Erik Stenberg med läkarkollega och operationsteam bidrar genom sina erfarenheter till den patientnära forskningen.

Forskning på lasarettet gör fetmaoperationer säkrare

Lindesbergs Lasarett är centrum för operation av överviktiga. Lasarettet är tillsammans med USÖ navet i en patientnära forskning som ska göra den moderna operationstekniken säkrare. Nästa år publiceras en forskningsrapport om effekterna av överviktsoperationerna. Forskningen har väckt internationellt intresse.- Övervikt har blivit ett folkhälsoproblem och vi lär inte få ner antalet operationer till noll, säger kirurgen Erik Stenberg, som delar sin tid mellan Lindesbergs Lasarett och USÖ.

Han är också en av dem som ansvarar för den patientnära forskning som bedrivs i Lindesberg. Kraftig övervikt är ett hälsoproblem som ofta leder till följdsjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och till och med för tidig död. Ett sätt att komma till rätta med övervikten är att lägga om sin mathållning – ofta handlar det om att hitta en ny livsstil. Lättare sagt än gjort. Studier visar att överviktskirurgi lett till minskad dödlighet p.g.a. av fetma.

Det var för fyra år sedan, som Lindesbergs Lasarett blev centrum för överviktskirurgin i Örebro läns landsting. Man delar på patienterna, så att Lindesberg opererar de flesta, medan Universitetssjukhuset i Örebro sköter de mer avancerade operationer, t ex när en patient måste opereras om. USÖ har en lång tradition inom området och här finns flera erfarna läkare. Uppemot 250 personer i länet behöver opereras varje år, 150 – 200 av dem får operationen gjord i Lindesberg.  50 – 100 opereras i Örebro.


Till Lindesbergs Lasarett kommer de flesta länsbor som opereras för kraftig övervikt. Foto: Hans Andersson

Under de senaste femton åren har den s k titthålskirurgin blivit den metod som används på de allra flesta patienterna. Runt 7 500 patienter opereras i Sverige varje år för kraftig övervikt. Sedan början av 2000-talet har metoderna utvecklats snabbt och man har kommit till rätta med många av bristerna. Patienterna behöver inte ligga inne på sjukhus lika länge som förr och sjukskrivningstiden blir kortare. Bara i undantagsfall behöver läkarna öppna upp buken och operera som man gjorde tidigare.


Titthålskirurgi är numera den helt dominerande metoden för överviktskirurgi.
Foto: Hans Andersson

Titthålskirurgin är säkrare och komplikationerna är färre. Men det händer att patienter drabbas. Nästan var tionde patient drabbades av någon komplikation under den första månaden efter operationen. För de flesta handlar det om beskedliga komplikationer.  De kan få magsmärtor genom ett  tillstånd som liknar tarmvred och som orsakas av att tarmen rör sig in genom öppningar under tarmen och fastnar där.
– Det vi i huvudsak har tittat på är den här formen av tarmvred. En studie visar att 4,5 procent av de opererade drabbas. Det är runt 400 personer i Sverige och det förekommer dödsfall, men det var vanligare förr innan läkarna kände till det här sambandet, säger Erik Stenberg.

Johan Ottosson, också han kirurg på Lindesbergs Lasarett och på USÖ, ansvarar för ett nationellt register över alla de överviktsoperationer som utförs på tolv sjukhus över hela landet. Registret har funnits sedan  2007 och har blivit allt bättre och lett till effektivare operationer. En forskningsstudie är på gång som kraftigt ska reducera antalet fall av tarmvred. Den har presenterats bl a vid en konferens i Boston, USA, i höstas, och kommer att publiceras i vår i Sverige. Lindesbergs-forskarna behöver vänta in data som sträcker sig över tre år, för att kunna dra riktigt säkra slutsatser.
– Genom att studera över flera år har vi fått ovärderliga kunskaper, som vi delar med oss mellan sjukhusen, så att inte varje läkare enbart behöver lita till vad som fungerat för honom eller henne, säger kirurgen Erik Stenberg. I kommande studier ska vi titta på andra faktorer.


Erik Stenberg ser till att vara riktigt ren och bakteriefri före operation.
Foto: Hans Andersson

Överviktsoperationen görs så att den största delen av magsäcken kopplas bort och sedan kopplar man ihop den något förkortade tunntarmen med den lilla magsäck som blir kvar. Det sker med en kirurgiskt avancerad ”häftapparat”. När kirurgen gjort sitt, är det patienten som ansvarar för sitt nya liv. Kroppen tar inte upp lika mycket näring.
– De äter mindre och oftare. Många blir av med följdsjukdomar. Vi kan se en drastisk reduktion av diabetes, säger Erik Stenberg.

Den opererade känner snabbare en mättnadskänsla men måste ändå tänka på hur hen äter, tar näringstillskott, motionerar och klarar av t.ex. stress och oro utan att ta till mat. Hur mycket patienten går ner i vikt är individuellt, men det är inte ovanligt med 30 – 50 kilos viktminskning under ett till två år efter operationen. Det besvärliga är att vi har ett bra skydd mot farlig viktnedgång, men i stort sett inga mekanismer mot att gå upp i vikt. Överviktiga får ofta höra att de har sig själva att skylla och att det bara är att äta mindre:
– Det här är kontroversiellt, men man ska akta sig för att lasta dem som inte klarar av att gå ner i vikt. Det är individuellt och inte så enkelt. Det finns unga tex som försökt på alla sätt, men inte lyckats, säger Erik Stenberg.

