hamnade Lindesberg på sjätte plats i Sverige när AT-läkarna fick säga vad de tyckte om den utbildning de hade fått under sin tjänstgöring. Lindesberg har sedan dess fortsatt att inom regionen få bäst betyg i det avseendet.
14 november 2024 klockan 10:08 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Singles Day den 11 november och Black Friday den 29 november markerar starten på julhandelns stora e-handelsfest. Men med ökade onlinebeställningar följer även en ökad risk för bedrägeriförsök. PostNord uppmanar därför alla e-handlande svenskar att vara extra vaksamma och tänka efter innan de klickar på länkar eller delar personlig information.
Guldsmedshytte SK vände till tredje raka
Efter en rejäl bortaförlust med 6-1 mot Hallstahammar i slutet av oktober, så har Guldsmedshytte SK gått framåt. Två mycket klara segrar mot ...