Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

Det var ett noterbart mindre antal startande än normalt, när Fornaboda inledde veckan med tv-sända lunchtävlingar. Enbart fyra av de nio körda loppen fylldes till maxantalet, detta på en travbana där tränarna vanligtvis står på kö för att få starta sina hästar.

Med sommartravet igång så hittas däremot många flera tävlingstillfällen i Mellansverige, vilket kan ge sin förklaring till de mindre fälten.
Trots att antalet var mindre, kunde man däremot inte klaga på deltagarnas kvalitet.

Redan i dagens första lopp visades en överlägsen vinnare upp sig, i form av sexåriga Le Crack Sox från Eskilstuna. Tränare och körsven Markus B Svedberg körde direkt till ledningen, där man efter en 1.10-avslutning under det sista halvvarvet, gick mot en enkel seger med krafter kvar över mållinjen.

– Vi kom enkelt till ledningen och där fick vi bestämma tempot. Med den resan som han fick, så kändes det i princip pliktskyldigt att han skulle vinna, säger Markus Svedberg efter loppet.

Le Crack Sox höll ledningen runt om. Foto: Timmy Lundegård

– Han har inte haft någon direkt rak karriär, men det har alltid funnits en fin kapacitet i hästen. Nu är han i den åldern att alla årgångslopp är förbi, så det blir att satsa mot vanliga lopp framöver. Nu står han dessutom med två raka segrar, så möjligtvis att man kommer att få ladda mot något V75-lopp inom en snar framtid.

Bara två lopp efter lunchens inledande lopp, kom nästa uppvisning. Efter ett lopp som första häst i andra spår, kunde dalakusken Fredrik Linder utklassa sina konkurrenter bakom egentränade Joy Alissa.
Med halvvarvet till mål så tog duon över ledningen från Jorma Kontio, där man fullkomligt krossade sina konkurrenter.

– Jag vet att hon är bra, men idag var hon bättre än vad jag trodde att hon skulle vara. Jag var lite osäker inför dagen då jag tyckte att hon gjorde ett halvdant lopp senast, så lite osäkra vibbar fanns. Väl i loppet kändes det däremot bra. Jag kände att jag hade spända linor med halvvarvet kvar, så jag började pressa på Jormas häst i ledningen som vek sig direkt. Därifrån släppte jag bara av henne. Det var en skön seger för både mig och skötaren, säger Fredrik Linder som laddar vidare mot större drabbningar.

– Nu bär det iväg mot Halmstad och Stosprintern. Dagens lopp blev redan på förhand lite avgörande om vi skulle anmäla eller inte.

Då segraren även är fyra år så finns ännu chansen att delta i Svenskt Travderby, som körs framåt hösten på skånska Jägersro.
Frågan är om Derbyt finns med i planerna för Joy Alissa?

– Självklart kör vi, ropar en glad skötare som selar av hästen. Tränaren själv väljer däremot att ta ett lopp i taget.

– Det är ett tag till dess. Vi siktar mot Stosprintern nu så får vi hoppas på att det kan bli en satsning mot derbyt.

Fredrik Linder var nöjd med Joy Alissa. Foto: Timmy Lundegård

Målgaloppsdramatik: ”Gjorde en 50/50-chansning på linjen”
Mot slutet av tävlingsdagen bjöds det även på dramatik när kallblodsloppet skulle avgöras.
Norska Tverdals Odin kördes redan från starten till ledningen, där man vid upploppet såg ut att gå mot seger. Med bara 180 meter kvar till mållinjen utmanades man däremot av Försteslåtten, som hade den bästa farten in mot mål.

Precis vid målgång slog Försteslåtten däremot på en galopp. Något som skulle leda till en diskning, om måldomarnas målfoton och filmer skulle visa att galoppen kom innan mål.
Resultatet avvaktades där man efter några minuter av väntan, fick höra att Försteslåtten klarade sig och segrade.

– Galoppen kom för att kusken ville vinna. Hästen kunde lika gärna slagit på galopp om jag hade tagit det lugnt och hållit igen, så jag gjorde en 50/50-chansning på linjen och idag löste det sig tursamt, säger den körande norrmannen Espen A Schie.

Nosen hann precis förbi mållinjen innan galoppen kom. Foto: Timmy Lundegård

– I övrigt var hästen bra. Han har inte startat på länge så jag ville ha ett bra lopp och körde mest för en bra placering. Det gick rätt långsamt där framme inledningsvis, men var ändå inte så orolig. Jag vet att hästen kan avsluta bra, så jag hade ändå en bra känsla.

Förutom starka prestationer, så hittades enbart tre hemmahästar till start under dagen. Jimmi Ehlers körde samtliga där han förutom en duo från sitt eget stall, även körde Alf Erlandssons Nyby Black Money. Främst av hemmatrion blev däremot Mimmi Marje, som efter ett lopp som tredje häst i andra spår, gick starkt på upploppet.

– Jag är jättenöjd med hennes prestation. Hon går egentligen bäst när hon får vara med i spetsstriden, så det var såklart tråkigt redan på förhand med ett bakspår. Hon gjorde det ändå bra och var nästan tvåa i mål. Hon gör alltid bra lopp och hon kommer att vara förbättrad inför nästa start, säger Jimmi Ehlers efter loppet.