Det är ovanligt att barn och unga opereras. Då handlar det om extrem fetma. Studier visar att tonåringar opererats med positiva resultat.

Publicerad 23 december 2014 klockan 08:02

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Misstanke om grovt rattfylleri i fyrhjulingsolycka

En man i 50-årsåldern skadades lindrigt när han på torsdagen körde omkull med en fyrhjuling. Polisen misstänker att föraren var påverkad av alkohol vid olyckstillfället.
– Mannen misstänks för grovt rattfylleri, säger Diana Qudhaib, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

14 maj 2021 klockan 10:00 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Sju gymnasieelever döms för ofredande efter hotfull och kränkande ”nollning”

På måndagen meddelade Örebro tingsrätt sin dom i målet mot de ...

Många nappade på fritt ädelfiske: ”Vilken succé!”

Premiären för ädelfisket i Dalkarlshytteån blev välbesökt och uppskattat. Och visst ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

Foto: Camilla Lagerman

Dags för riskgrupperna att vaccineras – planeringen för fas fyra i full gång

Under vecka 19 vaccinerar Region Örebro län med 13 000 doser vaccin. Nu är det personer över 18 år, som är i de utpekade riskgrupperna som ska boka tid för vaccination. Dessutom planerar man nu för nästa steg i prioriteringsordningen, då personer i fas fyra ska erbjudas vaccin.

10 maj 2021 klockan 09:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fornaboda firar 70 år!
På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig ...
7 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Förlupen kula träffade bostad – två personer misstänkta
En bostad i Löa blev på torsdagskvällen träffad av en förlupen kula från ett jaktvapen. Polisen kunde under kvällen höra flera personer varav ...
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fortsatt hög smittspridning
Antalet bekräftade fall av covid-19 är fortsatt på en hög nivå i Lindesbergs kommun.
7 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Barndietisten Sara Ask håller digital föreläsning om barns "matkrångel". Foto: Jan Åke Eriksson

Barndietistens råd ger mindre matkrångel

Det kan vara svårt att veta om barnen får i sig den mat och näring de behöver. Många föräldrar oroar sig. Ibland kan det vara krångel med maten. Dietisten Sara Ask vet hur det fungerar – nu kommer hon med tips och råd.

6 maj 2021 klockan 08:06 av Hans Andersson Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Statligt tillskott möjliggör ett aktivt sommarlov för barn och unga

Efter att förra årets statliga bidrag uteblev, kom regeringens vårbudget som en glad ...

Annons

Arkivbild. Foto: Hans Andersson

Nu kan du få fatt i poeten Arne Johnsson digitalt

Under de digitala församlingsaftnar, som Linde bergslags församling bjuder in till den här pandemi-våren, möter deltagarna människor som verkligen har något att berätta. Den här veckan funderar poeten Arne Johnsson över att ” få fatt i ett ögonblick”.

4 maj 2021 klockan 09:13 av Hans Andersson Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Man i 30-årsåldern död i trafikolycka

En allvarlig singelolycka inträffade tidigt på lördagsmorgonen i norra kommundelen. Polisen har nu bekräftat att ...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

Lastbil rammade fällda bommar – och smet från platsen

Polisen söker nu föraren av en lastbil som på fredagsmorgonen sågs ramma bommarna vid en järnv...

Fältassistent Claes Lamourin tillsammans med ungdomspolis Henrik Andersson. (Johan Andersson saknas dock på bilden.) Foto: Hans Andersson

Uppmaningen inför Valborg: Våga ta samtalet med era ungdomar!

Valborgsmässoafton står för dörren, och därmed även en av årets stora riskhelger för barn och ungdomar. Trots att de offentliga evenemangen är inställda även i år till följd av coronaviruset uppmanar fältassistenterna och ungdomspolisen i Lindesbergs kommun föräldrar att hålla koll på sina ungdomar.
– Vi upplever att ungdomarna träffas mer över kommungränserna nu eftersom de är bilburna, så det är inte säkert att de befinner sig där man tror, säger ungdomspolis Henrik Andersson.

29 april 2021 klockan 14:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

KD, M och L släpper inte greppet om Loppholmsbadet
PRESSMEDDELANDE: Frågan om badet på Loppholmarna i centrala Lindesberg har blivit en politisk prestigefråga i negativ mening. Eftersom man inte var...
29 april 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

68 procent av lärarna i kommunen är behöriga
Sju av tio lärare i Lindesbergs kommun är behöriga, det visar färska siffror från SCB. Sedan förra året har lärarbehörigheten minskat med 2,8...
28 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vuxen man misstänks för sexbrott mot tonårsflicka
Polisen har inlett en förundersökning gällande sexuellt ofredande mot en flicka i lägre tonåren. Den misstänkte uppges vara i 35-årsåldern...
28 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-04-27

2021-04-27

2021-04-26

2021-04-26

2021-04-23

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-21

2021-04-20

2021-04-20

2021-04-19

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-05-15 16:55