Erik Stenberg med läkarkollega och operationsteam bidrar genom sina erfarenheter till den patientnära forskningen.

Forskning på lasarettet gör fetmaoperationer säkrare

Lindesbergs Lasarett är centrum för operation av överviktiga. Lasarettet är tillsammans med USÖ navet i en patientnära forskning som ska göra den moderna operationstekniken säkrare. Nästa år publiceras en forskningsrapport om effekterna av överviktsoperationerna. Forskningen har väckt internationellt intresse.- Övervikt har blivit ett folkhälsoproblem och vi lär inte få ner antalet operationer till noll, säger kirurgen Erik Stenberg, som delar sin tid mellan Lindesbergs Lasarett och USÖ.

Han är också en av dem som ansvarar för den patientnära forskning som bedrivs i Lindesberg. Kraftig övervikt är ett hälsoproblem som ofta leder till följdsjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och till och med för tidig död. Ett sätt att komma till rätta med övervikten är att lägga om sin mathållning – ofta handlar det om att hitta en ny livsstil. Lättare sagt än gjort. Studier visar att överviktskirurgi lett till minskad dödlighet p.g.a. av fetma.

Det var för fyra år sedan, som Lindesbergs Lasarett blev centrum för överviktskirurgin i Örebro läns landsting. Man delar på patienterna, så att Lindesberg opererar de flesta, medan Universitetssjukhuset i Örebro sköter de mer avancerade operationer, t ex när en patient måste opereras om. USÖ har en lång tradition inom området och här finns flera erfarna läkare. Uppemot 250 personer i länet behöver opereras varje år, 150 – 200 av dem får operationen gjord i Lindesberg.  50 – 100 opereras i Örebro.


Till Lindesbergs Lasarett kommer de flesta länsbor som opereras för kraftig övervikt. Foto: Hans Andersson

Under de senaste femton åren har den s k titthålskirurgin blivit den metod som används på de allra flesta patienterna. Runt 7 500 patienter opereras i Sverige varje år för kraftig övervikt. Sedan början av 2000-talet har metoderna utvecklats snabbt och man har kommit till rätta med många av bristerna. Patienterna behöver inte ligga inne på sjukhus lika länge som förr och sjukskrivningstiden blir kortare. Bara i undantagsfall behöver läkarna öppna upp buken och operera som man gjorde tidigare.


Titthålskirurgi är numera den helt dominerande metoden för överviktskirurgi.
Foto: Hans Andersson

Titthålskirurgin är säkrare och komplikationerna är färre. Men det händer att patienter drabbas. Nästan var tionde patient drabbades av någon komplikation under den första månaden efter operationen. För de flesta handlar det om beskedliga komplikationer.  De kan få magsmärtor genom ett  tillstånd som liknar tarmvred och som orsakas av att tarmen rör sig in genom öppningar under tarmen och fastnar där.
– Det vi i huvudsak har tittat på är den här formen av tarmvred. En studie visar att 4,5 procent av de opererade drabbas. Det är runt 400 personer i Sverige och det förekommer dödsfall, men det var vanligare förr innan läkarna kände till det här sambandet, säger Erik Stenberg.

Johan Ottosson, också han kirurg på Lindesbergs Lasarett och på USÖ, ansvarar för ett nationellt register över alla de överviktsoperationer som utförs på tolv sjukhus över hela landet. Registret har funnits sedan  2007 och har blivit allt bättre och lett till effektivare operationer. En forskningsstudie är på gång som kraftigt ska reducera antalet fall av tarmvred. Den har presenterats bl a vid en konferens i Boston, USA, i höstas, och kommer att publiceras i vår i Sverige. Lindesbergs-forskarna behöver vänta in data som sträcker sig över tre år, för att kunna dra riktigt säkra slutsatser.
– Genom att studera över flera år har vi fått ovärderliga kunskaper, som vi delar med oss mellan sjukhusen, så att inte varje läkare enbart behöver lita till vad som fungerat för honom eller henne, säger kirurgen Erik Stenberg. I kommande studier ska vi titta på andra faktorer.


Erik Stenberg ser till att vara riktigt ren och bakteriefri före operation.
Foto: Hans Andersson

Överviktsoperationen görs så att den största delen av magsäcken kopplas bort och sedan kopplar man ihop den något förkortade tunntarmen med den lilla magsäck som blir kvar. Det sker med en kirurgiskt avancerad ”häftapparat”. När kirurgen gjort sitt, är det patienten som ansvarar för sitt nya liv. Kroppen tar inte upp lika mycket näring.
– De äter mindre och oftare. Många blir av med följdsjukdomar. Vi kan se en drastisk reduktion av diabetes, säger Erik Stenberg.

