Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

Det var ett noterbart mindre antal startande än normalt, när Fornaboda inledde veckan med tv-sända lunchtävlingar. Enbart fyra av de nio körda loppen fylldes till maxantalet, detta på en travbana där tränarna vanligtvis står på kö för att få starta sina hästar.

Med sommartravet igång så hittas däremot många flera tävlingstillfällen i Mellansverige, vilket kan ge sin förklaring till de mindre fälten.
Trots att antalet var mindre, kunde man däremot inte klaga på deltagarnas kvalitet.

Redan i dagens första lopp visades en överlägsen vinnare upp sig, i form av sexåriga Le Crack Sox från Eskilstuna. Tränare och körsven Markus B Svedberg körde direkt till ledningen, där man efter en 1.10-avslutning under det sista halvvarvet, gick mot en enkel seger med krafter kvar över mållinjen.

– Vi kom enkelt till ledningen och där fick vi bestämma tempot. Med den resan som han fick, så kändes det i princip pliktskyldigt att han skulle vinna, säger Markus Svedberg efter loppet.

Le Crack Sox höll ledningen runt om. Foto: Timmy Lundegård

– Han har inte haft någon direkt rak karriär, men det har alltid funnits en fin kapacitet i hästen. Nu är han i den åldern att alla årgångslopp är förbi, så det blir att satsa mot vanliga lopp framöver. Nu står han dessutom med två raka segrar, så möjligtvis att man kommer att få ladda mot något V75-lopp inom en snar framtid.

Bara två lopp efter lunchens inledande lopp, kom nästa uppvisning. Efter ett lopp som första häst i andra spår, kunde dalakusken Fredrik Linder utklassa sina konkurrenter bakom egentränade Joy Alissa.
Med halvvarvet till mål så tog duon över ledningen från Jorma Kontio, där man fullkomligt krossade sina konkurrenter.

– Jag vet att hon är bra, men idag var hon bättre än vad jag trodde att hon skulle vara. Jag var lite osäker inför dagen då jag tyckte att hon gjorde ett halvdant lopp senast, så lite osäkra vibbar fanns. Väl i loppet kändes det däremot bra. Jag kände att jag hade spända linor med halvvarvet kvar, så jag började pressa på Jormas häst i ledningen som vek sig direkt. Därifrån släppte jag bara av henne. Det var en skön seger för både mig och skötaren, säger Fredrik Linder som laddar vidare mot större drabbningar.

– Nu bär det iväg mot Halmstad och Stosprintern. Dagens lopp blev redan på förhand lite avgörande om vi skulle anmäla eller inte.

Då segraren även är fyra år så finns ännu chansen att delta i Svenskt Travderby, som körs framåt hösten på skånska Jägersro.
Frågan är om Derbyt finns med i planerna för Joy Alissa?

– Självklart kör vi, ropar en glad skötare som selar av hästen. Tränaren själv väljer däremot att ta ett lopp i taget.

– Det är ett tag till dess. Vi siktar mot Stosprintern nu så får vi hoppas på att det kan bli en satsning mot derbyt.

Fredrik Linder var nöjd med Joy Alissa. Foto: Timmy Lundegård

Målgaloppsdramatik: ”Gjorde en 50/50-chansning på linjen”
Mot slutet av tävlingsdagen bjöds det även på dramatik när kallblodsloppet skulle avgöras.
Norska Tverdals Odin kördes redan från starten till ledningen, där man vid upploppet såg ut att gå mot seger. Med bara 180 meter kvar till mållinjen utmanades man däremot av Försteslåtten, som hade den bästa farten in mot mål.

Precis vid målgång slog Försteslåtten däremot på en galopp. Något som skulle leda till en diskning, om måldomarnas målfoton och filmer skulle visa att galoppen kom innan mål.
Resultatet avvaktades där man efter några minuter av väntan, fick höra att Försteslåtten klarade sig och segrade.

– Galoppen kom för att kusken ville vinna. Hästen kunde lika gärna slagit på galopp om jag hade tagit det lugnt och hållit igen, så jag gjorde en 50/50-chansning på linjen och idag löste det sig tursamt, säger den körande norrmannen Espen A Schie.

Nosen hann precis förbi mållinjen innan galoppen kom. Foto: Timmy Lundegård

– I övrigt var hästen bra. Han har inte startat på länge så jag ville ha ett bra lopp och körde mest för en bra placering. Det gick rätt långsamt där framme inledningsvis, men var ändå inte så orolig. Jag vet att hästen kan avsluta bra, så jag hade ändå en bra känsla.