Under förmiddagen kom även startlistorna till ponnytravets Elitlopp, där Lindesbergaren Isabella Jansson Wiklund hittas som kusk bakom Angel. Duon fick spår ett bakom startbilen som släpper iväg starten på lördag.

– Formen är bra men mycket ska stämma för att kunna vinna. Jag ville egentligen ha spår sex med henne då hon tar lite tid på sig för att komma igång, men med spår ett så kommer jag ner på innerspår direkt. Får vi rätt resa så har hon form för att kunna vinna, säger Isabella inför lördagens Mini Elitlopp.

Lunchens vinnare:
Lopp 1: Le Crack Sox – Markus B Svedberg – 2,54
Lopp 2: Amalencius B.B. – Claes Sjöström (Timo Nurmos) – 3,82
Lopp 3: Joy Alissa – Fredrik Linder – 6,87
Lopp 4: Gala Journey – Claes Sjöström (Marko Korpi) – 8,27
Lopp 5: Veams Zazzu – Micael Lindblom (Torbjörn Maltesson) – 27,71
Lopp 6: Polar Operation – Mika Forss (Stefan Melander) – 1,75
Lopp 7: Försteslåtten – Espen A Schie (Ole Johan Östre) – 3,12
Lopp 8: You To Special – Markus B Svedberg – 5,20
Lopp 9: Carlos Symphony – Tom Horpestad – 8,95

Nästa tävlingsdag: Midsommartrav lördagen den 26:e juni. Första start kl. 12.20.
Biljetter köpes via Tickster

Publicerad 14 juni 2021 klockan 18:47

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Väktare till sjukhus efter stenkastning – tre attacker på kort tid

Sent på tisdagskvällen fördes en kvinnlig väktare till sjukhus med skärskador på armarna. Detta sedan hennes tjänstebil blivit utsatt för stenkastning under färd. Detta var den tredje attacken mot väktare i Lindesberg – inom loppet av två dygn.
– Det här är mycket allvarligt, kommenterar Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

21 juli 2021 klockan 09:23 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Linda Svahn lämnar sina politiska uppdrag under hösten. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Linda Svahn lämnar sina uppdrag under hösten

Efter närmare åtta år som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun väljer nu Linda Svahn att lämna sina uppdrag. Processen med att hitta en efterträdare kommer att påbörjas i augusti, då Linda Svahn lämnar sin position redan under hösten, det meddelar hon i ett pressmeddelande.

20 juli 2021 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Öppet för drop-in på vaccinationsmottagningen

Under vecka 29 vaccinerar Region Örebro län med 15 217 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvä...

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Singelolycka med hästtransport på länsväg 249

En singelolycka inträffade under fredagseftermiddagen, då en personbil med hästtransport kört av på länsväg 249 i höjd med Frövi. Räddningstjänsten finns på plats och norrgående körfält är för tillfället avstängt för trafik och begränsad framkomlighet råder.

16 juli 2021 klockan 13:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Man utsattes för väpnat rån utanför vårdcentralen
En man i 40-årsåldern utsattes under torsdagskvällen för ett väpnat rån utanför Lindesbergs vårdcentral. Två män hotade rånoffret med ett ...
16 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller
Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska ...
15 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest
Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för tredje å...
14 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Coronaläget: Regionen öppnar drop-in för vaccination

Smittspridningen av covid-19 minskar något i Örebro län. Samtidigt öppnar man upp vaccinationsmottagningarna för drop-in.
– Prova, kom direkt och ha med legitimation, antalet tillgängliga doser avgör för dagen säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare i ett pressmeddelande.

14 juli 2021 klockan 09:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Flera hushåll drabbade av översvämning

Ett flertal fastighetsägare i Storå larmade räddningstjänsten under tisdagskvällen sedan deras bostäder fått in vatten efter det häftiga skyfallet tidigare under eftermiddagen. Styrkor från Guldsmedshyttan och Lindesberg finns på plats för att försöka pumpa ut vattnet från fastigheterna.

13 juli 2021 klockan 20:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Biljakt genom tre län slutade i Hägernäs

Ett par minuter innan midnatt försökte en polispatrull stoppa ett fordon för kontroll i Ludvika, i Dalarnas län. ...

Inbrott på Fellingsbro folkhögskola – vittne larmade polis

Tidigt på måndagsmorgonen observerade ett vittne att flera okända personer rörde sig inne ...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Många lediga vaccintider under kommande vecka

Under vecka 28 vaccinerar Region Örebro län med 19 139 doser vaccin. Nu pågår vaccination i fas fyra och det är personer födda 2003 eller tidigare som kan boka tid för vaccination. Bokningen fortsätter också att vara öppen för alla tidigare grupper.

12 juli 2021 klockan 09:44 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Se polisens bilder inifrån stora cannabisodlingen – närmare 32 kilo narkotika

Den 12 januari sprängde polisen en jätteodling av cannabis på en enslig ...

Coronaläget: Deltavarianten ökar i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Region Örebro län ökade något jämfört med föregående vecka och totalt...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan
När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Travets golfchampion ska koras!
Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangö...
6 juli 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny utryckning till eldhärjade villan i Hinderbacken
Villan som under måndagskvällen eldhärjades i Hinderbacken, strax norr om Lindesberg, gick inte att rädda då den redan var kraftigt övertänd n...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-06

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-05

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-07-01

2021-06-30

2021-06-30

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-29

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-07-24 00:20