Den opererade känner snabbare en mättnadskänsla men måste ändå tänka på hur hen äter, tar näringstillskott, motionerar och klarar av t.ex. stress och oro utan att ta till mat. Hur mycket patienten går ner i vikt är individuellt, men det är inte ovanligt med 30 – 50 kilos viktminskning under ett till två år efter operationen. Det besvärliga är att vi har ett bra skydd mot farlig viktnedgång, men i stort sett inga mekanismer mot att gå upp i vikt. Överviktiga får ofta höra att de har sig själva att skylla och att det bara är att äta mindre:
– Det här är kontroversiellt, men man ska akta sig för att lasta dem som inte klarar av att gå ner i vikt. Det är individuellt och inte så enkelt. Det finns unga tex som försökt på alla sätt, men inte lyckats, säger Erik Stenberg.

Det är ovanligt att barn och unga opereras. Då handlar det om extrem fetma. Studier visar att tonåringar opererats med positiva resultat.

Publicerad 23 december 2014 klockan 08:02

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Elvis Karaosmanovic ser fram emot årets säsong. Foto: Camilla Lagerman

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.

4 mars 2021 klockan 17:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

Det misstänkt farliga föremålet var – välling

I slutet av förra veckan upptäcktes en väska vid polisstationens bakgård - i vilken man hittade ett ...

Genrebild. Foto: Jennie Larsson

Polisen varnar för vaccinationsbedrägerier

Den pågående pandemin och vaccinationen mot covid-19 har blivit ett nytt sätt för bedragare att försöka lura människor på deras besparingar. Därför varnar nu polisen för vaccinationsbedrägerier och uppmanar allmänheten att vara vaksam och att informera anhöriga om vad man ska tänka på.

3 mars 2021 klockan 11:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tydlig ökning av antalet covidfall i länet
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas ...
2 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidig risk för gräsbränder: ”Undvik att elda”
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen ...
2 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kollagebild Foto: Lindlöven och Hasse Persson

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, för fjärde året i rad, väljer att hylla sin stora eldsjäl Ernst Röös.
– Han har på ett eller annat sätt, hjälpt till med allt som han kan bidra med, berättar Henry Nordlund.

1 mars 2021 klockan 10:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 ...

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter ...

Annons


Foto: Camilla Lagerman

Misstänkta föremålet ej explosivt men hälsovådligt

Som tidigare har rapporterats, spärrades polishuset och delar av kvarteret av på fredagsmorgonen sedan man upptäckt en mystisk väska placerad på baksidan av polisstationen. Kort därefter kunde polisen gripa en misstänkt person i närområdet som kunde knytas till denna väska. Nu uppger polisen att föremålet i väskan tagits om hand och förvaras på en säker plats i väntan på att nationella bombskyddet tar hand om det.
– Jag kan inte gå in på detaljer just nu, men det här rör sig inte om något explosivt ämne i alla fall, men det kan vara hälsofarligt om det hanteras på felaktigt sätt, säger Lars Hedelin vid polisen.

26 februari 2021 klockan 13:51 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Snart dags för kommunens unga att söka sommarjobb

Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan ...

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

Smittspridningen i länet ökar samtidigt som det råder brist på vaccin

Region Örebro län ser nu en svag ökning när det gäller smittspridningen av covid-...

Regionens genomgång av hanteringen av överblivna vaccindoser klar

Region Örebro län har i en genomgång granskat hur de överblivna doserna vid inledningen ...

Lastbil av vägen på R68: ”Krockat med ett träd”

UPPDATERAD. En lastbil har åkt av riksväg 68 och kört in i ett träd, enligt tidiga uppgifter ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Minskade öppettider på kommunens bibliotek
Från och med den 1 mars kommer biblioteken i Lindesbergs kommun att minska sina öppettider. Bakgrunden till åtgärden är minskade resurser till ...
23 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tävlingen avslutad och två vinnare utsedda
Det var väldigt många som ville vara med och tävla om de signerade exemplaren av Anders Johnssons debutkokbok ”Härifrån. Råvaror, recept och ...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nya siffror: Befolkningen ökar i Lindesberg
I dag, måndag, publicerar Statistiska Centralbyrån färska befolkningssiffror för 2020 för kommuner runt om i landet. Bilden är tydlig, och visar...
22 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-22

2021-02-22

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-19

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-18

2021-02-17

2021-03-05 05:48