Förutom starka prestationer, så hittades enbart tre hemmahästar till start under dagen. Jimmi Ehlers körde samtliga där han förutom en duo från sitt eget stall, även körde Alf Erlandssons Nyby Black Money. Främst av hemmatrion blev däremot Mimmi Marje, som efter ett lopp som tredje häst i andra spår, gick starkt på upploppet.

– Jag är jättenöjd med hennes prestation. Hon går egentligen bäst när hon får vara med i spetsstriden, så det var såklart tråkigt redan på förhand med ett bakspår. Hon gjorde det ändå bra och var nästan tvåa i mål. Hon gör alltid bra lopp och hon kommer att vara förbättrad inför nästa start, säger Jimmi Ehlers efter loppet.

Under förmiddagen kom även startlistorna till ponnytravets Elitlopp, där Lindesbergaren Isabella Jansson Wiklund hittas som kusk bakom Angel. Duon fick spår ett bakom startbilen som släpper iväg starten på lördag.

– Formen är bra men mycket ska stämma för att kunna vinna. Jag ville egentligen ha spår sex med henne då hon tar lite tid på sig för att komma igång, men med spår ett så kommer jag ner på innerspår direkt. Får vi rätt resa så har hon form för att kunna vinna, säger Isabella inför lördagens Mini Elitlopp.

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Le Crack Sox – Markus B Svedberg – 2,54
Lopp 2: Amalencius B.B. – Claes Sjöström (Timo Nurmos) – 3,82
Lopp 3: Joy Alissa – Fredrik Linder – 6,87
Lopp 4: Gala Journey – Claes Sjöström (Marko Korpi) – 8,27
Lopp 5: Veams Zazzu – Micael Lindblom (Torbjörn Maltesson) – 27,71
Lopp 6: Polar Operation – Mika Forss (Stefan Melander) – 1,75
Lopp 7: Försteslåtten – Espen A Schie (Ole Johan Östre) – 3,12
Lopp 8: You To Special – Markus B Svedberg – 5,20
Lopp 9: Carlos Symphony – Tom Horpestad – 8,95

Nästa tävlingsdag: Midsommartrav lördagen den 26:e juni. Första start kl. 12.20.
Biljetter köpes via Tickster

Publicerad 14 juni 2021 klockan 18:47

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Lindesbergs kommun

Årets höstlovsprogram släppt

Det drar ihop sig till ett efterlängtat höstlov för kommunens barn och ungdomar, vilket också innebär att ett rykande färskt höstlovsprogram presenteras. Bland aktiviteterna det här året finns till exempel bibblans monstervecka, skridskoåkning och luftgevärsskytte på schemat.

19 oktober 2021 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Slamsugbil ”tappade lasten”: ”Luktar väldigt illa”

Stora delar av vägbanan samt gång- och cykelvägen vid Prästbron i centrala Lindesberg, kommer nu att behöva en ordentlig sanering. Detta sedan en slamsugbil tappat ut en större mängd av innehållet i tanken.
– Det jag har fått till mig hittills, är att det skall röra sig om något slags fett som luktar väldigt illa, eventuellt att det kan röra sig om matfett från restauranger, kommenterar Mikael Dahlin, enhetschef gata vid Samhällsbyggnad Bergslagen.

19 oktober 2021 klockan 14:02 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Unghästutställningen på Fornaboda gjorde succé

Många poäng delades ut när Fornaboda Travbana, i lördags, hade sin första unghästutställning för ...

Tre misstänkta drograttfyllerister på kort tid

Från i söndags eftermiddag till måndag morgon, har polisen tagit tre personer som misstänks ha kört bil ...

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Upphämtning gav en poäng

Lindlöven gästade Nyköping under söndagen. Efter ett tvåmålsunderläge med 3-1 i den andra perioden, så var Lindelaget nära att vända matchen. Kvitteringen kom vilket tvingade in matchen i övertid. Väl där kunde Nyköping få med sig bonuspoängen, medan Lindlöven fick nöja sig med en poäng.

17 oktober 2021 klockan 22:28 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Timmy Lundegård

WSK var nära poäng efter upphämtning

5-1 blev 6-5. Efter en sur inledning så var WSK Lindesberg nära att vända matchen till sin fördel. Efter ett tidigt försprång av Sala Silverstaden med hela fyra måls marginal, så bjöd WSK på en stark avslutning där man var nära att spela hem poäng till tabellen.

17 oktober 2021 klockan 22:49 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust mot Sollentuna
Trots flera ljusa stunder under mot Sollentuna, så åkte Linde Volley lottlösa från söndagens elitseriematch. Med 3-7 i det tredje setet såg det ...
17 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Stor bortaförlust mot Tyresö
Med lagets första poäng säkrad så åkte LIF Lindesberg till Tyresöhallen under lördagen. Tyresö är normalt sett ett lag som LIF haft stora po...
16 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ny hemmaseger för Lindlöven
Det blev seger i säsongens tredje hemmamatch! Gästande Eskilstuna Linden bjöds på flera spel i powerplay, medan Lindlöven hade större utdelning ...
15 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Norman

Stabilt smittläge i de flesta av länets kommuner

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Örebro län fortsätter att ligga stabilt, under vecka 40 konstaterades cirka 180 fall, vilket är i stort sett lika många som veckan innan. Även smittspridningen i de olika åldersgrupperna var i det närmaste oförändrad, där unga i åldern 6-19 år fortfarande står för flest antal fall.

15 oktober 2021 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Lastbilar kolliderade med älg

Två lastbilar var inblandade i en viltolycka med älg på fredagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats i samband med hä...

Familjeteamet erbjuder ett nytt föräldrastöd för tonårsföräldrar

Som tonårsförälder står man ofta inför en hel del utmaningar i vardagen. Nu kan ...

Mer insamlat till Världens Barn i år

Lindesbergs kommun placerar sig på tredje plats i länet, när insamlingen för Världens Barn nu har summerat ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hasse Persson

Lindlövens segerrad bröts i Borlänge

Efter två raka storsegrar, så bröts den fina segertrenden efter onsdagens besök i Borlänge. Trots en fin första period med 0-2, så kunde dalalaget vända matchen helt i den andra perioden. Åtta minuter in i avslutningen så var matchen låst och Lindlöven kunde gratulera Borlänge till sina första poäng.

13 oktober 2021 klockan 21:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Unga kallblod visas upp på Fornaboda

På lördag har man chansen att kolla på fina kallblod. Då arrangerar kallblodföreningen Sleipner en utställning på ...

Industritekniska programmet läggs ned: ”För lågt söktryck”

Så sent som hösten 2018 återuppstod Industritekniska programmet som ...

Barn- och utbildningsnämndens prognos: underskott på 17 miljoner

Under barn- och utbildningsnämndens sammanträde i måndags presenterades delårsprognosen f...

Rökutveckling från lastbil på industriområdet

Nerikes Brandkår larmades på onsdagsförmiddagen ut till Stafettgatan i Lindesberg sedan man upptäckt rö...

Karin Sundins svar på PRO:s kritik är osann

DEBATTSVAR: Om Du Karin Sundin (K S ) läser igenom Ditt svar så förstår vi att Du rodnar, håller Dina tummar ...

Kommunen bygger insektshotell – utformas som ”Lindesbergsbyggnader”

Ett medborgarförslag, i vilket det föreslås att kommunen bygger så ...

Foto: Jennie Einarsson

Vaccinbokning för barn och ungdomar nu öppen

Nu är bokningen för covidvaccinering av barn och ungdomar födda 2009 eller tidigare öppen. För att kunna vaccineras måste man dock ha fyllt 12 år vid tillfället. Vaccinet som används är Pfizer/BioNTechs Comirnaty, då Folkhälsomyndigheten av försiktighetsskäl valt att pausa användningen av Modernas vaccin Spikevax, för alla som är födda 1991 eller senare.

12 oktober 2021 klockan 13:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Yrkestrafiken under luppen: ”Flygande inspektioner av tung trafik”
Yrkesförare som kör bristfälliga fordon eller bryter mot gällande regler gällande transporter, är vad polisen denna vecka kommer lägga extra ...
12 oktober 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett: Följ exemplet ”Norrtäljemodellen”!
Trots massiva protestaktioner de senaste åren kring den pågående nedmonteringen av akut verksamhet, just nu akutkirurgi, vid Lindesbergs lasarett, ...
11 oktober 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Storslagen derbyseger i Lindehov!
Matchens första period blev ett stort avgörande i söndagens länsderby mellan Lindlöven och Kumla. Hela fem mål på tjugo minuter gjordes för ...
10 oktober 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-10

2021-10-10

2021-10-10

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-08

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-07

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-06

2021-10-05

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-10-19 21:40